Outhentic казаха Yes! на музикалното ни минало и бъдеще


Outhentic казаха Yes! на музикалното ни минало и бъдеще

9032

Кой не знае Живко Василев, кой не е слушал за него?

Да, бе! Съвсем сериозно! Поне в музикалните среди, винаги когато стане дума за виртуозния кавалджия, на колегите му очите им блясват и започват да редят суперлативи.

Затова и никаква изненада, че за промоцията на дебютния албум на трио Outhentic (екс– Живко Василев трио) в Sofia Live Club беше като на митинг-концерт върху някой мост с име на птица. По мой личен (трениран) взор над 400 души. Дори пространството пред сцената беше наблъскано до сантиметър със седящи места.

48 часа преди този изискан концерт-промоция, Outhentic откриха с прекрасно изпълнение партито по случай четвъртия рожден ден на телевизионната ми класация за независими български изпълнители "НОВО 10+2". Eдва в Sofia Live Club обаче научих всички подробности за тях. Като тази, че красивата и пееща като чучулига Райна е сестра на Живко.

Иначе Outhentic може и да са трио (Живко Василев (кавал, пиано), Райна Василева (вокал) и Виктор Джоргов (китара)), но на сцената по едно време броят на музикантите достигаше до цели 12. И то при условие, че това са едва около половината, взели участие в реализирането на този вълшебен албум, озаглавен "YesToday", казващ "Йес" на музикалното минало и бъдеще.

Понятието етно-джаз формация е суперолекотено в случая, защото става дума за уникален мегамикс от течения и подстилове. Сякаш си натъпкал световната музика в гигантски пасатор и с получената смес си залял огромна порция класически български фолклор.

Десетте песни от резедавия диск "YesToday" бяха представени в рамките на около 60 минути с постоянна смяна на музикантите за всеки отделен трак, като само Живко и Райна останаха на сцената през цялото време.  Промоцията на Outhentic беше изпипана до краен детайл. Звукът – кристален, типично за SLC и още по-типично за толкова майсторски проект. Живко водеше концерта суперуверено, с лекота и весели импровизации.

Заредиха се изключително въздействащи изпълнения на: "Кавал свири", "Море малка моме", "Отдоле иде", "Майка Калина думаше", "Огреяло ясно слънце", "Заспал юнак", "Торнала ми Еница", "Слънчице мило мамино", "Мале ле, стара майчинко", "Калина вода налива", а на сцената циркулираха непрестанно подкрепления в лицето на Стоян Янкулов (Стунджи) - ударни, Димитър Сираков – бас, Симеон Леонидов – кахон, Християн Цвятков – електрическа китара, Цветан Андреев - акустична китара, Габриела Партовска – хип-хоп вокали и най-вероятно още толкова музиканти във въртящата се масовка.

Една реплика на Живко Василев ме накара дълбоко да се замисля. В повече от половината български народни песни се възпява ВОДАТА. Царял е масов водопой във времената на "Гераците" и по-назад. Обсъдих на място този ВиК-феномен с Djane Monique и стигнахме до извода, че във векове без Интернет, дискотеки, "Гепи ме", мобилни телефони и телевизия, ходенето с менци за водица си е било тотален свалка-заместител на всички модерни похвати. Едно цвете зад ухото под забрадката е замествало кубици силиконови джуки и гърди, а едни "напити менци" са си били цял годежен пръстен или "джипче". За хорото на мегдана да не говорим. Прародител на селфитата от Дубай. А по нивите какъв фитнес се е въртял, мани-мани ...

Реално свързващото звено между тези древни и модерни атракции е проектът Outhentic. Те толкова майсторски са "опитомили" първичния български фолклор, че са го реставрирали за възможно най-широк кръг меломани. Етно, джаз, фънк, поп, хип-хоп, софт рок... няма никакво значение, "YesToday" ще се хареса на всички, убеден съм!

Дано само не се е изчерпал първоначалният тираж още снощи, че каква блъсканица беше на изхода за копие от албума, няма да ви се повярва.

Успех на трио Outhentic! Очаквайте ги или ги поканете и във вашия град. Ще останете очаровани, заредени и усмихнати!

Можело значи...

Снимка: Нуша Иванова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички