Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Истински рок за истински хора


Истински рок за истински хора

5870

Rooccckkkkkk, Rock & Roll!, Rooooooockkkkkkk & RRRRoolllllll!!, RRRROOOCCCKKK & RRROOOLLL!!!

Ето това е единственото, което ми хрумва след "истината", на която станахме свидетели в столичния клуб Live & Loud на 4 ноември. Концертът на родната шайка Dreg Starz и специалните гости от Германия Double Crush Syndrome бе по-скоро бутиковото събитие,  в което шепа народ наистина повярвахме, че в България все още има независима клубна сцена и качествена музика, беше повече от неповторим. Това се случи  благодарение на организаторите и първи участници – нашите момчета Dreg Starz (на снимката).

В симпатичния клуб, в приятно топлата за сезона вечер, преди началото на събитието звучаха тематични пънк класики от преди около четиредесет години - парчета на Buzzcocks, The Damned, The Vibrators, Sex Pistols, Stiff Little Fingers, Sham 69… Музика рядко пускаща се по клубовете... Малко след 21.00 часа, на сцената се качиха Dreg Starz. Това е групата, която според някои е прероденият образ на глемаджиите Alley Sin, имали честта да подгряват у нас през 2012 за Marky Ramone от #нямадауточнявамкояенай-великатагрупа# и първия концерт на Slash от Guns & Roses през 2013. Съставът е същият, името - ново. Поради или една или друга причина, липсва само "старото куче" Емилиян Щерев, който в момента е замесен в разни други проекти (Upyr, Jasmine Whales). Никола Стоянов (Nick D’Monicus), Благовест Петров (Blagg O’Beast), Стефан Арабаджиев (S.A. Decay) и Иван Гемижев (Van Dal) определят стила си като дарк рок. Всъщност, във взривоопасната им звукова смес се усещат влияния от Misfits и Ramones, осемдесетарски парцаливо-шарен хеър/глем и дори леки уейв и готик нюанси. Но преди всякакви категоризации, квартетът трябва да се чуе и види наживо.

Четиримата изпъплиха от мрака, съпроводени от ефектно интро, прераснало в "Dead Girl", последвано от ейсидисикисаджийското начало на "Devil’s Love". Впрочем, в  техниката на Благо се усеща доста влияние от набивките на Peter Chris. Следващият пирон е повлияната от Misfits "Attitude". На веселото ново парче "Swinging Bottles", част от първото  издание на Dreg Starz – EP-то "Songs From The Gutter", успяха да разпеят все още доста рехавата, но отбрана публика. Рехава, може би и благодарение, на това, че имаше още две събития същата вечер в София Ian Gillan от легендарните Deep Purple в НДК, и гръцките хорър пънкове Bat Signal, гостуващи в клуб Grind House (събитие доста сходно с нашето). Сред публиката се появи и самият Andi Brings, вокал и лидер на хедлайнърите Double Crush Syndrome. През годините е свирил с доста известни имена от немската сцена, сред които  Doro Pesch, траш-метълите Sodom, с които записва два студийни албума ("Tapping Тhe Vein" и "Get What You Deserve"). Mr. Brings раздаде няколко автографа, като някои от тях бяха именно върху обложки на албуми на Sodom, и по-точно - върху пиратски касети, тиражирани само в България. Което, разбира се, само го развесели. През това време Dreg Starz изсвириха няколко парчета от периода на Alley Sin - "Riot In The Soul", "Wildheart", и както се провикна Благо – "баладатааааа" "Can’t Believe It", по време на която се разкачи ремъкът на китарата на Ники. След малко имаше и моментен проблем с техниката, но това са ситуации, които винаги вървят ръка за ръка, особено на истински живи представяния. Новото парче "Empty Heart" се очертава като бъдещ хит заради мелодичния припев, на който публиката не остана равнодушна и одобрително го запя. След "Blood & Trash" последва моят личен фаворит - "Talking To The Dead" – мелодия, скорост, носталгия, романтика. Дойде време и за пилотната песен на групата "Children Of The Night". Тя има великолепен клип, в който участва и Жоро Пентаграма. Сетне бе представен един кавър - разбира се, не може без чуждо парче, когато иде реч за истински р-о-о-о-ок: "Iron Fist" на Motorhead. Нашите го изтряскаха го по-бързо, подчертавам - ПО-БЪРЗО (!) от оригинала. После затвориха перфектното си участие с единствената официално клипирана песен на Alley Sin – "Shut Up Bitch". Музикалната компетентност на момчета си личеше по всички направления, все пак те не са от вчера на сцената, някои от тях са замасени в дет-метъл бандите Eufobia и Проказа. Иван демонстрира Van Halen-ска прецизност  и виртуозност, Благо беше без грешка, Ники става все по-добър във всяко едно отношение, и не на последно място - аплодирахме незаменимия и стабилен Steff.

Точно в 22.50 ч. на сцената се качиха и гостите от Германия Double Crush Syndrome. След мощното провикване на Andi Brings: "Здравейте, Софияяяяя", ситуацията ескалира до краен предел. Dreg Starz подобаващо ни подготвиха за нещо, което рядко се случва по нашите ширини, и само тези, които присъствахме, знаем какво изпуснаха тези, които пропуснаха събитието. Жалко е, че бяхме толкова малко, но може би пък е за добро. Така се отсява кой е рок-ен-рол, и кой – не, но това е една друга тема.. Тримата от Double Crush Syndrome изпълниха общо 18 парчета, като последното въобще не беше в официалния плейлист -  отново кавър на Motorhead ("Ace Of Spades"). В саунда на създадената през 2013 банда може да се открият вплетени всякакъв вид нишки от неподправения през годините рок-ен-рол – от Rolling Stones, Iggy Pop & The Stooges, цялата седемдесетарска пънк-ен-рол сцена, през глем рока на осемдесетте, та чак до хорър пънка... Такова сценично поведение рядко може да се види на живо. Концертът е част от европейското турне на немците, в което за шест дати съпорт са Dreg Starz. За наша чест те имаха още две участия в България – във Варна на 5 ноември и в Русе следващата вечер. По време не целия гиг Andi Brings крещеше на чист български "Обичаме Ви!", "Как сте?", "Ние сме..." и "Здрасти", без да спира да хвърля и раздава перца с неговия лик на публиката. Показа си и огромната татуировка Youth Gone Wild, изпявайки и химна на Skid Row с това име. Босият барабанист Julian Fischer и гребенягата басист Slick Prolidol доказаха, че са най-сработеният състав след няколкото промени в бандата,  че са едно цяло. Andi Brings посочи нееднократно, че ние, присъстващите, поддържаме позицията "Fuck Modern Music". Три уж случайни думи, натоварени обаче с огромна тежест. След концерта гостите обещаха да се върнат в България догодина. Ще се радваме това да се случи. Великолепен концерт, един от все по-рядките у нас. Успех и на двете банди. Те го заслужават.

Има какво да ни покажат.....

Плейлист:

Dreg Starz (Tour’16)

1. Bad Girl
2. Dead Girl
3. Devil’s Love
4. Attitude
5. Swinging Bottles
6. Riot In The Soul
7. Wildheart
8. Can’t Believe It
9. Empty Heart
10. Blood ’n’ Trash
11. Тalking To The Dead
12. Children Of The Night
13.  Iron Fist
14.  Shut Up Bitch

Double Crush Syndrome (Tour’16)

1. She’s A Pistol
2. Yah! Pain!
3. I’m In Love With You
4. Unfriend Me Now
5. On Top Of  Mt. Whateverest
6. And The Say We Are The Freaks
7. Jesus Of Noizeareth
8. Blood On My Shirt
9. Can’t You Be Like E. E.
10. Slow Suicide
11. I Wanna Be Your Monkey
12. Fuck You Is My Answer
13. Die For Rock ‘n’ Roll
14. Gimme Everything
15. Right Now
16. Revolution
17. Tonight

Снимка: Манол Илиев

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички