Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Similarity на ню джаз сензацията Eyot в Картини от една изложба


Similarity на ню джаз сензацията Eyot в Картини от една изложба

4871

Джаз квартетът Eyot от Ниш, Сърбия, е добре познат у нас както с издадените компактдискове, така и след четирите представления пред българска публика, а също и с успехи от концертите в редица европейски страни.

Със завидно високо ниво на музициране Деян Илиич (пиано), Сладжан Миленович (китара), Милош Войводич (барабани) и Марко Стоилкович (бас) представят удивително съчетание на джаза с класическа музика, прогресив рок и фолклор. Техните композиции сякаш мощен поток повличат слушателя напред към безкрая на хоризонта, чийто граници групата се стреми да разбие и разшири.

Това именно настроение се долавя още в дебютния им албум "Horizon", за да добие нови измерения в третото заглавие от тяхната дискография - "Similarity", или "Сходство", записан и издаден в Бристол, Англия. Достатъчно е да споменем, че сред участниците в звукозаписния процес откриваме имената на Jim Barr от Get The Blessing като продуцент и тонинженер заедно с още двама от тази звездна формация: Jake McMurchie (саксофон) и Pete Judge (тромпет).

Най-впечатляваща в звученето на диска е атмосферата, това често неопределимо усещане, което музиката внушава. То именно създава онова настроение или чувство, което изкушава слушателя и предизвиква въображението му. Тази атмосфера не е нито мелодията, хармонията или ритъма, но тя се нуждае и от трите без изключение, и точно тя властно присъства в "Similarity". В нея слушателят ще открие както спомени от времената на опушените  барове, през искрящите съвременни брас и струнни фрагменти до ембиънт стилистика, поднесени свежо и впечатляващо.

"Сходство" носи също така посланието, според авторите, че този свят може да се върти повече около нещата, които карат хората да са заедно, а не ги разделят. Деян Илиич, който е композитор и автор на аранжиментите на всички пиеси в албума, споделя също така:

"В основата на нашата ембиънт меланхолична груув музика са мощната ритмична секция, която се опира на балканските неравноделни размери, на ембиънт и често необичайните линии на китарата, на лиричните мелодии от пианото и особено енергията при свирене пред публика".  

Албума "Similarity", чийто авторски права Eyot предоставят на БНР за излъчване, ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР след новините от 21.00 ч. тази събота, 4 февруари.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички