Half-Mute, Full-(Tuxedo)moon


Half-Mute, Full-(Tuxedo)moon

6464

So... you don't go out much any more?

Нищо чудно. Декември е, София кална, злото е в каналите и в детайлите, но все пак това са Tuxedomoon. За трети път, на мен ми е за втори, доста от присъстващите не са имали пропуск. Това турне е по-специално, защото е посветено на предстоящия юбилей на групата - и съответно е кръстено на нейния дебютен албум, "Half-Mute". Е, ще трябва да излезем и да отидем там, където са тези godmerging shamans.

За жалост култовият им визуален артист Брус Гедулдиг почина през март тази година (поредният удар на черната 2016-та) на 63-годишна възраст. Това обаче не спря турнето, а функциите на Гедулдиг се поемат от Дейвид Ханеке. RIP, Mr. Niles.

През ноември 2012-та гледах Tuxedomoon в доста по-соц. интериор (Модерен театър, приличащ на архивно читалище с всички плюсове и минуси които вървят с това), този път сме в Sofia Live Club. Не, няма да мрънкам (пак) за това място, в случая музиката кара дори нелепите лампиони да изглеждат мистериозни ала Линч. Подът също се връзва - хубаво, честно дърво, тъпкано и заливано с алкохол, пот и сълзи от публиката на какви ли не гигове - от Laibach и The Soft Moon, през Niyaz и Brazzobrazie, та до клети родни крисчън формации. Еклектиката е налице, публиката е смесила повечето по-интересни родни субкултури, лирическото отклонение свърши, а към девет и половина, на сцената излизат Стивън Браун, Блейн Райнингер, Питър Принсипъл (авторите на дебютния албум), както и Люк ван Лисхоут.

To make new sense out of this din
To make beast calming music
Out of this din

Зверовете не бидоха укротени, де, особено този звяр, животът, но сетлистът не се шегува. Всъщност, първите 10 парчета са целият "Half-Mute" - вокалните и инструменталните парчета, от "Nazca" до "Seeding The Clouds", в оригиналния ред от албума. Всичко. Плюс апокалиптични визуализации на огромния светещ екран зад групата (екранът е безспорен плюс за клуба). Може би повече музика и по-малко спектакъл отколкото си спомням, но атмосферата е в точния нюанс на мрака.

След "Half-Mute", имаме няколко парчета разходка по останалата дискография на Tuxedomoon - от параноичното "East/Jinx", през добре уплътнено време за губене (което нямаме), многоцветна испанска феерия, "Nervous Guy" и финала с "Baron Brown". Пълният сетлист е долу и ще е долно да правя каламбури за целия. 17 парчета, два часа и 59 секунди of everyone of misery. Eлегантно разфасоване на човешката душа.

И още минути за гасене на светлините, прибиране на инструментите и време да се разменят няколко приказки с фен, който е останал. Дребни, важни неща. Малки детайли, правeщи  големите групи това, което са.

Yeah o.k. we'll have to rendevouz somewhere
well hey I hardly even know you man
right ok
see you later

----
Сетлист:

Nazca
59 to 1
Fifth Column
Tritone (Musica Diablo)
Loneliness
James Whale
What Use?
Volo Vivace
7 Years
KM/ Seeding Тhe Clouds
East/Jinx
This Beast
Time Тo Lose
Muchos Colores
Some Guys
Nervous Guy
Baron Brown Снимки - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички