Боб Дилън с Нобелова награда за литература


Боб Дилън с Нобелова награда за литература

4638

Американският музикант, композитор, аранжор, писател, актьор и художник Боб Дилън е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература.

Титанът бе удостоен с отличието от шведския Нобелов комитет "заради това, че създаде нови поетични изрази в рамките на голямата американска песенна традиция".

Боб Дилън, който в момента е на 75 години, е първият автор на песни, почетен с тази престижна награда. "Той е велик пример за начина, по който римите се превръщат в рефрени.[...] Има удивително мислене. За 54 години постоянно се преобразява. Ако се върнем назад 5 000 години, откриваме Омир и Сафо. Те са писали поетични текстове, които са били предназначени за представяне пред публика. По същия начин твори и Боб Дилън. Ние все още четем Омир и Сафо и им се наслаждаваме", казва секретарят на академията Сара Даниус, според чиито думи е "вероятно най-великият жив поет".

През 2012 президентът на САЩ Барак Обама награждава Дилън с най-високото държавно отличие - "Медала на свободата". През 2008 Робърт Алън Цимерман, както е истинското име на барда, получи "Пулицър" за цялостен принос "в областта на популярната музика и американската култура чрез въздействието на лирическите си композиции и тяхната поетическа сила". От 1990 Боб Дилън е носител на титлата "Командор на Ордена на Френската Република за изкуство и литература". През многогодишната си кариера, изпълнителят получава  множество отличия и награди, а класацията на списание "Ролинг Стоун" го определя като втори по значение артист в историята на популярната музика след Битълс.

Боб Дилън, който има повече от 125 милиона продадени копия от албумите си по целия свят, е автор на експерименталната книга с поезия и проза "Tarantula"(1971), както и на мемоарите "Chronicles" (2004), по чието продължение работи в момента.  Лириката към  песните му е публикувана многократно на хартиен носител.

Нобеловата награда, както и сумата от 8 милиона шведски крони (962 000 долара), ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел.

В устава на Нобеловия комитет пише, че "литература е не само белетристиката, но и други произведения, които по форма или стил се явяват литературни ценности".

"Решението на академията издига текстовете на песни до едно качествено ново равнище редом с литературата, поезията и драматургията. А това е голяма стъпка напред от елитаризма, заради който Нобеловата награда за литература често е критикувана", коментира BBC.

Снимка: Вирджиния Рекърдс/ Sony Music

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички