Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Outhentic казаха Yes! на музикалното ни минало и бъдеще


Outhentic казаха Yes! на музикалното ни минало и бъдеще

9047

Кой не знае Живко Василев, кой не е слушал за него?

Да, бе! Съвсем сериозно! Поне в музикалните среди, винаги когато стане дума за виртуозния кавалджия, на колегите му очите им блясват и започват да редят суперлативи.

Затова и никаква изненада, че за промоцията на дебютния албум на трио Outhentic (екс– Живко Василев трио) в Sofia Live Club беше като на митинг-концерт върху някой мост с име на птица. По мой личен (трениран) взор над 400 души. Дори пространството пред сцената беше наблъскано до сантиметър със седящи места.

48 часа преди този изискан концерт-промоция, Outhentic откриха с прекрасно изпълнение партито по случай четвъртия рожден ден на телевизионната ми класация за независими български изпълнители "НОВО 10+2". Eдва в Sofia Live Club обаче научих всички подробности за тях. Като тази, че красивата и пееща като чучулига Райна е сестра на Живко.

Иначе Outhentic може и да са трио (Живко Василев (кавал, пиано), Райна Василева (вокал) и Виктор Джоргов (китара)), но на сцената по едно време броят на музикантите достигаше до цели 12. И то при условие, че това са едва около половината, взели участие в реализирането на този вълшебен албум, озаглавен "YesToday", казващ "Йес" на музикалното минало и бъдеще.

Понятието етно-джаз формация е суперолекотено в случая, защото става дума за уникален мегамикс от течения и подстилове. Сякаш си натъпкал световната музика в гигантски пасатор и с получената смес си залял огромна порция класически български фолклор.

Десетте песни от резедавия диск "YesToday" бяха представени в рамките на около 60 минути с постоянна смяна на музикантите за всеки отделен трак, като само Живко и Райна останаха на сцената през цялото време.  Промоцията на Outhentic беше изпипана до краен детайл. Звукът – кристален, типично за SLC и още по-типично за толкова майсторски проект. Живко водеше концерта суперуверено, с лекота и весели импровизации.

Заредиха се изключително въздействащи изпълнения на: "Кавал свири", "Море малка моме", "Отдоле иде", "Майка Калина думаше", "Огреяло ясно слънце", "Заспал юнак", "Торнала ми Еница", "Слънчице мило мамино", "Мале ле, стара майчинко", "Калина вода налива", а на сцената циркулираха непрестанно подкрепления в лицето на Стоян Янкулов (Стунджи) - ударни, Димитър Сираков – бас, Симеон Леонидов – кахон, Християн Цвятков – електрическа китара, Цветан Андреев - акустична китара, Габриела Партовска – хип-хоп вокали и най-вероятно още толкова музиканти във въртящата се масовка.

Една реплика на Живко Василев ме накара дълбоко да се замисля. В повече от половината български народни песни се възпява ВОДАТА. Царял е масов водопой във времената на "Гераците" и по-назад. Обсъдих на място този ВиК-феномен с Djane Monique и стигнахме до извода, че във векове без Интернет, дискотеки, "Гепи ме", мобилни телефони и телевизия, ходенето с менци за водица си е било тотален свалка-заместител на всички модерни похвати. Едно цвете зад ухото под забрадката е замествало кубици силиконови джуки и гърди, а едни "напити менци" са си били цял годежен пръстен или "джипче". За хорото на мегдана да не говорим. Прародител на селфитата от Дубай. А по нивите какъв фитнес се е въртял, мани-мани ...

Реално свързващото звено между тези древни и модерни атракции е проектът Outhentic. Те толкова майсторски са "опитомили" първичния български фолклор, че са го реставрирали за възможно най-широк кръг меломани. Етно, джаз, фънк, поп, хип-хоп, софт рок... няма никакво значение, "YesToday" ще се хареса на всички, убеден съм!

Дано само не се е изчерпал първоначалният тираж още снощи, че каква блъсканица беше на изхода за копие от албума, няма да ви се повярва.

Успех на трио Outhentic! Очаквайте ги или ги поканете и във вашия град. Ще останете очаровани, заредени и усмихнати!

Можело значи...

Снимка: Нуша Иванова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички