квАРТал фестивал преобразява стария център на София


квАРТал фестивал преобразява стария център на София

4815

Първото издание на "квАРТал фестивал" – фестивал за култура и начин на живот, ще се проведе в района на стария еврейски квартал в София между 16 и 18 септември.

Локацията е в периметъра между булевардите "Дондуков", "Васил Левски", "Сливница" и "Мария Луиза". Тя ще се преобрази и ще отвори вратите си за всички жители и гости на столицата, които имат отношение към града и са любопитни да изследват огромния потенциал на региона.

Множество ключови места ще очакват посетителите да им покажат атрактивни изложби и документални кадри, свързани с интересното минало и важното историческо значение на района. В рамките на събитието са предвидени още разнообразни представления, артистични и, лекции и работилници. Вратите си за гостите ще отворят и многобройните действащи в периметъра ателиета, арт-пространства и различните йога и спортни центрове, а специална обиколка ще покаже и потенциалните, все още неизследвани и празни пространства на всички заинтересовани да ги наемат и да ги превърнат в място, където могат да реализират своите бизнес и артистични идеи.

Изключително богатата програма включва повече от 60 локациии артисти, опериращи в района, които ще отворят вратите си за всички посетители на събитието и ще представят интересно съдържание с много изненади. За най-малките пък са предвидени специални детски работилници, прожекции и много забавления. Отправна точка на събитието и през трите дни е Домът на киното (улица "Екзарх Йосиф" №37), откъдето всеки гост ще получи подробна информация за различните активности и локации, както и специална карта с печати, която може да му донесе атрактивни награди от организаторите. А в Буд.КО, будката на ъгъла на ул. "Стара планина" и бул. "Дондуков" може да оставите и своите препоръки и впечатления към дългосрочния проект за квАРТала.  Специално внимание заслужава датата 17 септември, когато е официалният Ден на София. "квАРТал фестивал" предлага наситена програма -  алтернативно отбелязване на празника на столицата и нейните жители и гости.

Проявата ще стартира повече от ударно с откриващо парти в Дома на киното от 22.00 ч. на 16 септември. Зад пулта ще застанат култовите столичните диджеи Emil Doesn't Drive & Mr. Vanderley, които ще предложат няколкочасов сет с грамофонни плочи. Освен на музиката, посетителите ще се насладят на специално подбрани светлини, бар и още много глезотии. Входът е свободен. В работно арт пространство за споделено ползване SOHO и в трите фестивални дни посетителите ще могат да видят фотографската изложба Memoria del silencio на Жана Йорданова. Отново там на 17 септември от 16.30 часа популярният музикант, композитор и диджей Иван Шопов ще представи своя Modular synth showcase - музика с аналогови машини. За най-малките пък на 18 септември от 15.00 часа е предвидена игра с роботи за деца с "Робопартанс".
 
Няколко специални тур-обиколки ще обогатят знанията на гостите – те ще представят сградите с интересна архитектура, ще разкажат историята на техните обитатели, ще отворят всички скрити "съкровища" и ще хвърлят светлина върху един от най-проспериращите и интересни софийски региони от началото до средата на миналия век.

За доброто настроение на посетителите са подготвени и специални гурме и бар турове с много изненади и награди, а музикалната програма, включваща както изпълнения на живо така и диджейски партита, ще допринесе за хубавата атмосфера на събитието.

Защо точно квАРТал-ът?

Представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на периметъра е една от главните цели на организаторите от творчески колектив "квАРТал". Регионът е бил един от най-колоритните и проспериращи след Освобождението до средата на XX в., а пределите му са населявали различни общности, оставили незаличим почерк върху облика на София. Не трябва да се пренебрегват многобройните музеи, културнии религиозни паметници и софийски забележителности, които са разположени там, а красивите къщи и постройки от всякакъв характер предоставят възможност на десетки ателиета, работилници, ресторанти, барове, кина и всякакви интересни пространства да функционират съвместно и да развиват потенциала на локалното изкуство, култура и икономика.

Като мотив още може да се изведе нуждата от информиране на хората за целия този потенциал и изграждането на нов имидж на квартала. Да се докаже, че той е едно добро място както за живот, така и за работа. "С общи усилия целим да вдъхнем нов живот на някога процъфтяващия исторически център и да му върнем статуса на такъв", коментират организаторите. Дългосрочната цел на проекта се формира около необходимостта от изграждането на квартал за изкуство и култура в София, породена не само от идеята за децентрализация, но и да играе важна социална роля за икономическото и културно развитие на съвременното общество в града.

В цял свят от отдавна съществуват квартали, в които артистите имат поле за изява за разнообразни форми на творчески дейности, без те да бъдат затворени в рамките на традиционното, без нужда от официализиране и категоризиране. Обособяването на действаща културна зона в София е от изключителна важност за икономическото и културно развитие на града. Примерите за положителното влияние на артистичните квартали в Европа са многобройни, а тези извън Стария континент доказват тяхната социо-културна роля в съвременното общество.

Организатор на "квАРТал фестивал" е творческият колектив "квАРТал", опериращ на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него.

Пълна програма: https://www.facebook.com/events/1770077556537824

Повече информация:
Facebook:https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/?__mref=message_bubb

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички