Nasekomix и Popara за ЧРД на ДНК


Nasekomix и Popara за ЧРД на ДНК

5134

Мултидисциплинарното пространство с фокус съвременен танц и пърформънс – ДНК, отвори точно преди една година - на 11 ноември, в столичния Национален дворец на културата.

Това е поводът отново на същата дата, заедно с едно от най-важните събития на независимата сцена – АСТ Фестивал за свободен театър, да отпразнува началото на своята втора година. С други думи: датата е 11 ноември, часът - 22.00 ч., входът е свободен, а на сцената ще излязат Popara и Nasekomix в пълен състав.

Освен че отбелязваме първата година на ДНК, АСТивният концерт на групите от лейбъла Big Banda е и официалното парти на шестото издание на АСТ Фестивал.

Звукотърсачите от Popara ще открият ударно парти вечерта в 22.00 часа. Формацията е една от първите импровизиращи групи в страната, като всеки неин концерт се превръща в наелектризиращ джем сешън. Бандата е в  състав: Александър Евтимов – Шаманчето – вокал и смисли; Павел Терзийски – мултивокалист; Росен ЗахариевРоко – духови и какво ли още не; Георги Дончев – ниски честоти и Александър Деянов Скилър – бийт.

Придобилите абсолютно култов статут за българската ъндърграунд сцена Nasekomix ще започнат концерта с парчета от втория си албум "Великани и джуджета", но и с обещанието, че ще направят завой и към "Adam’s Bushes, Eva’s Deep". Проектът ще излезе в пълен състав: Андрония Попова – вокал, акордеон; Александър Даниел – барабани; Георги Дончев – контрабас и Михаил Йосифов – китара.

В идейната платформа на ДНК е заложено представянето на различни съвременни форми на изпълнителските и визуални изкуства, спектакли, дискусионни модули, уъркшопове, четения, концерти. Работейки основно с артисти от независимата сцена, само за година ДНК е съпродуцент на 8 премиерни представления, които се играят регулярно в програмата на пространството; представи над 15 чуждестранни спектакъла; сцена е за повече от 60 събития; домакин е на програмите на 6 фестивала като ACT Фестивал за свободен театър, Антистатик, Мини арт фест, Софийски международен литературен фестивал и други интердисциплинарни платформи. През 2016 ДНК постави началото и на първото издание на Международната програма "Мигриращото тяло" с  10 спектакъла,  шест уъркшопове и множество срещи, разговори, дискусии и презентации.  

АCT Фестивал за свободен театър в ДНК

През ноември ДНК – пространство за съвременен танц и пърформънс ще е домакин на съществена част от програмата на АСТ Фестивал за свободен театър, който тази година ще се проведе под мотото "Бал с каски". Първото издание на международното издание на събитието ще е между 11 и 17 ноември.

В ДНК то ще започне с  "Добре дошли в България" (11 ноември, 20.00 ч.). Пиесата на Здрава Каменова и Гергана Димитрова (със съавтори Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева) ще се се състои съвместно с друга значима платформа в областта на независимите сценични изкуства – пърформънс-четенията ProText∞.

"Добре дошли в България" изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. Спектакълът е резултат от съвместната работа, продължила два месеца и половина, през които се събирал и обработвал документален материал и са се проучвали набелязаните теми.

На 12 ноември от 20.00 ч. предстои лекцията-пърформънс на Иля Папатеодору и Лиса Лукасен "Аз" на сцената, които ще говорят за акта на говорене на сцената. Те ще покажат как в работите на SheShePop връзката с публиката се трансформира. Изпълнителите използват автобиографични материали и лични истории, за да илюстрират своя метод, като също така влизат и в ролята на наместници на публиката.

Движенческият пърформънс "Голем", най-новата работа на режисьорката Анна Данкова, част от репертоара на ДНК, е селектиран в българската програма на АСТ Фестивал за свободен театър. Неговото представяне ще бъде на 13 ноември от 18.00 ч. Работата изследва консумацията като глобална епидемия, като безумна цeнтрофуга от ресурс – продукт – боклук, като емоционална, сексуална, пазарна, информационна конституция на живота.

На 14 ноември от 18.00 ч. (вход свободен) ще се състои Пърформативната Автоматична система (ПАС) Rotor на известния български сценограф Венелин Шурелов.
Самият той разполага своята акция в граничното поле между пърформанс и инсталация.

Част от международната селекция на Фестивала, Известие за прослушване, заявление на ре|акциятаняма да е нищо, което очаквате да видите. На 14 ноември от 19.00 ч. в ДНК ще се проведе програмирано прослушване, което се предрешва като представление. На сцената се представя реален кастинг, който се предлага на публиката като "сценичен етюд" и така показва всекидневната действителност на танцьорите. Артистите, които са избрани, ще се присъединят към компанията lesgensd’ Uterpan.

16 ноември от 20.00 ч. е запазеното време за Неон – проект, под чиято шапка се генерират няколко различни продукта – лекция-пърформънс, танцови тренинги с различни социални групи и бурлеск спектакъл. Александар ГеоргиевАце, Ирена Цветанова и Жана Пенчева създават и артикулират хореографска материя около темата на протеста, Бурлеска и техните функции в обществото.

Пълната програма на АСТ Фестивал за свободен театър и график на всички уъркшопове и професионални срещи може да видите тук.

-

АСТ Фестивал за свободен театър 2016 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Още от Хип-хоп/Ар ен би


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички