Белези-те на Теодосий Спасов в Картини от една изложба


Белези-те на Теодосий Спасов в Картини от една изложба

4470

Имаме си ние няколко имена в днешна България, които еднозначно се ползват с обичта на широки слоеве от хората.

Теодосий Спасов е достояние и гордост за нашата култура, музикант с огромен брой почитатели в цял свят, и затова в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" често дават гласност на неговите изяви.

Поводът този път е албумът "Белези" (обложката на снимката) и ето какво разкрива Теодосий за неговата предистория: "Загубих своите родители и осъзнах, че това, което съм написал, цялото ми отношение към фолклора, е свързано с тях. Осъзнах, че музиката ми е посветена преди всичко на тях, на съпругата и сина ми, на приятелите ми. Сетих се и за баба и дядо, за моите първи стъпки в народната музика, които направих в родното ми село Белица. Спомних си за първите вълнения в студиото на БНР в Пловдив, където записвах още като студент. С Националното радио е свързан всъщност целият ми професионален живот. И си казах, че това са белезите, останали по мен и запечатани в музика. Оттам дойде и заглавието".

Пиесите в "Белези" са композирани специално за Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. "Мислил съм за всеки един от тях, оркестрантите – как би изпълнил тази музика, как би се чувствал. Познавам ги всички, някои от деца, и се радвам на тяхното развитие", допълва Теодосий, който отдава също така дан на майсторите на кавали, чиито инструменти ползва при записите: Жечко Маринов, Слави Иванов и Иван Нешев.

Албумът "Белези", чийто авторски права Теодосий Спасов предостави на БНР, ще бъде представен в "Картини от една изложба" в ефира на програма "Хоризонт" на БНР тази събота, 21 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички