Йън Гилън пее Дийп Пърпъл в София


Йън Гилън пее Дийп Пърпъл в София

5614

Един от най-великите гласове в историята на рока - Йън Гилън (Ian Gillan), ще изпее хитовете на Дийп Пърпъл (Deep Purple) в София.

Именитият британец ще бъде съпроводен от кийбордиста на легендарната банда - Дон Еъри (Don Airey), и Софийската филхармония под диригенството на Стивън Бентли - Клайн (Stephen Bentley-Klein) на концерта в зала 1 на НДК от 20.00 ч. на 4 ноември (петък). Организатор на гастрола, в който специални гости ще бъдат музикантите от Papa Le Gál, е "София Мюзик Ентърпрайсис".

Йън Гилън едва ли се нуждае от представяне. Една истинска рок легенда идва за пореден път в България за наистина уникално шоу. Великият вокалист ще ни припомни любимите хитове "Smoke Оn Тhe Water", "Hush", "When А Blind Man Cries", "Perfect Stranger" и много други, подкрепен от групата на кийбордиста на "дълбоковиолетовите" – Дон Еъри с бенд, и оркестъра на Софийска филхармония под диригентството на Стивън Бентли - Клайн.

Гилън започва да пише песни още като тийнейджър, като ранното му творчество е повлияно от музиката на Elvis Presley, Little Richard и Buddy Holly. По-късно - през 1969, заедно с Roger Glover стават част от рок легендата Дийп Пърпъл, създавайки едни от най-успешните албуми на всички времена, сред които "Fireball", "Machine Head", "Who Do We Think We Are" и други.

Вокалистът участва в оригиналната версия на мюзикъла "Jesus Christ Superstar" през 1970, а през 1983 записва албума "Born Again" с Black Sabbath. Гилън на два пъти - през 2001 и през 2003 - предизвиква фурор с изпълнението си на арията "Nessun Dorma" съвместно с Luciano Pavarotti. Британецът има и забележителна солова кариера. Той продължава да концертира и пълни зали и стадиони по целия свят както с Дийп Пърпъл, така и с различни музикални проекти. През изминалата година може да се похвали с 48 напълно разпродадени участия. В момента записва и следващия албум на Пърпъл. За наша радост една от спирките на предстоящото европейско турне на този изключителен музикант с напълно изненадващ нов проект ще бъде в София.

Композиторът Стивън Бентли - Клайн, който ще дирижира концерта, има богата и разнообразна музикална кариера, смесвайки рок, класическа музика, джаз и етно при създаване на творбите си. През последните две години е музикален директор на общия театрален проект на носителите на "Оскар" Сам Мендес и Кевин Спейси. Сред звездите, с които е работил, са още Barry White, Rod Stewart, Michael Bolton. Много пъти е излизал на сцена пред Елизабет II и кралското семейство, а по повод сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън създава творбата "Celebration".

Специалните гости не са избрани случайно. В Papa Le Gál соло вокалистка е дъщерята на рок музиканта - Грейс Гилън (Grace Gillan). Звученето на формацията е много интересно, еклектично и разнообразено. То включва латино, афро, дъб и фънк. Критиката определя Papa Le Gál като една от най-горещите млади групи на Острова, а публиката на нейните  концерти никога не остава безучастна.

Билети за концерта на Йън Гилън в София на цени от 60 лв. до 120 лв.  могат да бъдат закупени от всички каси на "Тикетпро" в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички