Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Пост-рок в пост-соца: Russian Circles // Helen Money


Пост-рок в пост-соца: Russian Circles // Helen Money

4601

Каламбурите не отиват на пост-рок описанията (може би защото пост-рокът така и така е изпълнен с пънове, ха-ха :D-flat), но не мога да се сдържа.

Поне едно обещавам: никакви руски бъзици. Дишай.

Ако изобщо някой е опитал да използва съботата за размисъл, то неделята му със сигурност е започнала с жесток главобол.* Твърде жалко, че този тип музика (пост-рок, алтърнатив) е нетипична за масите, защото доста помага за ремонт на невронните пътища и продухване на ушната кал. Важното е, че тези, които избраха да завършат седмицата си по най-добрия начин - Wrong начина, бяха в Mixtape 5.

Преди малко повече от месец имах включване покрай друга предимно инструментална банда - Karma Тo Burn, в чието гостуване отново бяха замесени пичовете от Wrong Fest. Хубавото в случая на Russian Circles e, че продажбите успяха да надхвърлят капацитета на малката зала и концертът се състоя в А-страна на касетката. Доста задоволително, предвид, че толкова интровертна музика се слуша най-добре самичък.** Контрастът в атмосферата е забележителен, макар че много от посетителите са си добре познати лица.

Тъмно е, доволно зациклило, пост-рок в пост-соц страна, пост-преход, пост-изборно - впрочем днес започват и коледните пости, та направо не знам....

Да забравим за малко какво казах за слушането самичък. Helen Money звучи безкрайно по-добре в зала, не знам дали заради спецификите на инструмента (вилончелото изглежда като да има нужда от пространство) или заради спецификите на музиката (насред "Микстейп" ще ти е неудобно да си прережеш вените). Шегувам се***, просто е наистина атмосферично. Челото стърже като крила на феи в реотаните на електрическата печка, тишина и шум се редуват, докато Алисън Чесли стои права и изтръгва блещукащ мрак от инструмента. Почти не вдига глава от земята, косата покрива лицето ѝ и, предвид деликатната сила на тези ръце, които контролират струните, е трудно да повярваш, че е надхвърлила 50те. Изпълнението ѝ е нещо, което откровено си струва да се гледа на живо. Helen Мoney е тук за втори път, миналата година подгряваше за други пост-рок виртуози, японците Mono. Отсега чакам следващото. Завършва с две парчета от последния си албум "Blood And Bone" и "Become Zero". "Подгряването" в случая е по-скоро сплескване на нивото на пода.

Russian Circles пристигат обвити в дим, почти невидими, невъобразимо мрачни и целенасочени. Забиват дистанцирано и прецизно. Сетлистът започва с "Asa" и "Vorel" от актуалния им албум "Guidance", за да премине в припомняне на последните му три предшественици: "Memorial", "Empros" и "Station". Докато Dave Turncrantz сплесква барабаните (и два удивително огромни чинела, както ми обръщат внимание), Mike Sullivan и Brian Cook, както вече отбелязах, предимно се крият в пушека - и стържат сложните си композиции с криптични имена. Може би и тях ги мъчи политиката.****

Това продължава тъкмо достатъчно, за да свикнеш с мрака и с идеята, че ще трябва да се живее в тоя свят. Тук малка забележка за доста морбидната обложка на "Guidance" - архивна снимка, запечатала предсмъртния марш на войник, крачещ към екзекуция - и става време да затръгваме към изхода, ноемврийската нощ и, в крайна сметка, понеделника. Интересното в случая е, че всичко това е много по-жизнеутвърждаващо отколкото звучи.

Продължаваме напред.

------

* От блъскане на главата.
** Но в крайна сметка всички сме сами в главите си.
*** Ха-ха. Всъщност не.
**** Брайън Кук със сигурност го мъчи, предвид, че директно помоли избирателите на Доналд Тръмп да се метнат от мост.
***** За да не се метнеш и ти, обещавам: без повече бележки под линия!

Снимки на Серж Сетиян - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички