Флекс Балет Русия съчета модерни танци, визия и музика в София


Флекс Балет Русия съчета модерни танци, визия и музика в София

4985

Почитателите на танцовото изкуство имаха възможност да се докоснат за пореден път до безкомпромисната руска школа в трактовката на Флекс (Flexx) Балет Русия в зала 1 на НДК миналия петък.

Разбира се, не говорим за класически балет, а за съвременно шоу, съчетало в себе си елементи от класическия, модерния и джаз балет, танци като бачата и танго, та дори движения от източни бойни изкуства. Всичко това "облечено" в безупречни костюми и много интригуващи 3D ефекти - в резултат получихме час и 20 минути наслада за окото.

Програмата "Елементи" на руската трупа, която гостува за пръв път у нас, e най-новото ѝ творение. 26 балетисти представиха поредица от сцени - сами по себе си отделни малки спектакли. Имаше от всичко - страстен танц, улични бойни сцени, "китка" от популярни мелодии, очертаващи най-важните стилове в развитието на съвременната музика, илюстрирани с характерни за епохата танцови движения и костюми. Чувственост, романтика и изразителност, игра на светлини и сенки - в нито един миг нищо не доскуча, нищо не се повтори.

Много идейно хрумване беше краткото клипче с кадри "зад кулисите", показващо част от усилията, вложени в създаването на спектакъла, интервюта с някои от танцьорите, всичко това прожектирано на фона на декора в дъното на залата, с основно послание - "ние сме тук заради вас, нашата публика, благодарим". Друг впечатляващ момент беше соловият танц под звуците на прочутия хор от "Княз Игор". Бял костюм, обсипан с огледала, и украшение за главата, познато ни от стилизираните руски носии (и от образа на руската Снегурочка), пластика и изящество от начало до край.

Публиката особено високо оценяваше и акробатичната част - а балетистите на Flexx имаше какво да предложат. Скокове, салта, елементи от брейк танците - всичко с изключителна трудност, но изпълнено със смайваща лекота. Момчетата изпълнители определено си заслужиха аплодисментите!

"Солта" на представлението бяха комичните елементи, скечови номера, наблягащи предимно на руски стереотипи - пияният мужик, казачок, валенки, народни песни. Разведряваща смесица от фолклорен танц и акробатични елементи, поднесена с много хумор, за удоволствие на всички присъстващи.

Впечатляващото 3D в началото на спектакъла, когато снежна буря се превръщаше в космически вихър, се завърна в друг облик за финала. Пространството се изпълни с нишки, между които се стрелкаха гъвкавите тела на танцьорите за постигане на фееричен ефект. Единственият недостатък на този момент бе осъзнаването, че шоуто достига своя край.

Така и стана - краят настъпи след още една серия впечатляващи изпълнения, с представяне на директора на трупата Павел Мичко и поименно презентиране на всеки от балетистите.

Финал с размах и много аплодисменти, естествен завършек на едно много приятно преживяване - срещата с изкуството и изпълнението на тази наистина впечатляваща трупа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички