Диви и красиви!


Диви и красиви!

5022

Когато живее в Париж, Мария Кауфман сънува, че глас ѝ казва да направи по нов начин "Йо игра, оро" – обредна песен от "Ново село, Видинско", която се изпълнява с игра на Великден или Спасовден.

Обажда се на майка си, професор д-р Димитрина Кауфман, и решават да опитат. Целта е да се възроди архаиката, магическото и дивото звучене, типични за нашия фолклор. Обсъждат вкъщи коя певица е подходяща за такъв род изпълнение. Бащата на Мария - академик Николай Кауфман, казва, че певицата, която е най-подходяща и носи тези качества, е Елена Божкова.

Веднага след създаването му, "Орото" е харесано от  режисьорката  Златина  Русева за нейния филм "Севт безсмъртният. Тайните на един тракийски цар", а Мария е поканена да направи още музика за филма като композитор и изпълнител. Всичко това дава повод на триото Мария, Елена и Димитрина да решат, че си заслужава да продължат нататък.

Така се ражда идеята за Кауфман Проджект Диви гласове: Кауфман Проджект, защото е по идея на Мария Кауфман, а "Диви гласове" защото солира Елена Божкова с нейния изключителен глас и защото първоначалната идея е за възраждане на първичната дива магическа сила на българския фолклор.

Елена Божкова е една от последните оригинални певици, отраснала в  автентична фолклорна среда, при която връзката със старите поколения изпълнители не е била прекъсвана и е естествен носител на стари вокални и орнаментални техники. Нейният глас притежава невероятно стихийно звучене, тя силно контрастира темброво и регистрово с Шаманския хор, който е обединяващо звено между отделните произведения в проекта.

Шаманският хор се изпълнява от алтите Силвия Ненкова, Димитрина и Мария Кауфман. Основа на  този хор е най-ниският женски глас в България – басбаритонът Марияна Павлова. Поради изключително оригиналния ѝ тембър ѝ е отредена "мъжка" жреческа функция, която подсилва мистиката на произведенията. Шаманският хор изпълнява магически заклинателни формули, върху които се гради основата на повечето от произведенията в проекта, за да звучат едновременно архаично и съвременно.

Ето как Мария Кауфман въвежда в албума "Диви гласове. Елена":

"Жената ражда, посреща  и изпраща живота. В древността на Балканите жените са изпълнявали магически ритуали като медиатори между този и онзи свят. В българския фолклор са се запазили почти до наши дни в женското пеене и игри елементи от древни магически практики. Именно това е и причината групата ни да реши да посвети всеки свой албум на една от солистките си. Елена е първата и главна солистка на групата. Елена е и едно от най-красивите женски имена и е обвързано с историята на Балканите от хилядолетия.

Искахме да се възстанови, доколкото е възможно, изгубената връзка на музиката с нейния езически ритуален контекст и да се събуди нейната огромна първична сила. За целта се насочихме към архаични мелодико-ритмични модели, с мантрично-заклинателно звучене, често долавяни в характерните български неравноделни размери, които принадлежат към най-древните пластове на българската и балканската народна музика".

Така в основата на изпълненията на Кауфман Проджект - Диви гласове откриваме принципите на старата балканска полифония, полиритмия и полиметрия, съчетани с елементи от африканска полифония и източноправославните песнопения. Това рязко контрастира с познатите ни досега в творбите на редица съвременни изпълнители привнесени хармонични композиторски техники, типични за западноевропейската музика. Мария и Димитрина Кауфман за разлика от тях се стремят да създават музика, която да внушава идеи за древните екстазни практики, но е предназначена за слушане от хората на ХХI век.

Радиопремиерата на албума "Диви гласове. Елена" ще се състои в навечерието на Деня на народните будители, в събота, 29 октомври, в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички