Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

SZ (Стоян Захариев) предколедно в SLC


SZ (Стоян Захариев) предколедно в SLC

6659

Има една отбрана шепа изпълнители от старата певческа школа на България, която остана елегантна, красива и позитивна дори в дивашки времена като днешните.

Безспорно един от тези оцелели поп диаманти е Стоян Захариев. Оня същият Стоян, обявен за тотален секссимвол в началото на 90-те и успял да закове национален златен хит - "Анджелика". (Знаете ли, че преди години победителите в един риалити формат в Южна Америка купуват тази песен, презаписват я и продават над 2 милиона копия?)

Макар и пренебрегнато от масовите медии, 2016 година за Стоян беше много успешна. Тя премина под знака на тайнствения проект Blue Eyed Soul. Както каза седящият до мен в клуба Момчил Колев: "Стоян рядко пуска нови неща, но направи ли парче, гарантирано ще е изпипано перфектно и ще е топкласа"!

Blue Eyed Soul е наречие за белокожи изпълнители, пресъздаващи до съвършенство чернокожите соул ритми. Под кодираното име SZ, Стоян Захариев лансира този прекрасен трак за свободно теглене от интернет в продължение на близо половин година, като на всеки месец и половина споделяше и нов ремикс.

Никой не знаеше кой е изпълнителят. Тръгнаха и измислени слухове, за да подсилят мистиката около проекта. Един от тях беше особено атрактивен и гласеше, че самият Принс е изсвирил солото в парчето, малко преди да умре.

Така се завъртя животът, че не бях гледал и слушал на живо Стоян Захариев близо четвърт век. Като изключим, че на 1 ноември той малко предсрочно направи жест и разкри Blue Eyed Soul за тесен кръг от публика по време на партито по случай четвъртия рожден ден на телевизионната ми класация "НОВО 10+2".

Концертите в София броени часове преди Бъдни вечер са крайно рискова авантюра, дори за уютната атмосфера на Sofia Live Club. Леденият вятър пред НДК те пронизва с едни палави -11 градуса. Напук на всякаква логика под звездите имаше открита минисцена, по която зъзнеха измръзнали балеринки (!?) пред 4 души. Има нещо гнило в развлекателната ни индустрия! Определено!

Клубът ме посреща с "Дъ Бест Оф" на Sade. Определено е точният диск за това място! С около 50 минути закъснение (неприлично малко за Sofia Live Club), 60-те човека ставаме 70 и започва един прекрасен концерт, който трябва да се случва поне два пъти месечно в столицата.

Бендът на Стоян е в състав: Стоян Янкулов-Стунджи (ударни), Ангел Дюлгеров (китара), Елена Кокорска (вокали), Мартин Ташев (тромпет и вокали) и Теодор Петков-Тото (кийборд). Звукът както винаги брилянтен! Просто гали!

След видеоинтро, Захариев излиза и запява като славей "Lovely Day" на Bill Withers. Толкова е стилно и хубаво, че имаш чувството, че си на афтърпарти на "Оскар"-ите. Следват "И така и така" и "Rocket Love" на Стиви Уондър (между другото новото парче на Стиварата - "Faith", с Ариана Гранде просто помита).

После Ели Кокорска пее основни вокали в "If You Had My Love" на Дженифър Лопес (ако съм познал версията), а веднага след това Стоян изпълнява 8-минутен микс, включващ песните "What’s Going On", "Имам теб, имаш мен" и "Мария". Тук някъде започват и танците, освен сърдечните аплодисменти.

Предколедният концерт на Стоян Захариев беше в две части и първата, в която той пя облечен в черни дрехи, завърши с "Всичко или нищо". Преди да се промени в бели одежди, изпълнителят ни представи свое 8-минутно видео в памет на две любими негови легенди и вдъхновители, починали през отиващата си 2016 година. Става дума за Принс и Роб Темпертън. Изключително емоционален момент с части от чутовните хитове на творците. Не знам защо, но точно на "Question Of U" на Принс някаква буца ми заседна в гърлото. Страховити загуби понесе световната музика тази година.

"Бялата част" на този лайв започна с "Blue Eyed Soul". Върху белия си панталон Стоян беше изписал с черен и червен маркер текста на парчето и посланията към него. Не мога да съм сигурен, но все си мисля, че това е за първи път в света на музиката.

След кратък преход с "Rock With You" на Майкъл Джексън, лично аз бях разкован от персонален фаворит – изящен кавър на "Everything She Wants" на дуото WHAM!. Или на Джордж Майкъл - за по-непросветените в духа на 80-те.

Стоян пее с изумителна микрофонна техника. Само големите майстори го правят така. И всичко е толкова леко и едновременно фънки. Тази държава не заслужава такива артисти в момента! Прекалено са интелигентни и потенциално опасни за налаганите ритми.

Партито продължи с лек батъл между скречовете на DJ Fabrizio Parisi и барабаните на Стунджи. После кавър върху "Grandma's Hands" на Bill Withers и латиновеселбата "Анджелика".

Последният троен микс в концерта на Стоян Захариев беше за вечни теми като "Black Magic Woman" на Карлос Сантана, "Another Star" на Стиви Уондър и принсовата "When Doves Cry".

За бис отново "Blue Eyed Soul", плюс "Анджелика" по желание. И 80 минути минаха за норматив. Кирил Пелтеков снимаше с камера през цялото време. Надявам се да се появи хубаво видео от този много фин концерт. "Blue Eyed Soul" от днес би трябвало да е в електронна продажба по целия свят и много, ама много ми се иска да стане световен хит.

Чакаме и официално видео.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички