Майк Стърн и Дейв Уекъл пристигат за Пловдив Джаз Фест 2016


Майк Стърн и Дейв Уекъл пристигат за Пловдив Джаз Фест 2016

4792

"Пловдив Джаз Фест" 2016 ще бъде с латино привкус и ще представи само нови проекти.

Всички артисти гостуват с най-актуалните си албуми, формации и композиции. Събитието се организира от Блу Ем със съдействието на общинска фондация "Пловдив 2019" и община Пловдив и ще се проведе между 1 и 5 ноември. Големият подарък за почитателите на джаза тази година е гостуването на Майк Стърн и Дейв Уекъл, които само броени дни преди да пристигнат в България, дават старт на съвместния си проект. Как звучат заедно двама от най-интересните и доказали своя изключителен талант инструменталисти, ще стане ясно от концерта им на 5 ноември.

Фестивалът ще бъде открит с проекта, който събра на една сцена Хилда Казасян, Белослава, Мира Кацарова и Андрония Попова-Рони. Миналата година събитието вдъхнови четирите дами на българския джаз да направят съвместен проект. Неговият успех и отзвук ще имат своето продължение в предстоящото издание на "Пловдив Джаз Фест" с концерта "4 дами пеят боса нова" на 1 ноември.

На 2 ноември залата на Дома на културата "Борис Христов", в която ще се състоят и петте големи концерта, ще бъде озвучена от прекрасните изпълнения на Zuco 103. Купонджийската банда пристига в Пловдив да представи новия си албум "Etno Chic".

Централната вечер на фестивала, 3 ноември, е запазена за два големи концерта. Първият от тях ще представи новия проект на забележителния български тромбонист Георги Корназов, чрез който той отдава почит на музиката на Кени Уилър. "Величието на Кени Уилър" включва някои от най-известните теми на знаменития композитор и тромпетист. В изявата ще вземат участие Георги Корназов (тромбон), Армел Дюпа (пиано), Фредерик Шифоло (контрабас), Кристоф Марге (барабани). Специален гост е белгийският джаз певец, композитор и мултиинструменталист Давид Линкс. Още като много млад той се запознава със своя вдъхновител Майлс Дейвис. С него го среща американският писател, поет и драматург Джеймс Болдуин, който е близък с Майлс и признава, че от него и Рей Чарлз е по-повлиян в творчеството си, отколкото от други писатели. Неслучайно Давид Линкс споделя за приятеля си Джеймс Болдуин, че поезията му е изключително подходяща за джаз, вплела в себе си импровизацията и свободата. Малко преди да почине Болдуин, двамата с Линкс създават съвместен музикален проект, в който редом до музиката звучат стиховете на Джеймс Болдуин.

По време на "Пловдив Джаз Фест" Давид Линкс ще проведе и майсторски клас за млади изпълнители, фокусиран върху специалната вокална техника, която самият той развива и използва. След музиката на Кени Уилър на сцената ще се качи обичаната Камелия Тодорова, която ще зарадва публиката с програма за пиано и глас. Неин партньор ще бъде Ангел Заберски-син.

На 4 ноември фестивалът продължава с концерт на Ричард Бона, който тази година също издаде нов албум. Част от заглавията, включени в "Heritage", ще прозвучат премиерно на "Пловдив Джаз Фест". Освен тях, шеметният басист ще изпълни и някои от най-знаковите си композиции.

Последният концерт (5 ноември) е големият подарък за почитателите на джаза – Майк Стърн и Дейв Уекъл ще закрият "Пловдив Джаз Фест" с новия си съвместен проект. И двамата са оставили трайни следи в историята на музиката от последните десетилетия - истински звезди, носители на множество награди и получили признанието и обичта на публиката и критиката в цял свят. Те ще дадат старт на турнето Mike Stern/Dave Weckl Band само броени дни преди да кацнат в България. Така гостите на "Пловдив Джаз Фест" ще бъдат едни от първите, които ще чуят какво са забъркали Майк Стърн и Дейв Уекъл (вдясно на снимката).

Водеща роля в цялостната концепция на "Пловдив Джаз Фест" 2016 има приемствеността в музиката и обмяната на опит, енергия и идеи между различните поколения. Ето защо тази година форумът ще предостави възможност на най-младите музиканти да се включат в конкурса на фестивала, който ще завърши с концерт на 3 ноември и награждаване на победителите в него. Демо записите на всички желаещи ще се приемат до 21 октомври, а избраните от журито финалисти ще представят своята музика в рамките на фестивала. Селекционната комисия е в състав: Мирослав Турийски, Андрония Попова-Рони и Димитър Льолев.

В програмата на "Пловдив Джаз Фест" 2016 ще има още съпътстващи събития, които ще бъдат огласени скоро.

Повече за фестивала - на:

plovdivjazzfest.com

Билети - в мрежата на Eventim.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички