Тома Спространов стана носител на наградата Сирак Скитник 2016


Тома Спространов стана носител на наградата Сирак Скитник 2016

5415

Тома Спространов е носителят на голямата награда "Сирак Скитник" 2016 за значим принос в развитието на БНР и приза "Златен глас" на фондацията "Надежда Дженева".  Това стана ясно на церемонията за връчване на годишните награди на медията за творчески постижения, професионализъм, за отговорност и обществена мисия, която се състоя в Първо студио на Българско национално радио онази вечер. Учредени през 2001, отличията носят името на първия директор на радио София – талантлив художник, поет, критик, театрал и общественик. Наградите са обособени в три категории.
Гласът на музикалния редактор и водещ звучи в ефира на БНР от пет десетилетия, формирайки музикалния вкус на няколко поколения и давайки трибуна и тласък на кариерата на най-обичаните родни поп и рок звезди.
Тома Спространов е автентичният символ на българската музикална журналистика, от когото черпят информация и познания поколения слушатели, колеги и студенти. През годините предаванията му се записват на магнетофон, издават се на плочи от "Балкантон". Благодарение на Спространов българските слушатели за първи път чуват Битълс, Ролинг Стоунс и Шадоус, гостуват му световни звезди, сред които и Тина Търнър.
Неговото първо предаване - "Любопитно петолиние", стартирало през януари 1967 по радио Пловдив, продължава да се излъчва. През януари 1979 по "Хоризонт" започва излъчването на емблематичното "Пулсиращи ноти", което заедно с "Любими до болка", продължава да звучи в ефира. Тома Спространов бе отличен с наградата "Златен век" по повод 75-тия му рожден ден миналата година. С награда за радиопредаване (радио, мултимедиен или музикален проект на БНР) - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година, бе отличен екипът на радио Шумен за отразяване на трагичните събития в с. Хитрино. С поредица  от репортажи, интервюта, анкети, коментари и новинарски емисии екипът проследи хода на събитията от първите минути на инцидента. Радио Шумен беше първата медия, която съобщи за взривилите се цистерни на гара Хитрино. Нейните журналисти бяха на мястото на събитието от първия час, споделяйки опасността в целия ход на обезопасителните операции, предавайки ясна и коректна информация и отразявайки различните гледни точки и аспекти на събитието. Номинациите  за трите категории се правят от творческите колегии на програмите и дирекциите на БНР. Изборът на победителите се обсъжда и гласува от Обществения съвет на БНР.

По традиция по време на церемонията на 25 януари – рожден ден на БНР, фондация "Надежда Дженева" присъжда наградата "Златен глас" в памет на журналистката, която бе едно от знаковите имена на програма "Хоризонт", и съпруга на Кеворк Кеворкян.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички