Вселенски вибрации и музикални емоции със Съли Ерна


Вселенски вибрации и музикални емоции със Съли Ерна

6250

Знаете ли какво е музиката?

Вибрации! Ниски и високочестотни, които могат да те отведат назад във времето, на точното място, в точно онзи момент, когато за пръв път си чул една песен или някоя мелодия. Музиката е като машина на времето, като пералня за спомени, като спусък за емоциите. А емоциите - и те са вибрации на сърцето и ума.

Това разбрах на заветната дата 20 октомври, точно в 17.00 ч., от невероятния Съли Ерна (по паспорт Салваторе Ерна), който изнесе взривяващ акустичен концерт в София. По повод рождения ден на Радио Z-Rock фронтменът на Годсмак (Godsmack) напусна очертанията на Америка, за да изнесе два последователни сета в един ден в София (от 17.00 ч. и от 20.00 ч.). Един от най-ярките и забележителни рок изпълнители на нашето време пристигна за участие в звездния цикъл "Музиката на Америка", който се реализира със съдействието на фондация "Америка за България" и "Кантус Фирмус".

Аз съм от първите късметлии, макар че се водим към извънредното участие. Влизането 10 минути по-рано ми дава възможност да преброя около 10 китари на сцената, разположени около 3 стола в зала 1 на НДК. Точно пет минути след обявения час, прожекторите угасват, пред нас светва огромен видеоекран, който на по-късен етап допринася за общото настроение в залата. Първият клип е с космос и планети, разказва за човешките сетива и как всъщност музиката е най-висшата ценност във Вселената. Съли излиза на сцената и започва директно да свири. Заедно с него са Крис Лестър - бас китара/мандолина/ритъм китара, Тим Терът - соло китара,  Галя Койчева - първа цигулка, Звезделина Халтъкова - втора цигулка и  Кристиана Михайлова - виолончело. Съли неколкократно изрази огромното си почитание към трите дами от Класик FM оркестър, музиканти на световно ниво!

Едно след друго звучат "Avalon" и "Sinner's Prayer", а и "Your Own Drum" от втория му солов албум "Hometown Life", чиято премиера се състоя на 30 септември. Когато последното парче приключва, Съли проговаря. "Аз съм от малък град в Бостън. Израстването в него беше трудно. Но чрез болката се научих да намирам красота". Предупреждава ни, че весели песни не предстоят - той дори не се сеща да е композирал такава. Истината обаче е, че неговата музика е мистика, различни малки вселени, които се сливат в една. Той изглежда като ветеран, който е видял най-страшното, бил е на ръба, но е загърбил всичко, преодолял е себе си и от него може да попиеш мъдрост, спокойствие.

Един от най-силните моменти тази вечер е изпълнението на "Eyes Оf А Сhild", което разказва за болните от СПИН деца по света, а кадрите на заден фон са предимно сцени от Африка. Имам сълзи в очите и не се старая да го крия. След края на песента, публиката е затихнала, а Съли ни погледна, усмихна се и изръси: "Казах ви, няма да има щастливи песни тази вечер и това е!" Така с една реплика настроението веднага се промени.

Няколко пъти именитият музикант споменава, че не са имали време да репетират достатъчно. И моли за извинение. Но какво да прощаваш на човек, който гали сетивата и свири по струните на душата ти? Особено пък след като споделя за тежкото си детство в престъпен квартал в малък град до БостънЛоурънс. Това, което ни доверява в прав текст е, че "болката е част от живота на всеки от нас и ние можем да я приемем и да я използваме като градивна сила. Да творим изкуство. Да пишем музика". Съли е убеден, че някои от най-любимите ни песни са композирани от хора, които в този конкретен момент са опитвали да преодолеят огромна болка.

Това, което продължава да ме изпълва ден след концерта, са думите му: "Музиката може да ни кара да се чувстваме щастливи или тъжни. Макар да си мислим, че всичко идва от текста, който евентуално да свържем с бившата или нещо друго – не е така, защото има инструментална музика, която няма текст, но отново ни кара да се разчувстваме. Едни обикновени тонове, които ако са отпуснати, звучат по-ниско, ако са опънати – по-високо. Случайни тонове, ако ги свирим един след друг, не правят мелодия, но ако ги разместим леко, може да чуем нещо познато".

И така, започва "Nothing Else Matters" на Металика. Познато нали? За финал получаваме "Dream Оn" на Aeросмит. Цялата публика е на крака, пее с отворено гърло. Парчето преминава в "Hey Jude" на Битълс. Всички сме в еуфория. Да, в България рок феновете умеят да оценят големите музиканти и да ги обожават. Може би именно затова получихме един абсолютно уникален концерт. Последните думи на госта към нас бяха: "Ето това е магията на музиката. Отнесете я с вас вкъщи".

Нося я… и в момента!

Сетлист:

Avalon
Sinner's Prayer
Your Own Drum
Eyes Оf A Child
Don't Comfort Me
Falling To Black
Nutshell (Alice In Chains)
Blue Skies
Broken Road
Father Of Time
My Light
Nothing Else Matters (Metallica)
Different Kind Of Tears
Running Blind (Godsmack)
Touche (Godsmack)
Until Then
Dream On/Hey Jude (Aerosmith/ Beatles)

Снимки на Иво Стоянов - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички