Заедно в подкрепа децата в България


Заедно в подкрепа децата в България

5529

Кулминацията на съвместната кампания "bTV и УНИЦЕФ: Заедно за всяко дете" ще бъде благотворителният концерт-телетон в ефира на bTV и радио N-Joy от 20.00 ч. на 26 ноември. Близо 100 изпълнители и популярни личности отново ще се включат в проявата. Едни от най-обичаните лица от малкия екран ще обединят усилия, за да кажат заедно колко е важно да се гарантират правата на всяко дете. Грандиозният юбилеен за УНИЦЕФ в света и в България спектакъл е с водещи Катерина Евро и Владимир Пенев. В продължение на повече от два часа зрителите на bTV и слушателите на радио N-Joy ще се насладят на изпълненията на едни от най-големите имена на българската сцена, сред които Тони Димитрова, Поли Генова, Михаела Филева, Дичо, Теди Кацарова, Богдана Карадочева и Бон-Бон, Камелия Тодорова, победителите от последното издание на "България търси талант" – Виво Монтана, момичето с ангелски глас Жаклин Таракчи и много други.  В подкрепа на мисията всяко дете в България да има възможност да развие пълния си потенциал, в благотворителния концерт ще участват още много популярни личности от света на музиката, киното, спорта и ефира на bTV. Сред тях са мастършефовете Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев, Илиана Раева и Наско Сираков, Тити Папазов, Влади Въргала, Албена Павлова, Рут Колева, цирк "Балкански", Славена Вътова, Емил Кошлуков, Любен Дилов – син и Мартин Захариев. Ще се включат и едни от най-обичаните и добре познати от ефира на bTV журналисти и водещи, сред които Гена Трайкова, Светослав Иванов, Росен Цветков, Мария Цънцарова, Петър Нанев, Полина Ботева, Мариана Векилска, Жени Марчева, Диана Любенова, Николета Маданска, Елена Яръмова, Меги Димчева и Нели Хаджийска, Наталия Симеонова, Яна Кузова и Владимир Кулев и много други. Всеки от присъстващите на сцената ще дари своя талант в името на децата.  bTV Media Group, УНИЦЕФ в България и партньори отново обединяват усилия, за да  привлекат вниманието и да повишат чувствителността на обществото към важността от реализирането правата на децата у нас. Под надслов "bTV и УНИЦЕФ: Заедно за всяко дете", кампанията ще покаже реалните резултати, постигнати за децата у нас благодарение на  партньорството, стартирало през 2008 и успяло да обедини хора, компании, граждански сектор, правителство, държавни институции, медии, както и да мобилизира солидарност, професионални усилия, политическа воля и финансови ресурси в подкрепа за достигане до още повече уязвими деца и семейства.

Прогресът, постигнат в реализиране правото всяко дете да живее в семейна среда, е  чувствителен, като има над 13 600 случаи на успешна превенция на изоставянето в последните 6 години.

От над 7 500 през 2010, броят на децата в специализираните институции продължава да намалява и през юни 2016 общият брой на момичета и момчета в домовете за медико-социални грижи и домовете за деца, лишени от родителска грижа, е 1232 деца - над 6 пъти по-малък. (източник – АСП). Всички 25 домове за деца с увреждания вече са закрити. (източник - АСП).

Приемната грижа като временна алтернатива на разделянето на детето от семейството му и предотвратяване на настаняването в институция, се е развила осезаемо за 10 години и се е увеличила повече от 40 пъти: от 60 приемни родители през 2006 до 2480 приемни семейства към средата на 2016 г. (източник – АСП).

Благодарение подкрепата на хиляди дарители по време на предаването "Великолепната шесторка" на bTV и УНИЦЕФ, създадохме семейно-консултативни центрове в областите Шумен и Монтана, за да подкрепим родните семейства на децата в риск. Вече 4 034 семейства са получили подкрепа за предотвратяване раздяла на бебета от семействата и последващото им настаняване в институции, чрез намиране на подходяща приемна или друга форма на грижа, съответстваща с нуждите на всяко дете.

С мисията, че всяко семейство има право на подкрепа в грижата за децата си, помогнахме за създаването на центрове за майчино и детско здраве в Шумен и Сливен. 9 065 деца и 8 194 семейства са получили нужната им помощ от мобилните екипи от медицински сестри за периода 2013-2015.

Въпреки постигнатите резултати, все още има сериозни предизвикателства пред гарантиране правото на децата на достъп до програми за ранно детско развитие, ранно обучение и образование. За да подкрепим реализиране правата на най-малките, в партньорство с държавни институции, медии и граждански сектор  - започнахме изграждането на подходяща приобщаваща среда в детската градина, като поставихме фокус  върху децата със специфични нужди и увреждания, защото в България има около 23 000 деца със специфични потребности и увреждания, а за учебната 2015-2016 около 8 000 деца са изолирани от образователната система и обществената среда.

Едно от сериозните нарушения на правата на децата, пред което са изправени момичета и момчета в цял свят, е насилието. България не прави изключение. Липсват данни за деца и жени жертва на насилие, както и изследвания за социалните норми и нагласи по проблема. За да направим невидимото видимо – заедно стартирахме кампания "Бъдеще без насилие за всяко дете". Въпреки повишаване подаваните сигнали за насилие на Националната телефонна линия, интегрираната подкрепа за жертвите на насилие остава предизвикателство. За да подкрепим децата и семействата, жертви и свидетели на насилие, заедно създадохме модел на иновативна услуга - детските центрове за застъпничество и подкрепа – зона "ЗаКрила" в Шумен, Монтана и София. За 1 година екипите са помогнали 164 деца и техните семейства да получат комплексна грижа от психолог, юрист, медицинско лице, социален работник.

В навечерието на 70-ата годишнина от основаването на Детския фонд на ООН и като част от стратегическото партньорство между УНИЦЕФ и bTV през последното десетилетие кампанията "bTV и УНИЦЕФ: Заедно за всяко дете" ще излъчи поредица от репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин за промяна в съдбата на децата от Могилино и други институции; децата в приемна грижа; децата, които отново живеят с биологичните си семейства или в среда, близка до семейната; децата със специфични нужди и увреждания и тяхното приобщаване в детската градина; децата свидетели и жертви на насилие и помощта да преодолеят травмите и да потърсят справедливост; подкрепата за най-добър старт в живота на всяко бебе. Репортажите ще се излъчват всяка събота в предаването "Тази събота" и ще бъдат представяни от водещата Мариана Векилска и репортера Александра Кръстева, които се утвърдиха като едни от най-доверените приятели и застъпници на децата и техните права. Репортажи и дискусии по темата ще бъдат включени и в новинарските емисии и други актуални предавания по bTV.

Кулминацията на всички тези усилия ще бъде благотворителен концерт-телетон в ефира на bTV от 20.00 ч. на 26 ноември (събота). За поредна година стотици популярни личности от света на музиката, киното, спорта, обичани лица от ефира на bTV и много обществени фигури, представители на бизнеса и неправителствения сектор ще обединят усилията си в обща кауза: всяко дете в България да реализира своите права и да има шансове да развие пълния си потенциал.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За bTV Media Group:

Политиката на bTV Media Group е да проявява ангажираност с обществени проблеми и социални каузи. Част от семейството на bTV Media Group е водещият национален канал в БългарияbTV. Целта на най-голямата телевизия в България е всяка значима кауза да получи максимално широка гласност и подкрепата на милионите нейни зрители, слушатели и интернет потребители.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички