Лидия Ганева ще пее шеста на детската Евровизия 2016


Лидия Ганева ще пее шеста на детската Евровизия 2016

5676

Лидия Ганева ще представи България с песента "Вълшебен ден" под № 6 в списъка с участници в тазгодишното издание на детската "Евровизия".

Както е известно, конкурсът ще се състои в малтийската столица Ла Валета на 20 ноември. Събитието е в Средиземноморския конферентен център, който се намира в сърцето на старинния град с гледка към Голямото пристанище. Телевизионното шоу ще бъде предавано пряко по БНТ1 и БНТ HD от 17.00 ч. българско време.

Нашето момиче ще влезе в оспорвана надпревара с представителите на още 16 държави - Австралия, Албания, Армения, Беларус, Грузия, Израел, Ирландия, Италия, Кипър, Македония, Малта, Полша, Русия, Сърбия, Украйна и Холандия. Кога ще излезе Лидия  стана ясно на церемонията, дала началото на 14-то издание на песенната надпревара, когато делегациите на всички 17 участващи страни преминаха по червения килим в театър "Маноел". Според регламента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) проведеният жребий определя директно първата и последната позиция, а за останалите участници става ясно в коя част на шоуто ще се представят. Креативният екип на конкурса ги подреди ето така:

    Ирландия
    Армения
    Албания
    Русия
    Малта
    България
    Македония
    Полша
    Беларус
    Украйна
    Италия
    Сърбия
    Израел
    Австралия
    Холандия
    Кипър
    Грузия

Лидия Ганева направи впечатление със стилния си тоалет, създаден специално за събитието от дизайнерката Радина Томчева (автор на детски облекла с българската марка FamilyHASKI). Красивата рокля носи духа на българските традиции, представен чрез стилизирана златна бродерия, характерна за женските народни носии. Освен Лидия, в българската делегация участват Йоана Левиева-Сойър (делегиран продуцент "Специални проекти", БНТ), Симеон Касабов (изпълнителен директор, БНТ) и Румяна Иванова (музикален педагог, "Арт войс център", Пловдив). Те пристигнаха в Малта и още същия ден 10-годишната певица се включи в записа на общата песен, която носи името на тазгодишното мото на конкурса "Embrace" ("Прегръдка"). Нашето момиче е един от четиримата, на които бе поверена солова партия в химна.

Поли Генова ще бъде специален гост в детската "Евровизия", след като  получи покана от режисьора на шоуто Гордън Бонело след блестящото си представяне като водещ на миналогодишното издание на конкурса у нас и успеха, който постигна в Стокхолм, класирайки се на четвърто място в "Евровизия" 2016. Певицата ще се изяви на сцената в Ла Валета със свой пърформънс. "Да бъда на сцената на детската "Евровизия", е като завръщане при семейството! Това е може би най-скъпият на сърцето ми формат. За мен беше огромна чест да бъда водеща на това изключително събитие. Ще ви призная нещо – надявам се догодина да имаме щастието отново да сме домакин, защото българската песен заслужава да спечели. Поканата за тазгодишния конкурс е към мен и най-талантливото БГ трио – LaTiDa, с което бяхме заедно в Швеция. Четирите ще бъдем специални гости на тази сцена и сме много развълнувани от оценката и признанието", заяви Поли.

Шоуто има съществена промяна тази година и тя е свързана със системата за гласуване. По решение на управляващата група за детската "Евровизия", Европейския съюз за радио и телевизия и малтийската обществена телевизия, зрителският вот отпада. Ще бъде заменен от гласуване на две международни журита –  професионално и детско (деца на възраст между 9 и 14 години) с по пет члена от всяка участваща държава. В допълнение ще има и експертна група от трима членове, която ще оценява изпълнителите по време на финалния концерт. Всяка от страните-участнички има право да определи състава на професионалното и детско жури, като гласовете им са с равна тежест в съотношение 50:50. Държавите ще посочат и свой говорител, който да съобщи резултатите по време на шоуто.

"Вълшебен ден" звучи в повечето училища в страната през ноември. Тя е специалният поздрав на изпълнителката към всички ученици в България. "Радвам се, че моята песен ще стигне до толкова много деца. В нея пея за силата на детските мечти и им пожелавам всеки ден за тях да е вълшебен. Надявам се моите връстници да ми стискат палци, защото много се вълнувам за предстоящото събитие", каза малката пловдивчанка, която победи в конкурса "Децата на България са супер", определил нашия представител в Малта.

Инициативата на БНТ се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката за втора поредна година.  Миналата година, когато обществената телевизия беше домакин на събитието, песента "Цветът на надеждата" в изпълнение на Габриела Йорданова и Иван Стоянов също огласи училищата в цялата страна.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички