Предпразничен ордьовър от Мирослава Кацарова


Предпразничен ордьовър от Мирослава Кацарова

4804

Мирослава Кацарова ще представи своя проект Time After Time в най-празничното време от годината - 2 декември, в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив с изпълнения от 19.30 ч. на едни от най-вълнуващите песни, устояли на времето, заключили в себе си послания, които звучат с еднаква сила десетилетия по-късно.

Всички композиции ще прозвучат различно, изпълнени от джаз трио, брас секция, китара и струнен квартет. Новите аранжименти са създадени от Мирослав Турийски. Освен Мира и Миро на сцената ще бъдат Младен Димитров (перкусии), Веселин Веселинов - Еко (контрабас), Николай Карагеоргиев (китара), Димитър Льолев (саксофон) и Мартин Ташев (тромпет). Въздействието на подбраните в програмата песни ще бъде допълнено от финия звук на струнни инструменти.

Проектът е озаглавен по хита на американската певица Синди Лоупър от  началото на 80-те години на XX век. Малко след появата на "Time After Time" тя вдъхновява Майлс Дейвис за създаването на вълшебна инструментална версия, включена в неговия албум от 1985 "You’re Under Arrest". Повечето от заглавията, които ще озвучат пространството в залата на 2 декември, са пресъздавани неведнъж след като са били представени за първи път. Някои от версиите са станали по-известни от оригиналните композиции. Но времето и броят кавъри сякаш нямат толкова голямо значение, колкото силната емоция, която всяка от песните носи – емоция, която в предстоящия концерт ще бъде събрана в един миг, споделен и преживян заедно с публиката. "Втори може и да няма", сподели Мира, доверявайки, че събитието е "просто спонтанен експеримент".

Освен знаковата "Time After Time", тя обещава и бразилската "Carolina Carol Bela", изпълнена от Хорхе Бен и Токиньо за първи път през 1970, но придобила широка известност в по-скорошната версия на Розалия де Соуза. От сцената на "Борис Христов" в нов и претворен аранжимент, направен специално за проекта, ще звучи и красивата мелодия на Стинг "Shape Of My Heart", чрез която самият той казва, че е опитал да разкаже историята на картоиграч, залагащ не за да спечели, а  да открие мистичната логика на късмета и шанса, в някакъв вид научен и дори религиозен закон.

Към изброените заглавия, в програмата е намерила място и "Quizas, Quizas, Quizas", композирана от Освалдо Фарес и превърнала се в хит за пуерториканския изпълнител Боби Капо през 1947. Фарес споделя, че е получил помощ и вдъхновение за написването на текста от първата дама на Куба по онова време – Мари Тареро-Серано. В Европа "Quizas, Quizas, Quizas" получи най-голяма известност едва 60 години по-късно благодарение на Ибрахим Ферер и Омара Портуондо и включването на песента в саундтрака към великолепния филм на Вим Вендерс "Buena Vista Social Club".

"Избрах да изпея песни, които разказват и моите истории - лични, съкровени, вдъхновяващи, споделими или не, любовни или приятелски. Песни белязани от светлини, но и от сенки, от радости, но и от тъги, от досегаемост или невъзможност, от фантазми и от реалности... - признава Кацарова за идеята при създаването на тази програма - Най-силното и влиятелно предизвикателство за мен са новите аранжименти, които претворяват старите песни в различни, други, изненадващи... Това е авторският елемент тук, който ни забавлява и ни интересува - както автора на аранжиментите Миро Турийски, така и мен. Откривам нови дълбини и смисли в старите, а и не чак толкова стари песни, където времето не съществува...".

Всяка от песните в празничния проект има своя история, повече или по-малко известна, но силна, притегателна и жива. Година след година, десетилетие след десетилетие. От джаз и боса нова с китара, през брас звучене и осезаемото присъствие на цигулките, Time After Time ще направи присъстващите съучастници в празника на музиката, за който времето няма значение.

Билетите за събитието са на цена от 10 лв. и се продават в мрежата на Eventim, на касата на Главната улица в Пловдив, в музикалния магазин на улица "Отец Паисий", а в деня могат да се купят и от Дома на културата "Борис Христов".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички