Хип-хопът им е много по-добър от хип-хопа ти


Хип-хопът им е много по-добър от хип-хопа ти

5923

22. 45 часът, кофти съботно време за хора, решили, че зимата няма с какво да ги изненада и че Малък Сечко не ги стряска.  Да, ама не! Пътят между театър "Възраждане" и клуб Тerminal 1 се оказва по-дълъг отколкото си мисля. И добре, че чаят с ром идва бързо от бара до масата. Подготвям се за тази вечер от известно време. Първо,  защото вече не съм на 15, съответно се изморявам по-бързо. Второ: (срам, не срам) за пръв път виждам Ъпсурт на живо. И трето, тъй като се чудя дали тази музика, която слушах по купони в училище, ще звучи по същия начин на живо.
Разбира се, историята се разплита след първата глътка ром. Зад пулта на сцената има много готина девойка, която се зове DJ Cass. Очаквах зад това име да стои някой момък, но останах още по-доволна, когато чух нейния подбор. Отбелязваме факта, че тя забавлява хората в популярния столичен клуб от отварянето на вратите (преди 22.00 часа) до края на хип-хоп вечерта (след 2 и нещо). Ден преди събитието стана ясно, че билетите за поредния екшън на Ъпсурт с Live band са тотално разпродадени. Още с  влизането в клуба видях, че - няма лъжа, няма измама!: родните рапъри имат много повече от фенове. Те имат приятели!
Докато си пийвам ром, познати ме канят да сляза пред сцената, за да се забавляваме заедно. Предстои да излезе NDOE от DRS да ни даде начален тласък за избухването тази вечер. Той се нарича Георги Касабов, но понякога се зове Cmotan MC и Ndoe. Познавам го като глас от DRS и DRS+, от Cmotan MC + Shamanez. Той е известен с умението си да реди думи на сцената, слушайки едновременно ритъма от компютъра, посланията от неговите колеги с микрофони в ръка, но е важно да знаете, че е и художник. Учил е в Художествения факултет във Велико Търново, където се заплита с така нареченото Горнооряховско крю (Z-Dimension - б. р.), дало живот и идея за бъдещата му рап кариера. С две думи – човекът е артист. Оказва се, че си спомням текстовете на всички негови парчета, които са ми известни до момента. На въпроса "Как се слуша този ритъм?", отговорът е: "С какво намериш зад леглото!"( "Каше").
NDOE слиза от сцената 15 минути преди на нея да скочат Ицо Хазарта, Бат Венци и Буч. DJ Cass все така пуска яка музика, която продължава настроението след NDOE. Вземам си втора чаша ром, часът е към 23.35 ч., а пред очите ми се появява девойка с огледала за задно виждане на раменете и знаме за атомобилно състезание. В първия момент се почудих дали не пих много, после обаче се сещам – ами то кола! Страхотна марка при това "Бела жига"! На сцената с гръм и трясък се появяват Upsurt  Live Band, Мария Драгнева  и момичетата от балет Nova. Баща ми имаше бяла жига, но не беше толкова лъскава. Препратка -  Ъпсурт са спомен, който имам в главата си през целия си съзнателен живот. Ъпсурт са първи купон, първо гадже, първа забрана, първи в рапа. И дори определям момчетата като най-добрите в бранша (въпреки споровете за комерсиализирането им напоследък).
Три, две, едно, ооо, много добре! Хазарта реди рими заедно с Венци и Буч на "Пунта", "Ослушай се", "Нон стоп" (мамо, не знам за какво пеят тези батковци!), "Мрън, мрън", "Колега", "Искам твоето тяло", "Звездата", "Хип-хоп", "PopFolk", "И твойта майка също", "Психопат", "Жената на шефа", "Бай Хуй", "Светещи жилетки". И запомни едно: "Хип-хопът ми е много по-добър от хип-хопа ти".  А, както знаем, менюто за "Неделя сутрин" е бира и шкембе! С помощта на оркестър "К‘во ли не беше" (а.к.а. Live Band), купонът е на ниво тийнейджър до студент 4-та година. Прекрасната Мария Драгнева превзема сцената по време на всички песни с женски вокали. Страхотна дама с наистина невероятно присъствие на живо.
И за да изразя възхищението си от концерта и момчетата, цитирам "Уикипедия": "През годините хип-хоп триото си изгражда свой собствен стил, който е запазената марка на Ъпсурт. Текстовете им са по-социални в сравнение с останалите рапъри от България. В лириката им многобройни препратки и трябва "да четеш между редовете". С всеки техен пореден албум, стилът на изразяване в текстовете се подобряват и Ъпсурт се променят тотално. Стилът, както и изразните средства, добиват по-високо качество. Групата е по-различна с всеки следващ албум. Промяната се отразява положително на текстовете и музиката им. Дори Ъпсурт си признават, че "сами си вдигнаха летвата".
След попиване на потта с пешкир и няколко бутилки вода, Хазарта ни пита дали ще останем за още една песен. Нали така правят приятелите, "Чекат малко". И след концерта си лягат към 2, има-няма, 3 часа след полунощ!  Благодаря на организаторите, че върнаха едни от най-милите ми спомени. Снимка: Иво Стоянов 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички