Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Николина Чакърдъкова като Лучано Павароти

06.12.2016   MySound.bg
Николина Чакърдъкова на репетицията
Оркестърът за народна музика на Българското национално радио е готов с записа на  шест от изпълненията, които ще прозвучат на големия концерт на Николина Чакърдъкова в НДК на 5 декември.
 
След като публиката чуе тези нови песни в зала 1, те ще бъдат получат и своите видеоклипове. Така и тези, които не могат да си намерят билети за събитието, съвсем скоро ще могат да го имат на електронен носител.
 
Чрез "Елено, керко", "Сватба македонска", "Иди дойди, Елено", "Ако дам во Битоля", "Бор садила мома Евгения" и китката "Барем да е мома" и "Садила мома" Николина Чакърдъкова ще разказва приказки. Концертът ще започне със старите градски македонски песни. Всички те специално са аранжирани от диригента на народния оркестър на БНР Димитър Христов. Певицата споделя, че се чувства като Лучано Павароти в този проект – с толкова много музиканти на сцената, а сега музиката няма да е за танцуване, а за душата. Затова и концертът е в НДК.
 
"Най-хубавото е, че моите очаквания са надминати – каза певицата. – Отново се убедих, че в ОНМ са събрани едни от най-добрите музиканти на България". Чакърдъкова за първи път работи с народняците от общественото радио. Дълго време не намира допирни точки с тях, но неотдавна споделя с Димитър Христов плановете си. Диригентът ѝ предлага 20 песни и заедно избират шест. "Те са най-красивите, които по всякакъв начин разкриват силата си на въздействие. А от оркестъра и изпълнителите от класическия смесен хор всеки си има различна любима песен. Това също показва, че всички са хубави и имат потенциал", казва гласовитата певица.
 
Вдъхновение за концерта Чакърдъкова получава от филмовата музика на Енио Мориконе. Когато гледала филма "Властелинът на пръстените", озвучен на живо от Симфоничния оркестър на БНР, се убедила, че може да предложи не по-лоши песни и то на български език, за да ги разбере всеки и да вникне в съдържанието им. "Тази музика ще е за душата. Това ще е фолклорна симфония – обяснява Чакърдъкова. – Тя ще пренесе слушателите в ново измерение".4135
50%
 

Март ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031