Силата на Рока 6 2016 смля с авторски песни


Силата на Рока 6 2016 смля с авторски песни

6733

За 6 години, откакто съществува националният есенен фестивал за авторска рок песен "Силата на Рока", се случиха толкова много динамични промени в българската рок музика...

Огромен процент от младите групи оцеляват за все по-кратко и по-кратко време. (Например бандата Тих труд се разпадна по време на репетицията си преди да свири в конкурсната програма на "Силата на Рока 5" - б.р.) 2, 3 до 4 години максимум. На тяхно място идват нови и стигаме до неофициалните цифри за момента в София да има над 250 рок банди, в които се менкат около 70-80 музиканти.

В тази безумна месомелачка, авторската музика се превръща в бяла лястовица, а пък авторската музика на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - във вид, застрашен от тотално изчезване. Фактите не са никак обнадеждаващи. На всеки 10 нови рок групи максимум ЕДНА пее на български. На всеки 10 нови чалгари, точно 10 "пеят" на нашия език. Фасулска сметка: 97% от родната територия слуша "онези" ритми.

В тези трудни за рока времена, мисията на Милена Славова (без конкуренция на женския рок трон повече от 30 години) и нейната "Сила на Рока" трябва да се приема като национално музикално богатство. За шеста поредна година фестивалът задържа нивото на предишните издания и извади от дълбокия ъндърграунд близо 30 рок формации с ясната цел поне две-три от тях да оцелеят до дълбоки рок старини.

Благодарение на солидното рамо на Столична община, този път надпреварата се проведе не на едно място, а в две столични локации. Полуфиналите се състояха в клуб Rock It на 8 и 9 септември, а големият финал беше на откритата сцена в клуб "Маймунарника" при обемен звук и по-висока сцена. В продължение на три месеца се приемаха заявки за участие, а за полуфиналите бяха селектирани 28 млади банди от цялата страна. Няколко се отказаха в последния момент, съвсем очаквано за демо-групи и, разбира се, предвидено от организаторите (Милена Славова и Васко Громков). На заявените участници от провинцията - както винаги, беше дадена възможност да се запишат за втория ден, та да имат евентуално само една нощувка в столицата.

Двата полуфинални дни (8 и 9 септември) преминаха в мир и сговор, представяйки коравия саунд във всичките му направления - от рок-ен-рол и симфоник метъл, през хард-ен-хеви, мелъди рок, огнен метъл, пънк и протопънк, та до траш, инди, гръндж, блус-рок и хардкор, че и... блек метъл импресии. От Сиатъл през Манчестър до Вестервик. И обратно. Журито в състав Милена Славова, Васко Громков, Ивайло Кицов, Емил Анчев и Симеон Христов избра за големия суперфинал в "Маймунарника":

DISHONOREDСофия
LEEVER - София
SEX JUNKIE - Пловдив
STREETDUST - София
KREKHAUS JAMСофия
EXPLICIT - Русе
INFLICTПловдив
THINKING OF SHADOWS - София
TIRO LYRO & THE PUSSYBREAKERSПловдив
HEADMASTER - Варна

Малко преди да започне финалният ден (10 септември), настъпи лека извънредна ситуация в: русенците Explicit не успяха да се придвижат до София и се оттеглиха от участие. На тяхно място влезе следващата банда в класирането, на която не достигна само 1 точка на полуфинала - Контракво от София.

Последва наистина крайно оспорван финал, открит хъслийски от Sex Junkie за  ожелезнената публика, и бурни дебати в редовете на журито (Владо Попа от Уикеда замени Мони Христов (Епизод) за вечерта). С уговорката, че поне още четири формации заслужаваха някакво отличие в "Силата на Рока 6", накрая точките подредиха призьорите така:

1. STREETDUST - София
2. SEX JUNKIE - Пловдив
3. TIRO LYRO & THE PUSSYBREAKERSПловдив
--------------------------------
награда на публиката:

КОНТРАКВОСофия
-------------------------------
специална награда за най-добър вокал:

Мартин Боев от група DISHONOREDСофия

Streetdust показаха категорично, че блус-рокът може да звучи актуално и адекватно и към днешна дата. По общо мнение, бандата - в най-добрите традиции на силовите триа (нищо, че са четирима), е готов съпорт например за следващия концерт на Глен Хюз у нас. Но и на балканското му турне. Така също - живец преди която и да е изява на Васко Кръпката и подуенци или на Бараби Блус бенд.

Съставите, класирани на първо и второ място, получават професионален студиен запис, съответно в "Мастило Мюзик" и "Съншайн Продакшънс", а третите в подреждането ще свирят пред зала "Арена Армеец" на 1 октомври, когато е голямото официално закриване на мотосезона в България.

Музикантите от Контракво категорично се превърнаха в любимци на публиката с як ала Rage Against The Machine саунд, безпощаден вокал и бомбен леворък дръмър, и се сдобиха с прекрасна китара с китарен усилвател от магазин "Форте", надвивайки конкуренцията на варненците Headmaster, кулинар-кора на пловдивчаните Tiro Lyro и трашоренето на Thinking Of Shadows (София).

Благодарение на класата си и гласа на своя вокалист Мартин Боев, софиянците Dishonored, които бързо драснаха фитила на едно пого, ще подгряват легендарните Епизод в някой от следващите им големи концерти по идея на Ивайло Кицов. Емо Анчев пък подаде ръка на вторите в класирането - Sex Junkie, които участват за трети път в конкурса, като ги включва за съпорт в лайв на Конкурент.

Поради силно напредналото време със скъсени сетове се включиха и трите групи – специални гости:

NU ANCE (България) – победители в "Силата на Рока 5" (2015).
HURLEUR (Сърбия) – финалисти на партньорския фестивал "Гитариада" в  Зайчар (2015).
SAINTS’N’SINNERS (Турция) – една от най-популярните и качествени турски рок групи в момента.

Тридневният рок маратон завърши повече от 90 минути над предвиденото, но всичко премина без инциденти и оплаквания. С чинно попълнени документи за авторските права... и, разбира се, сред шумните аплодисменти на сърцатата публика.

Живот и здраве - догодина пак!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички