Азам Али ще пее български фолклор в София


Азам Али ще пее български фолклор в София

4472

Предстоящият концерт на Niyaz - групата на родената в Иран певица Азам Али и съпруга ѝ Лога Рамин Торкиан на 29 октомври в Sofia Live Club е един от най-дълго чаканите не само от родните фенове на етно и уърлд музиката, но и от самата певица. Тя призна, че нашият фолклор има специално място в сърцето ѝ и винаги е намирала вдъхновение в него за музиката си. Като специален подарък за родните фенове,  тя обещава да изпее поне една българска народна песен на първия си концерт у нас.
Niyaz идват година след издаването на четвъртия си албум "The Fourth Light", посветен на първата жена поет и мистик в суфизма Рабия Ал-Адавия, родена през 8 век в Ирак и призната за светица. Дискът съчетава традиционната източна музика със съвременно звучене, вплитайки в едно класически и модерни инструменти, обединени с магическия глас на Азам Али. За "The Fourth Light" MTV се изказа, че "слива изконна мъдрост и съвременни виждания в музиката - едновременно древна и модерна, но плътно заложена в ДНК-то на Niyaz". 
Лога Рамин Торкиан е движещо ядро в Axiom Оf Choice, с които изследва дълбините на персийската класическа музика, но през призмата на модерното за деня. Мистичното музикално пътешествие на Азам Али и Лога Рамин Торкиан - Niyaz, продължава повече от десет години. В четирите си албума двамата адаптират персийски, индийски и средиземноморски фолклорни мотиви и поеми, включително творбите на големия мистик Руми, използвайки и съвременен подход и електронни инструменти.
Азам Али, наред с проектите на Niyaz, е част от култовото етно-ембиънт дуо Vas от 1996 до 2004, а критиците често ги сравняват с величествените Dead Can Dance. Също така тя паралелно издава и редица солови албуми, а нейният глас е включен в редица саундтраци на филми и компютърни игри. 
На 29 октомври на сцената на Sofia Live Club, освен Азам Али (вокали, перкусии) и Лога Рамин Торкиан (уд и камаан), ще се изявят още канадският електронен музикант Габриел Етие (кийборд и програминг), иранският перкусионист Хабиб Мефта Бушери и турският мултиинструменталист Синан Ероглу на саз, кавал и фретлес китара. 
Билети - мрежата на Eventim по 40 лева, като количеството им е ограничено. "Изгреяла": https://www.youtube.com/watch?v=EtUgJKEfTAU

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички