Мери Бойс Бенд на 22 години


Мери Бойс Бенд на 22 години

7880

Те са от втората вълна български групи-легенди, радващи се на всенародна обич.

Онази много силна втора вълна от средата на 90-те години, която засега е и последна, за съжаление. Да, те все още не са култ, но и това признание ще наближи след някоя и друга година. Защото, когато си упорит и творчеството ти е от най-висока класа, всичко си идва на мястото.

Как Мери и момчетата успяха за 22 години да се превърнат в една от най-обичаните български групи? "Непознати улици" беше ракетата-носител и хит-емблема от старта на 21-ви век. Но и много други имаха песен-комета в началото, а след нея бързо угасваха и годините ги погребваха.

Мария Мутафчиева обаче владее Силата! А ако притежаваш чудовищен талант, рецептата за успех след това не е чак толкова сложна: пишеш изящна лирика, изпяваш я на български,  изграждаш запазен стил, гравитиращ около звездния ти хит, и не се предаваш при първите, вторите и третите временни неуспехи. После ритмично пускаш нови песни и все повече хора се влюбват в теб. Завинаги.

И най-важното: след големия пробив, не прекаляваш с по 10 концерта на седмица, за да си докажеш, че музикант къща храни. А превръщаш лайфовете си в чакани музикални събития, задължително с добавен нов репертоар. Като този за рождения ден на Мери Бойс Бенд в Sofia Live Club, където за първи път на живо беше изпълнен актуалният радио- и видеохит на Мери – "Нежната тайна".

Близо 500 души в подземните локации на НДК при -15 градуса навън. Почти абсурд да намериш седящо място минути преди концерта. Малко по-късно и правостоящо трудно се намира. И най-важното - изключително човешки час за начало: 20.00 ч. Значи, имало ефект, а? Едно е да тръгнеш от топлия си дом за концерт в 19.30 часа и съвсем друго - да го направиш в 23.00 часа. А за капак - той да стартира в 01.00 часа, следващата сутрин! Изпълнители, помислете за това!

Та, от тези близо 500 човека, категорично съм убеден, че Мери знаеше имената поне на 250 и за 20 песни време успя да каже по няколко мили думи на всеки. Ето тук е разликата да имаш фенове и ... фенове. Когато си голям и обичан, на никого не му пука за цената на билета или компактдиска. Всеки иска да си вземе парченце от творчеството ти за спомен.

Формацията откри 22-годишнината си с "До кога" и здраво подхвана шоуто с "Телефонът звъни", "Излишните думи" и "Ще успея ли някога да надбягам птиците". Така се падна, че за първи път да седя на 2 метра от позицията на Миро на сцената. Този човек ми откъсна главата. Никога не съм усещал така китарата му на запис по радиото или в клип по телевизията. Казвам на седящата до мен Лили Друмева, че свири като Ди Едж от U2, а тя добавя, че има нещо и от маниера на Марк Нофлър (Dire Straits). Категорично се съгласявам! Рифовете са пълна наслада. Толкова много "ейтийс".

Бандата е безобразно сработена, а Мери пее с някаква памукова лекота. Забавляват се пред стотици щастливи лица. И редят хит след хит, след хит. А шоуто се оказва от дългите. Цели 105 минути. В средата му идва много голяма изненада. На сцената излиза 15-годишната щерка на Мери и МироМария Джуниър. Тя получава акустичната китара на Миро и заковава приказен кавър върху хита на Imagine Dragons "Radioactive". Агитката буквално полудява и я изпраща с бурни овации. Много силно включване на малката Мария. И чудесен емоционален подарък за рождения ден на Мери Бойс Бенд.

След свежия акустичен "таймаут", публиката вече е на 200% в шоуто и посреща с танци и пеене още дузина хитове: "Слънчогледите", "Дългият път към дома", "Само за теб" и онази песен от учебниците за музика в 7-ми клас, която всеки роден по тези земи е слушал – "Непознати улици". По време на целия концерт пристигат цветя. Но не накуп, а между всяка песен по букет или кошница. Една дори беше във формата на кораб с платна. В такива моменти искрено тъгуваш за "Мелодия на годината" и "Златният Орфей". Радиофоничният поп-рок на Мери Бойс Бенд точно на тези музикални форуми щеше да е безапелационен лидер. Времената обаче сега тук са други. Имаме награди за хип-хоп, свързани с вековните традиции на България в негърското речитативно творчество!?

По време на концерта Мери успя да благодари на всичко живо, свързано с музикалния живот на страната. И НЕблагодари официално на лицето Вежди Рашидов. Явно нещо я е ядосал въпросният господин! От публиката долетяха реплики "Кой е пък този?". Което доказа абстрактния факт, че сме държава, състояща се от две различни културни планети.

На бис групата изпълни "Искам да съм с теб", а Мери Мутафчиева сложи "финалните надписи" с акапелно намигване към "Непознати улици", придружено от минимум 300 беквокалистки (предимно) в Sofia Live Club. Много силен и майсторски финал на  великолепен и безкрайно позитивен концерт. От чаканите и необходимите!

Честити "туентиту", Мери Бойс Бенд!

Сетлистът:

До кога
Телефонът звъни
Излишните думи
Ще успея ли някога да надбягам птиците
Момичето до мен
Идва нощта
Огледало
Булевард на любовта
Есен
Само с мен бъди
Нежната тайна
Слънчогледите
Не гледай влюбено
Тръгвай с мен
Дългият път към дома
За последен път
Само за теб
Непознати улици
Искам да съм с теб

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички