Националният балет на Испания с първо турне в България


Националният балет на Испания с първо турне в България

4485

След фурорa, който предизвика при предишните си две гостувания, Националният балет на Испания се готви за нови гастроли в България.

Най-престижната испанска танцова формация ще направи първото си национално турне на три големи сцени у нас. Първокласните танцьори ще излязат в зала 1 на НДК на 7 юни, на 10 юни ще гостуват в Булстрад Арена-Русе, а в ДКЦ, Варна, на 15 юни.

Почитателите на страстното фламенко ще имат шанса да гледат четири спиращи дъха постановки в един спектакъл. За първи път пред българската публика ще се играят "Болеро" по музика на Равел, Ritmos, Soleá del Mantón и Alento по хореографията на Алберто Лорка, Бланка Дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро, който е и артистичен директор на балета.

Високо танцово майсторство, пищни костюми и сценография, чувствена и страстна музика, ембелматични творби и вдъхновяващи спектакли са част от формулата на Националния балет на Испания да впечатлява и привлича световната публика отново и отново. В България четиридесетте звездни танцьори ще си придстават под акомпанимента на жива музика. Звукът на десетки кастанети и ритмичните удари на токовете на испанците ще вдигнат градуса в залата и ще подпалят сцената. А зрителите ще останат завинаги влюбени в горещия испански темперамент, уверяват организаторите.

Националният балет на Испания е грандиозна структура, създадена от испанското Министерство на културата, и е най-голямата институция, разпространяваща класически и съвременни трактовки на фламенко. Чрез него Испания пази дългогодишни традиции не само в този танц, но и в "зарзуела", и в грациозния "ескуела болера", които са претопени през 18-ти век от френски и италиански танци в  испански стил.

Вече 38 години трупата е музикалната емблема на Иберийския полуостров и изпълнява мисията си да развива и популяризира фламенкото по света. Този танц е под закрилата на ЮНЕСКО и е обявен за ценност за човечеството. С името на Националния балет е свързано творчеството на танцьори като Антонио Гадес, Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и много други.

Спектакълът е организиран от продуцентска агенция "БГ Саунд Стейдж".

Билетите са в продажба чрез мрежата на Eventim и на касите в  съответните зали.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички