Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Пътешествие през епохите с Орегон


Пътешествие през епохите с Орегон

4672

В наши дни времето, искаме или не, като че ли тече по-бързо от всякога.

Кога беше 93-а, кога беше 2000, кой ден сме днес? И на колко пръста от едната ръка можем да преброим онези, с чиято музика сме израснали не само ние, но и чичовците ни, и които все още са сред нас и продължават да създават оригинална музика и да обикалят света. Класика и авангард?

Орегон отдавна не могат да бъдат наречени "авангард", но са "класика" именно защото са били авангард и защото немалко от сегашните авангардисти в джаза са ги слушали много внимателно и детайлно като малки. Дори собственият им настоящ басист, италианецът Паолино Дела Порта, и той с гордост признава, че има оригинали на някои от първите им албуми от 70-те, когато самият той е бил на 20, примерно.

Няма да останем при клишето, че "музиката им е надвременна", не, тя е интересна точно защото изобразява едни интересни времена, когато четирима души с оригинално мислене и чудовищен талант (Таунър-Маккендлис-Мур-Уолкът тогава, през 70-те) са прозрели в бъдещето – т.е. в едни следващи интересни времена, които сега ние, хората от тогавашното бъдеще, наричаме "съвременност".

Орегон не са група от ХХI век, няма и нужда да са. Те са ценни с това, че са нашата жива връзка с една наистина автентична музика от ХХ век, каквато все по-рядко може да се чуе на живо в оригинал. Орегон са отделен език в музикалното изкуство, свят, планета (или поредица от светове и планети), до които ние, слушателите, имаме привилегията да можем да пътуваме свободно и когато чуем някое ново тяхно произведение – като пиесата с бас-кларинета, която изсвириха непосредствено след "As She Sleeps" в първия сет в Sofia Live Club вчера, насладата е именно от познатото-непознато. Знаем езика, но историята, която ни се разказва… тепърва ще я узнаем.

Две неща ми каза Ралф Таунър, след като му споделих преди вчерашното  събитие, че едно от най-ценните неща за мен на концерт на Орегон (вече съм имал честта да гледам и слушам два, а довечера, 22 ноември, ще станат и три), че тотално забравям за инструментариума и дотолкова се потапям в музиката, че после дадена пиеса, която е за обой и пиано, мога да си я спомням като изсвирена от сопран саксофон и китара. Та, каза ми, че винаги се е интересувал от музиканти, които постигат/откриват нещо, а не такива, които доказват нещо. Разбира се, такива са и Марк Уокър (с вече 20-годишна история в групата), и Паолино Дела Порта (с едва 2-годишна). Второто не го помня, защото още съм под въздействието на първото, но беше за "трептенето" на музиката през различните епохи на Орегон и в различните им състави. Но тук по-ценно е да се убедите на живо, осланяйки се на личния си опит и чувствителност – концертът, организиран от "Джаз Плюс" вчера, беше различен от концерта на Орегон, който гледах на Панчевския джаз фестивал в Сърбия миналата година. Дори първият сет вчера беше различен от втория като динамика и трептене на въздуха в залата – интересен контраст между красивото, камерното, мелодичното от една страна и дългите импровизативни картини-въведения към познати теми във втория сет. А финалът (бисът) – "Witchi-Tai-To", класиката на индианеца Джим Пепър, мисля, че обедини двете неща. Нека не забравяме, че едно от нещата, в които Орегон са майстори, е именно конструирането. Концертът в Sofia Live Club довечера навярно също ще бъде различен (в най-добрия смисъл), така че приканваме не само тези, които са изпуснали вчерашния, но и тези, с които бяхме заедно в залата на първото откровение, да дойдат в 20.00.ч.

За да преборим заедно липсата на автентични изживявания, от която все повече съвременни хора се оплакват.

Снимка: Евгени Димитров/агенция БУЛФОТО

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички