Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Отиде си Илия Фортунов – Чори


Отиде си Илия Фортунов – Чори

5997

"Отиде си приятелят и музикантът Илия Фортунов Чори! Бог да го прости! Почивай в мир, Чорчик!" - това написа вчера Сергей Шишов, титулярен водещ на "Картини от една изложба" по БНР.

Почти всички премиери на покойния в национален ефир се състояха именно в предаването за концептуални албум на програма "Хоризонт".

Мултиинструменталистът се е споминал в петък, след инфаркт, изкаран около Нова година. Музикантът, който се бе изолирал от света, се оплакваше от сърдечни проблеми напоследък.

Траурната церемония ще се състои в гробищата на Банкя от 12.30 ч. на 22 януари, неделя.

Илия Фортунов е роден в Харманли на 31 януари 1944. Взема частни уроци по китара при различни известни музиканти, сред които и Ачо Котев. Свири като китарист 17 години в една от първите култови групи в България - Везни, вдъхновен от световноизвестните Джон Маклафлин, Чък Кърия, Вангелис, Джеф Бек, Пат Матини, Ал ди Меола, Пинк ФлойдБитълс, но и Чикаго и Блъд, Сует енд Тиърс. После поема солово, композирайки на клавишни и китара и смесвайки рок с авангарден джаз, фолклор и елементи от класическата музика и спейс електрониката. Композиции, пълни с персонажи (въпреки липсата на вокали), които играят по свирката на балансирана до стъпка екзистенциална драматургия, поддържайки така трудния за напипване сериозно-развлекателен съспенс. Авторитетното списание "Билборд" е обръщало внимание на тези произведения - неокласицизъм и ню ейдж в действие, неведнъж.

В епохата на кратките форми Илия Фортунов дръзна да предложи техния контра формат – дълги, концептуални и многопластови пиеси. Без да се интересува от модерното. Те просто са извън и най вече над него. И написаха (цитат от обложката на албума му "Въпроси" (2012) за "необременените, чистите и онези, които приемат и споделят иновационните му търсения". "Това, което не разбирате, не ви принадлежи" е съждението на Гьоте, което Чори избра за лайт-мотив на този свой диск ."Искаш ли да постигнеш истината, трябва преди всичко да убиеш илюзията, че истината била знание", тези думи на Бо Ин Ра композиторът, известен и като автор филмова музика, бе приел и вградил в своите опуси. В сюитата "Безкрайно бягство" от трилогията със същото име той използва реч на Барак Обама пред избиратели в Чикаго.

Специализираната критика нарича музиканта българския Вангелис и/ли родния Mайк Олдфийлд (когато композира на синтезатора), Kitaro на Балканите и по-модерния Andreas Wollenveider, щом експериментира със струни. Чори участва в над 20 дългосвирещи плочи, в телевизионни и радиопрограми  и изнася много концерти в България и чужбина.

Сред по-известните от 11-те солови творби на Фортунов през новия век са "Дуенде" (2002)" (обложката на снимката), Превъплъщения" (2004)", Метаморфози" (2008), "Отвъд илюзиите" (2009), "Състояния" (2011), "Диалози със себе си", "Въпроси" (2013) и "Тайнства" (2014). Той създаде школа от ученици, които да следват неговите концепции, в чиято идея доминират сводобните пространства в правенето на музика, извън канони и догми, от индустрията и конфронтацията с епохи и жанрове, със светоусещане за чисто музикално изкуство, породено от времето, в което живеем. Авторът работи и в тандем с известната наша хореографка Мая Шопова, която го инспирира за мултижанрови творби. Гранд-спектакълът за Питагор бе поставен от Шопова по негова музика и пиеси на Вангелис в италианския град Кротоне на 30 май 1997.

По последни данни на негови приятели, Чори се бе концентрирал върху следващия си - двоен, индивидуален проект, възнамеряваше и да издаде сборен компактдиск с преаранжирани версии на Везни с участието и някои от останалите членове на формацията - първата с брас секция у нас.        

Първоначално Везни е в състав: Борис Чеширков - китара, вокал, Илия Фортунов (Чори) - соло китара, Пламен Панчев - бас и Михаил Бъчваров - ударни. През пролетта на 1966 към групата се присъединяват Симеон Ляпчев и Гриша Спасов - вокал. В този период съставът прави кавъри на Byrds, Kinks, Eric Burdon, Donovan и Moody Вlues, интерпретацията на чийто хит "Nights In White Satin" е излъчвана многократно по радио Белград. По-късно към бандата се включват Стоян Найденов - тромпет, Венцислав - саксофон и Симо Лазаров - кийборди.

Везни записва и песни на български композитори: "Акварел" (инструментал), "Негърче на кея", "Сватба", "Срещнах момиче", "Звезди", "Войнишка дружба", "Прегърни любовта". Групата озвучава анимацията на българския игрален филм "Тихият беглец". "Негърче на кея" намира място в сборна плоча на "Балкантон" през 1972, а през 1973 "Акварел" и "Срещнах момиче" също излизат на винил. Благодарение на Ангел Заберски-баща "Акварел" е излъчвана по лондонско радио.

От тази група тръгват известни музиканти. Илия Фортунов и Симо Лазаров основават нова формация под същото име, но в различен стил и записват отново някои от споменатите български песни.

Константин Марков пък основава Тангра.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички