Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Музикална мания тресе Киномания 2016


Музикална мания тресе Киномания 2016

4997

Специална почит на Дейвид Боуи и Принс, които светът загуби тази година, ще бъде отдадена в афиша на "Киномания" 2016.

Филмите, посветени на двамата култови изпълнители, са съответно "Ziggy Stardust And The Spiders From Mars" на Д.А. Пенебейкър и "Purple Rain" на режисьора Албърт Маноли (продукцията има "Оскар" за музика и "Грами" за филмова музика).

Настоящето издание ще отбележи 30-годишния юбилей на "Киномания" с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В програмата са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България. По традиция всяка година се прожектират наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Събитието - част от културния календар на Столична община, което ще се състои от 17 ноември до 1 декември, отново изкушава ценителите на музиката със специални ленти за знакови артисти от различни стилове.

Лентата за Боуи е документален и концертен филм, който показва представянето на ексцентричния музикант и неговата тогавашна банда The Spiders From Mars в лондонската зала "Хамърсмит Одеон" през 1973, когато той прави изненадващото изказване, че това ще бъде последното им шоу заедно. По-късно става ясно, че се отказва от персонажа си на Ziggy Stardust, но много хора вярват, че това е оттеглянето на самия музикант от сцената. Филмът е свързан и с концептуален албум на групата, записан на живо, който е със същото име

Прожекции:
петък, 18 ноември, 23.00 ч., Дом на киното
неделя, 27 ноември, 21.00 ч., Люмиер
сряда, 30 ноември, 21.00 ч., Одеон

Превърналият се в класика "Purple Rain" е за млад музикант, тормозен от хаоса в дома си, който трябва да се справи с конкуренцията на друг певец и своята собствена недоволна група, докато звездата му започва да изгрява. Името на филма идва от един от големите хитове на Принс, носещ същото заглавие. Мултиинструменталистът от Минеаполис винаги е впечатлявал с театралността на сценичните си шоута и тъкмо когато е на върха на своята слава в началото на 80-те години, е въпрос на време да се появи филм по негов образ и подобие. Но едва ли някой наистина е подозирал в какъв поп културен феномен ще се превърне "Пурпурен дъжд". Разкошно заснета, лентата съдържа някои от най-големите хитове на Принс (освен заглавната песен), сред които "I Would Die 4 U", "When Doves Cry" и "Let’s Go Crazy". 32 години след създаването си, продукцията изглежда – и, което е по-важното, звучи – все по-фънк-астично. В ролите: Принс (Хлапето), Аполония Котеро (Аполония), Морис Дей (Морис), Олга Карлатос (Майката) и Кларънс Уилямс III (Бащата).

Прожекции:
неделя, 20 ноември, 20.45 ч. , Люмиер
вторник, 22 ноември, 20.30 ч., Одеон
петък, 25 ноември, 23.00 ч., Дом на киното

Минали са години, откакто великият Майлс Дейвис последно е свирил на сцена. Сега, в края на 70-те години, той живее отшелнически живот в нюйоркския квартал Горен Уест Сайд. Кокаинът е единствената му, но постоянна компания, и рядко има момент, в който да е без пълна чаша или цигара в ръка. Джаз тромпетистът планира своето завръщане, но уединението му е нарушено от досадния репортер на сп. Rolling Stone, който дори успява да се промъкне в дома му. За беда, продуценти открадват лентата с най-скорошните му записи. Подозирайки заговор, Майлс (на снимката) скоро се оказва въвлечен в преследване с коли. Освен това непрекъснато му изплуват спомени за неговата първа голяма любов – Франсиз Тейлър. Режисьорският дебют на актьора Дан Чийдъл е напълно различен от конвенциите на традиционните биографии. Като избира само два дни от живота на този изключителен артист, който е колкото гневен, толкова и саможив, Чийдъл залага на присъщите на музиканта импровизации в опита си да открие подход към неговата сложна личност. "Miles Ahead" е първият игрален филм, посветен на митичния джазмен. Лентата  направи международния си дебют на Берлинале тази година, след като пожъна успех на филмовия фестивал в Ню Йорк през 2015. В ролите: Дон Чийдъл (Майлс Дейвис), Юън Макгрегър (Дейв Брейдън), Емаяци Коринеалди (Франсиз Тейлър), Лакийт Лий Станфийлд (Младши), Майкъл Щулбарг (Харпър) и със специалното участие на Хърби Хенкок, Уейн Шортър и Есперанца Сполдинг като самите себе си. Оригинална музика: Робърт Гласпър.

Прожекции:

петък, 18 ноември, 20.45 ч., Одеон
събота, 19 ноември, 21.00 ч., Люмиер
петък, 25 ноември, 21.00 ч., Euro Cinema
събота, 26 ноември, 21.00 ч., Дом на киното
неделя, 27 ноември, 18.15 ч., Културен център G 8  

А историята на Джeнис Джоплин, напуснала ни съвсем млада – един от гениите в Клуб 27, разказва в своя филм Ейми Бърг.  С документалния Janis: Little Girl Blue (2015) режисьорката превръща от икона обратно в човешко същество неповторима певица, която от  смъртта си от свръхдоза хероин през 1970 е неизменно присъствие върху плакати, тениски и в програмите на радиостанциите за класически рок. Номинираната за "Оскар" документалистка изнамира непоказвани кадри, интервюира довереници на Джоплин и разкрива нейни лични писма. Полученият портрет дава свеж интимен поглед към могъщия талант зад прочути песни като "Piece Оf My Heart", "Cry Baby" и "Me Аnd Bobby McGee".
Израснала в Порт Артър, щата Тексас, Дженис е битник по душа, която никъде не си е на мястото. "Присмиваха ми се в училище, в града, дори из целия щат", казва тя в откъс от "Шоуто на Дик Кавет". Приета е на драго сърце сред хипитата на Сан Франциско и психеделичните рок музиканти, където става част от групата Биг Брадър Енд Дъ Холдинг Къмпани. Чрез интервюта с членове на семейството ѝ и приятели музиканти, филмът помага по-добре да разберем различните светове, обитавани от нея, както и хората, оказали най-силно влияние върху именитата изпълнителка. С участието на: Дик Кавет, Кънтри Джо Макдоналд, Мелиса Етъридж, Лора Джоплин, Майкъл Джоплин, Крис Кристофърсън, Джулиет Луис, Д. А. Пенебейкър и други. Оригинална музика: Джоуел Шиърър.

Прожекции:
петък, 18 ноември, 21.00 ч., Дом на киното
вторник, 22 ноември, 20.45 ч., Люмиер
четвъртък, 1 декември,20.45, Одеон 

Флагманът на куул джаза Чет Бейкър също присъства в афиша на "Киномания" 2016. Завръщането на легендарния американски тромпетист на голямата сцена в края на 60-те години на миналия век е проследено във филма "Роден да съм тъжен" (2015) на Робърт Будро. "Чет Бейкър: Born Тo Be Blue" показва иновативия музикант в края на 60-те, докато се снима във филм за своя вече покрит с лоша слава живот. Той се отдава на страстна любов и извън снимачната площадка с Джейн – актрисата, играеща една от любовниците му. Ала неговите надежди за успешно бъдеще са внезапно съсипани след брутален побой на паркинг след концерт... Режисьорът и сценарист Роберт Будро въвлича в съблазнителния джаз свят от епохата, докато ситуира историята на Бейкър в по-широкия контекст на расовите проблеми и нарастващото политическо напрежение в Америка през 60-те. Много повече от стандартен биографичен филм, "Чет Бейкър: Born Тo Be Blue" прилага изпълнен с въображение подход, верен на творческия натюрел на своя герой, представяйки живота на артист, чийто принос към музиката е толкова грандиозен, колкото и пристрастията му да са трагични. В ролите: Итън Хоук (Чет Бейкър), Кармен Ехого (Джейн/Илейн), Калъм Кийт Рени (Дик Бок), Стивън Макхати (Чет Бейкър-баща), Кедар Браун (Майлс Дейвис) и Кевин Ханчард (Дизи Гилеспи). Оригинална музика:  Дейвид Брейд, Тодор Кобаков и Стив Лондон.

Прожекции:
петък, 25 ноември, 21.00 ч., Люмиер
събота, 26 ноември, 21.00 ч., Одеон

"Киномания" урежда поредна среща на зрителите с Карлос Саура: този година с  неговата  последна лента "J: Beyond Flamenco" ("Хота на Саура: Отвъд фламенкото"), чиято световна премиера се състоя в Торонто наскоро.  Както във всички филми на испанския режисьор, и настоящият е дестилация на фламенкото и изследване на границите на танца в най-чистата му форма. "Едно от нещата, които са така чудесни в испанската култура, са непрестанните усилия да се съхраняват танци като хотата, част от което е и този проект на Саура. "Хота на Саура: Отвъд фламенкото" е завладяващо произведение на изкуството, режисирано от майстор, което ни позволява да сме едновременно свидетели и участници в съхраняването на една традиция", отбелязва Диана Санчес. С участието на: Сара Барас, Мигел Анхел Берна, Карлос Нуньес, Мануела Адамо, Алберто Артигас, Ара Маликян, Начо дел Рио и Канисарес.

Прожекции:
събота, 19 ноември, 17.45 ч., Културен център G 8
неделя, 20 ноември, 19.00 ч., Люмиер
понеделник, 21 ноември, 18.15 ч., Euro Cinema
вторник, 22 ноември, 18.30 ч., Дом на киното
вторник, 29 ноември, 18.30 ч., Одеон 

Сред акцентите в музикалната програма на "Киномания" 2016 е разкошният мюзикъл, открил фестивала във Венеция - "La La Land" на Деймиън Шазел. Филмът, спряган за един от основните претенденти за "Оскар" вече донесе награда на Ема Стоун за най-добра женска роля на венецианския кинофестивал. Партньор на актрисата във филма е Райън Гослинг. Мюзикълът получи възторжени отзиви в големите световни медии, които го определят като "забележителен", "чиста филмова магия" и "филм, в който всичко, което можеш да направиш, е да потънеш в прегръдките му". Историята е за Миа (Стоун) - начинаеща актриса и Себастиян (Гослинг) - всеотдаен джаз музикант, които се влюбват един в друг в град, където мечтите се разбиват на парчета. Заглавието на лентата е разговорното име на Лос Анджелис и същевременно ефемизъм за състояние, когато човек е без връзка с реалността. "Като се започне от вихрената начална сцена с буйни танци сред магистрала в Ел Ей, както и приказния момент в обсерваторията "Грифит", обезсмъртена в "Бунтовник без кауза", Деймиън Шазел не крие преклонението си към някои от великите класики на Холивуд. Докато Гослинг и Стоун прелъстително пеят и танцуват по пътя си из житейските и любовни несгоди, те разпръскват приказния звезден прах на този филм, който ще накара очите на всеки негов зрител да заблестят", пише Пиърс Хандлинг.

Прожекция:
петък, 16 декември, 19.00 ч, зала 1 на НДК

Кевин Спейси като американския президент Ричард Никсън и Маккъл Шанън в образа на Елвис Пресли може да види всеки, който на 19 ноември гледа филма "Елвис и Никсън" на Лайза Джонсън в кино Люмиер. Срещата между легендата на рокендрола и президента в Белия дом през 1970 е събитие, за което малко хора знаят. Самият Елвис е искал тя да остане тайна. Година по-късно американският разследващ журналист Джак Андерсън я разкрива и пише статията Presley Gets Narcotics Bureau Badge ("Пресли получава значка от Бюрото по наркотиците"), но тя не предизвиква особен интерес. И така до 1988., когато снимка от тяхното рандеву, обявявена за продан от централния архив, става изключително популярна. Почти веднага близо 8 хиляди души си поръчват копия, а в магазина за сувенири на архива се продават тениски, магнити за хладилници и чаши за кафе със снимката. Контактът между Елвис и Никсън улавя перфектно атмосферата на онази епоха, предшестваща аферата Уотъргейт – преди имената и на двамата да се превърнат в синоними на трагедия и корупция, когато Америка все още имаше едновременно и Крал, и Президент. В ролите: Майкъл Шанън (Елвис Пресли), Кевин Спейси (Ричард Никсън), Алек Петифър (Джери), Джони Ноксвил (Сони), Колин Ханкс (Крог), Трейси Летс (Джон Финлейтър) и други.

Прожекции:
събота, 19 ноември, 19.00 ч., Люмиер
неделя, 20 ноември, 20.30 ч., Euro Cinema
събота, 26 ноември, 18.00 ч., Културен център G 8
неделя, 27 ноември, 16.00 ч., Дом на киното
понеделник, 28 ноември, 18.30 ч., Одеон

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички