Кой спечели книгата Брайън Мей: Цялата история на Queen


Кой спечели книгата Брайън Мей: Цялата история на Queen

5371

Поредното празнично издание на любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" завърши.

Предложението и този път бе от нашите приятели в издателство "Сиела", в чийто каталог се появи биографичната книга на Лора Джаксън "Брайън Мей: Цялата история на Queen".

Двама получиха уникалния шанс да се сдобият с луксозната творба. Имената на късметлиите бяха изтеглени на принципа на томболата сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

От колко страници се състои "Брайън Мей: Цялата история на Queen"?

Правилното е: 240.

Честито на Преслава Тонева и Даниел Попов.

Двигателят нa легендарната британска група Queen разказва несподеляни досега факти от живота и музикалния си път. Британската журналистка Лора Джаксън успява да накара иначе скромния и по-скоро мълчалив китарист и композитор да разкрие душата си. От книгата разбираме интересни подробности за личния живот на музиканта, за връзката му с актрисата Анита Добсън, която го вдъхновява да напише хита "I Want It All", както и за неговото влечение към астрономията. Разгледана е историята на цялата банда, включително и тази на фронтмена Фреди Меркюри.
 Откъс от "Брайън Мей. Цялата история на Queen"

Очарованието да прекаляваш

Второто турне на Куин през 1977 започва от Портланд и до края на годината си проличава, че този път ще покорят Северна Америка. Предстоят им два последователни концерта в "Медисън Скуеър Гардън", които ще се окажат много специални за Брайън. На тях той кани родителите си. Те никога не са гледали изпълнения на Куин в чужбина. Харолд Мей на шега отказва да отиде, ако не лети с "Конкорд". За голямо учудване на Харолд и Рут, техният син наистина им купува билети за свръхзвуковия самолет и им организира луксозен и бляскав престой в Америка. По-късно Мей споделя: "Ангажирах им стая в хотел "Риц" и казах: "Татко, поръчай си румсървис!". После дойдоха на концерта и след шоуто баща ми забеляза: "Окей! Сега ми стана ясно. Разбрах какво те е привличало толкова в музиката".

Това турне дава възможност на Фреди Меркюри да се отърка лакомо в американската гей сцена, но има и хора, които се чудят доколко това му е носело удовлетворение. Мениджърът на Тин Лизи Крис О’Донъл разказва: "Фреди изискваше толкова много от хората, че никой не успяваше да задоволи очакванията му. Той обичаше обожанието, което получаваше на сцена, но ми се струва, че в личния си живот, зад кулисите, в действителност не се забавляваше, поне дълбоко в себе си — не". И да е истина, Фреди никога не го е признавал и без да пази здравето си и това на безбройните си партньори за една нощ, той продължава да се държи безотговорно дълго време. Призракът на СПИН още не се е появил.

Една нощ в Сан Диего Джон Дийкън случайно наранява ръката си със стъклото на един прозорец. Въпреки деветнадесетте шева, които се налага да му направят, той все пак успява да свири на останалите концерти. За първи път Куин правят две турнета в Америка в една и съща година и когато Брайън се връща обратно при Криси за Коледа, той се чувства напълно изцеден.

След като им става ясно, че не се справят добре със собственото си менажиране, Куин молят новия си счетоводител Питър Чант да ги посъветва как да организират подходяща структура за мениджмънт. В резултат на внимателни проучвания и обсъждания е решено Чант да отговаря за финансите, счетоводството и въпросите, свързани с данъците на групата. Убеждават Джим Бийч да се откаже от партньорството си с адвокатска кантора в Западен Лондон, да стане техен мениджър и да оглави новосформираната компания "Куин Продакшънс Лимитид". Междувременно създават и "Куин Мюзик Лимитид" и "Куин Филм Лимитид". На този етап приходите им са толкова високи, че според законите на Великобритания най-благоприятно е да прекарват не повече от десет седмици годишно в Англия. Вариантът е да изнасят концерти и да записват отвъд Океана. Така че след като издава сингъла "Spread Your Wings" през февруари 1978, групата потегля на пролетно турне в Европа.
 По време на пътуването им за концерта в БерлинРоджър Тейлър минава контролно-пропускателния пункт за Източен Берлин. Едни графити, които вижда там, го вдъхновяват за обложката на следващия им албум, който ще се появи на пазара по-късно същата година.

Турнето приключва с няколко концерта в Англия. Пищният до този момент стил на Фреди се променя. Той започва да се облича в лъскави черни дрехи от изкуствена кожа и признава: "По-скоро си се представям като черна пантера". Тейлър и Дийкън почти веднага се отправят към Монтрьо в Швейцария, за да започнат подготовката на материал за нов албум. Меркюри остава в Англия. Брайън е в Лондон, близо до дома си, защото се очаква Криси да роди всеки момент първото им дете. Джеймс Мей, или както е известен, Джими, се появява на бял свят на 15 юни 1978. След месец Брайън отбелязва тридесет и първия си рожден ден и отлита за Ница, където Куин ще се срещнат да се концентрират върху записите на новия албум.

За Брайън Мей вдъхновението за песен може да дойде отвсякъде. Парчето "Dead On Time", което ще влезе в новия албум на Куин, включва звуци, записани от соло китариста по време на жестока буря. Докато всички са се приютили в домовете си на закрито, той се втурва навън под проливния дъжд, стискайки малък диктофон. Може и да са го сметнали за леко луд, но той е много доволен от това, което успява да запише.

Докато Куин са на френската Ривиера, оттам минава годишната колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" и така се появява идеята за песента "Bicycle Race" (14). Тя се ражда, докато Фреди наблюдава възхитено стегнатите тела на десетките млади велосипедисти, облечени в прилепнали екипи от ликра и наведени ниско над кормилото. В същото време Мей работи върху песента "Fat Bottomed Girls" (15), посветена на групитата. По-късно по повод на тази песен той ще разсъждава над въпроса: "Защо всички харесват идеята да правят случаен секс с хора, с които иначе не биха искали да бъдат?"

Не му мислят много и събират двете песни в общ сингъл, като "Fat Bottomed Girls" е на страна Б. Вече могат да си позволят доста по-екстравагантни бюджети за клиповете си. Макар и да е рисковано, решават, че сингълът с песните "Bicycle Race" и "Fat Bottomed Girls" им дава чудесна възможност да се поотпуснат. На Куин им хрумва да организират колоездачно състезание за момичета и наемат стадион "Уембли", шестдесет и пет моделки и режисьора Стив Ууд. Има една малка важна подробност — всички момичета са голи. Всички участващи в проекта го приемат като дръзка шега с изключение на "Халфърдс" — компанията, която доставя велосипедите. Тя се съгласява да си вземе обратно колелата след снимките, но само ако Куин платят за шейсет и пет нови кожени седалки.

Когато сингълът излиза на пазара в средата на октомври 1978, голото дупе на обложката предизвиква възмущение и Куин са обвинени в сексизъм. Брайън не се стърпява и веднага отговаря на врявата на благочестивите: "Няма да се извинявам!"

"Цялата музика се върти около секс, понякога за него се говори доста директно. В нашите песни той или се подразбира, или присъства полушеговито, но винаги е част от тях", не крие Мей.

В крайна сметка групата преосмисля ситуацията и на по-късните издания на сингъла обидното дупе на колоездачката победителка е обуто в добавени отгоре чифт черни бикини. Малко по-късно същия месец започва следващото им американско турне. Този път те се прочуват и с редовните си партита след концерти. Един от купоните им за Хелоуин в хотел "Фърмонт" във френския квартал на Ню Орлиънс е толкова екстравагантен, че разказите за него заливат пресата от западния до източния бряг на Америка и стават част от фолклора на групата. Често нейните партита траят с дни, но заради предстоящия ѝ голям концерт в Маями в началото на ноември този път оргията се съкращава само на 12 часа.

Сред екзотичните преживявания са сервирането на гола манекенка, скрита в огромен поднос със суров черен дроб, както и полуголи момичета, танцуващи в бамбукови клетки, висящи от тавана. Има и женски боеве в кал, съблечени сервитьорки, и всичко това — за забавление на най-странния коктейл от хора, който човек може да си представи.

Пиарът Тони Брейнзби има много ярки спомени от това парти. "Беше доста дива нощ — разказва той. — Бях завел група журналисти. Летяхме от Лондон до Ню Орлиънс. Купонясвахме дванадесет часа, след което се добрахме, олюлявайки се, обратно до летището, без въобще да сме си лягали. Куин бяха наели най-огромната бална зала в хотела и бяха поръчали декор, който я превръщаше в заблатена джунгла. Имаше дървета, тонове висящи отвсякъде лиани. Навсякъде се носеше дим и беше пълно със змии. Да не говорим за стриптийзьорките. Имаше от всичко като на първокласно парти! Не си спомням Фреди да е взимал кокаин тази вечер. Този път той беше дискретен, представете си. Така или иначе, правилно или не, взимането на кокаин по онова време не се приемаше като дрогиране. Даже беше доста модерно. Пазя една снимка на Фреди, който се подписва върху дупето на стриптийзьорка, полегнала на една маса". 14 - "Bicycle Race" на английски означава състезание с колелета. — Бел. ред.
15 - Буквално от англ. — дебелогъзи момичета — Бел. прев.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички