Mr. Sax на макс в Първо студио на БНР


Mr. Sax на макс в Първо студио на БНР

4677

Какво би бил джазът без звука на саксофона?  Трудно може да си го представим, ако през 1844 година Антоа̀н Жозѐф Адо̀лф Сакс, не беше изобретил този блестящ инструмент. В  негова чест в Белгия е кръстена улица, а в родната му къща е превърната в музей. Но не е задължително обаче да пътувате до кралството за среща с мистър Сакс: музикантите от саксофонната група на Биг бенда канят на специалния концерт Mr. Sax в Първо студио на БНР от 19.30 ч. на 15 февруари (сряда). 

Под диригентството на Антони Дончев ще бъдат изпълнени авторски пиеси и песни на солистите на Биг бенда на БНР,  сред които: "Признание" – Васил Енчев, "Родополоджи" – Димитър Льолев, "Макккой-кой?" – Петър Момчев, "Мастодон" – аранжимент на Борис Петров - Парчето и други. Петър Момчев, Васил Енчев, Димитър Льолев, Борис Петров – Парчето и Атанас Хаджиев са представители на саксофонната група на Биг Бенда на БНР, познати на българската публика и като солисти в многобройни джаз  проекти. Те са редовни участници в международни фестивали и конкурси с различни формации, за които създават и свои авторски композиции.

Петър Момчев е водачът на саксофонната група на Биг Бенда на БНР. Той започва да учи саксофон при Анатолий Вапиров и завършва НМА "Професор Панчо Владигеров" през 1996. Музикалните му интереси  в джаза имат разнообразни аспекти – от традиционния джаз, диксиленд и суинг – до модерния джаз и авангард. Свири във формации, включващи едни от най-актуалните имена от българската джаз сцена като Шибил Бенев, Любомир Денев, Димитър Димитров, Росен Захариев, Васил Спасов, Венци Благоев и други.
От 2000 Васил Енчев заема първа позиция на тенор саксофона в Биг бенда на БНР и в момента работи над издаването на първия си албум. С инструменталната си пиеса "Speed Changes" достига до полуфинал на международния конкурс International Songwriting Competition (Нашвил, САЩ) и печели втора награда в международното състезание World Wide Music Contest (Швейцария).
Димитър Льолев е познат на българската публика с афинитета му към фолклорната музика и джаза, които умело съчетава. Завършва АМТИИ – Пловдив с пиано и фагот, както и програмата New York Comes To Groningen в консерваторията "Принц Клаус", в която работи с именити музиканти като Ралф Питърсън, Дон Брайдън, Дейвид Беркман, Конрад Хъруиг. През 2005 получава втора награда на Lieden Jazz Stad Competition в Лайден (Холандия) и е номиниран за наградата за най-изтъкнат млад изпълнител Harten Aas jazz award. През 2014 Димитър Льолев издава своя албум "Родополоджи" съвместно с Борислав Петров (барабани), Антони Дончев (пиано) и Борис Таслев (контрабас). 
Борис Петров - Парчето се занимава професионално със саксофон след поканата на  Александър Владигеров за участие в спектакъла "Рапсодия в синьо" по музика на Джордж Гершуин. Борис е вдъхновен от съчетанието на принципите на симфонизма с елементите на класическия американски джаз. Изявява се в много и най-различни музикални формации. През 1991 основава джаз трио Русчук, с което печели голямата награда на Букурещ джаз фестивал през 1992. Същата година се взима участие и в майсторския клас на Милчо Левиев. От 2000 година свири в Биг Бенда на БНР, където е и един от водещите му солисти. Гост-музикант в много концерти на симфоничния оркестър на БНР, както и в редица джаз фестивали и проекти. Атанас Хаджиев е част от състава на Биг Бенда на БНР от 3 години, като заема позицията на баритон саксофона. Той се изявява и на кларинет и саксофон с различни оркестри и състави -  Младежки симфоничен оркестър – Пловдив, както и с формацията Бацилус Балканикус бенд. Солист е на фестивала "София джаз пик", джаз фестивалите в Банско и Стара Загора. Работи с големи имена от световната музикална сцена като Хюберт Табс, Чайна Моузес и други. 
Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране, съчетавайки многообразието на джазовата, фолклорна и класическа музика във всичките им аспекти. С неговото име са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните 20 години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация Акустична версия, която още с първата си поява на европейския подиум печели Голямата награда на конкурса в Hoeilaart (Белгия) през 1985. 
Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" 4), както и в мрежата на ticketsbg.com 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички