Кръстиха астероид на Фреди Мъркюри


Кръстиха астероид на Фреди Мъркюри

4326

Астероид, разположен между орбитите на Марс и Юпитер, беше кръстен на името на легендарния вокалист на Куин Фреди Мъркюри, предадоха световните агенции.

Вестта дойде на 5 септември, когато митичният музикант трябваше да навърши 70 години. "С радост съобщавам, че Центърът за малки планети даде на астероид 17473, открит през 1991 (годината на смъртта на певеца) името Фреди", съобщи Брайън Мей, китарист на прочутата британска формация, който е и астрофизик, пускайки нарочно видео в YouTube.

Небесното тяло, което е с дължина от около 3,2 километра, може да бъде наблюдавано от Земята с телескоп. Според Джоъл Паркър от Югозападния изследователски институт на САЩ, новото име е одобрено от Международния астрономически съюз и астероидът вече официално се нарича 17473 Freddiemercury.

Това е възможно най-невероятният подарък, който колосът би могъл да получи в своя чест и точно навръх рождения си ден. Все пак това е човекът, който изпя: "I’m a shooting star leaping through the sky!" ("Don't Stop Me Now").

Същият ден се състоя премиерата на "Freddie Mercury - Messenger Of The Gods: The Singles Collection". Двойният албум, определен като "истинско пътешествие през музиката на един уникален талант", съдържа 25 парчета. Сред соловите сингли на Фреди са неговата дебютна песен "I Can Hear Music" (1973), издадена под името Larry Lurex, денс химните на 80-те и колаборациите с легендарната оперна певица Montserrat Caballé. Всички те са демонстрация на необичайното му вибрато - неравно и бързо.

Специалисти по акустика от Австрия, Чехия и Швеция анализираха архивни записи на Куин, изяснявайки в какво именно се състои уникалността на гласа на Фреди. Тяхната концепция е представена в Logopedics Phoniatrics Vocology. Експертите не потвърждават слуховете за четириоктавния диапазон. "Гласът на  Мъркюри е в пределите на нормите - нито повече, нито по-малко. Той по-скоро е бил баритон, който е пеел като тенор, като майсторски е управлявал своя глас", обяснява водещият автор на изследването Кристиан Хербст. Учените дискутират и изкривяванията на гласа, които Фреди е осъществявал при своето специфично пеене. Карайки съвременен певец да имитира този стил, учените записали на видео случващото се с неговия ларинкс със скорост 4 000 кадъра в секунда. Установено е, че легендарнят фронтмен на Куин е поддържал стила на  прочутото монголско гърлено пеене от град Тува - при него са вибрирали не само гласните, но и вентрикуларните гънки.

"Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички си нуждаем - една любяща, трайна връзка. За мен любовта е като руска рулетка", призна приживе неповторимият Фреди.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички