Почина композиторът Александър Йосифов


Почина композиторът Александър Йосифов

4486

Композиторът Александър Йосифов почина на 76-годишна възраст, съобщи БНР.

Той е автор на повече от от 1 500 опуса във всички музикални жанрове, сред които 6 симфонии, 5 концерта за пиано и оркестър, три концерта за цигулка и оркестър, концерт за виолончело и оркестър, за кавал и оркестър, за флейта и оркестър; удостоен е с десетки награди от конкурси по света и у нас, включително и двукратен носител на отличие  "Златният Орфей". Печели с "Гротеска (Двама шопа из Европа)" първа награда, през 1968, и с "Трева" - втора награда през 1974. "Спри, спри, време" му носи специалната награда на фестивала в Сочи през 1968, "Коя бе ти" е призирана на второ място на фестивала "Златният рог" в Истанбул през 1976. "На мъртвите герои" и "Песен за Октомври" (и двете по стихове на Павел Матев и изпълнени от Маргарита Хранова) стават "Мелодия на годината" в едноименния телевизионен конкурс съответно през 1975 и 1977.   

По музика на Йосифов е "Синева", изпълнена от Васил Найденов в репертоара на Диана Експрес; неговото име стои зад някои от най-големите хитове на Лили Иванова, Йорданка Христова и Богдана Карадочева.

Професор Александър Йосифов е роден в София на 12 август 1940 и е потомствен музикант. Негов баща е композиторът и диригент Йосиф Йосифов, който е сред основателите на Старозагорската и Варненската опери, а чичо му е световноизвестният тенор от 40-те и 50-те години на миналия век – Илия Йосифов. След като завършва музикалната гимназия във Варна, Александър Йосифов постъпва на служба във Военноморските сили и едновременно с това започва своите опити като композитор. Там написва и посвещава песен на първия космонавт в света Юрий Гагарин и при неговото посещение в България лично му я подарява. Песента и до днес е в музея на космонавтиката в Русия.

Александър Йосифов завършва висше музикално образование в Националната музикална академия в София в класа по композиция на професор Панчо Владигеров, оперно-симфонично дирижиране при проф. Константин Илиев и пиано при проф. Жени Ковачева. Международно признание и успешно начало за кариерата на Александър Йосифов поставя първа награда за композиция, която печели 28-годишен на конкурс за симфонични произведения в Триест (Италия) през 1968.

С особена популярност се ползват неговите 28 опери и балети със 100 премиери и над 2 000 спектакли в България и чужбина. Операта "Хан Крум Ювиги" е гастролирала на сцената на "Большой театър" с две изяви и концертно изпълнение на отделни действия на сцените на "Щатсопер" във Виена и театър "Шан’з Елизе" в Париж през 1981.

Известни са и и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри в България.

Професор Йосифов бе президент и съосновател на Виенския клуб към посолството на Република Австрия в София, в чието качество беше активен поддръжник на идеята за приобщаване на българската творческа среда към най-доброто от австрийската културна традиция. Покойният бе обявен за почетен гражданин на Стара Загора през 2000.

Поклонението e в столичната църква "Свети Седмочисленици" от 14.00 ч. във вторник, 29 ноември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички