!Olé! Чуй думите. Почувствай музиката


!Olé! Чуй думите. Почувствай музиката

4697

Първият фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка ще се проведе в София този месец.

Организаторът - Институт Сервантес-София, е поканил изпълнители с бунтарски дух, чиито концерти ще бъдат нов прочит на традиционната испанска и латиноамериканска музика. Събитията ще се състоят в столичния Независим театър (бивш Модерен театър) на 6, 13 и 15 октомври.

Три звезди на новата испанска и латиноамериканса сцена - Ариадна Кастейанос, Росио Маркес и Кармен Парис, пристигат да представят нов, бунтарски прочит на традиционната испанска музика в рамките на фестивала !Olé! Неговото първото издание съвпада с 10-тата годишнина от началото на работата на културната институция Институт Сервантес-София. След Седмицата на испанското кино, в която институтът партнира на Посолството на Кралство Испания у нас, и Деня на испанския език, провеждан от Сервантес всяка година, последната инициатива на института - фестивалът за нова музика от Испания и Латинска Америка !Olé!, ще бъде представена под мотото "Чуй думите. Почувствай музиката".

Ариадна Кастейанос и Ed Is Dead - 6 октомври
 
Пиано, фламенко и електронен саунд

Трите концерта от фестивала - на Ариадна Кастейанос, Росио Маркес и Кармен Парис, се организират в партньорство с Джаzz +! Старът на Olé! ще бъде даден от от андалуската пианистка и композитор Ариадна Кастейанос (на снимката), наречена от американското списание Vanity Fair "един от най-добрите млади джаз музиканти на своето поколение". Ариадна е открита за голямата сцена от една важна фигура в испанската култура - продуцентът и музикант Хавиер Лимон, който е зашеметен от нейните изключителни техника и музикална интуиция. Новият ѝ албум "Flamenco In Black & White" печели награда "Грами Латино" през 2013. В България изпълнителката ще се изяви с диджея и продуцент Ed Is Dead, резидент на Fashion Beat Team в Мадрид.

http://ariadnacastellanos.com/music/

Росио Маркес - 13 октомври

Традиционното фламенко се превръща в модерна класика

Росио Маркес е сред водещите изпълнителки в едно ново и много силно фламенко поколение, което привлича внимание не само в Испания, но и по света. Маркес издава последния си диск "El Niño" в каталога на Universal Music Испания през септември 2014. Проектът е трибют към фламенко легендата Пепе Марчена и според мнозина критици е истинска съвременна класика. Албумът е записан с прочутия фламенко китарист Пепе Хабичуела, Раул Фернандес - един от най-търсените испански продуценти и музиканти, и световнопризнатия артист Педро Г. Ромеро. Енциклопедичните познания на Маркес за огромно разнообразие от фламенко стилове, нейната силна страст към учене и усвояване на други жанрове и безкрайната енергия, с която търси нови пътища за развитие, я правят не само име, което заслужава внимание, но един от най-свежите артисти на испанката и световната сцена. Росио притежава забележитен глас и силно сценично присъствие, използва нови и различни изразни средства и с лекота успява да трансформира в песните си един традиционен жанр като фламенкото, доближавайки го до разбирането и чувствителността на съвременния човек.

http://www.rociomarquez.net/

Кармен Парис - 15 октомври

Хота, джаз и кубински музиканти

Събитието ще бъде закрито от Кармен Парис, която идва у нас с атрактивно трио кубински музиканти. Тя е колоритен арагонски артист, придобила световна известност през 2002 със своя албум "Pa’ mi genio" (Warner Music), в който дава нов прочит на арагонската фолклорна музика с космополитен и съвременен подход. В следващите си записи продължава да експериментира с арагонската хота, съчетавайки я с хабанера, ранчера, чотис, ча-ча и испански и бразилски фолклорни ритми. През 2013 излиза нейният четвърти проект "Ejazz con Jota", в който за първи път хотата звучи заедно с джаз оркестър от световноизвестни северноамерикански музиканти - легендарният саксофонист Джордж Гарзон, Мелиса Алдана и барабанистът Хоел Росенблат. Изключително забавна и атрактивна на сцена, Парис има невероятно чувство за хумор и с радост разказва увлекателните истории за всяка своя песен - освен певица, тя е и комедийна актриса.

http://www.carmenparis.net

Билети за !Olé! - в продажба онлайн на http://ticketplus.bg и в "Дюкян Меломан" на улица "6-ти септември" 7А.

* Независимият театър е в сградата на бившия Модерен театър на улица "Върбица" 12.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички