Тракийски импресии в Картини от една изложба


Тракийски импресии в Картини от една изложба

5021

"Любовта е единствената реалност във Вселената и основен закон на живота. Живеем, за да разберем някой ден, че ние не съществуваме. Съществува Любовта. Ние сме само обвивки, в които се вселява тя".

Тези думи на Станислав СтанчевСтенли са мото на албума "Тракийски импресии". Самовглъбеност и лиричност, поетично усещане за живота и света, както и подчертан интерес към литературата, философията и религията, изграждат неговия мироглед и се отразяват в композициите на без време напусналият ни музикант. Ето какво още откриваме в неговите дневници:

"Вярвам в дълбокото значение на звука и музиката и връзката им с живота" и по-нататък: "Индивидуалността рефлектира по свой специфичен начин в смисъла и значението на музиката и ѝ придава уникален привкус".

Последната композиция на Стенли родителите му Иван и Росица откриват две години след него в новия му синтезатор Yamaha:

"Не бяхме го изключвали, да не би погрешна манипулация да изтрие някой запис. Когато с помощта на проф. Симо Лазаров я намерихме в Yamaha-та, той възкликна: "Та това са теми за мултимедиен спектакъл!" Стенли не беше оставил писмени указания за нея. Тя имаше звучене на древен свещен обреден танц. Нарекохме я "Тракийски импресии". Тази основна тема на Стенли породи желание у проф. Симо Лазаров да я доразвие в балетна рапсодия за пиано и синтезатор "Тракийски импресии". Ние пък написахме либрето, основано на тракийската митология по материали на проф. Иван Маразов, с когото се видяхме и беседвахме".

Сюжетната линия ни повежда към древна Тракия, където Дионис Загрей, син на Великата богиня майкаЗемята, и знатна девойка, дъщеря на жрец, се залюбват. Природа се радва и ликува. Намесват се обаче титаните, които разкъсват Загрей, но светкавица от небето го възкресява. С финален танц любовта и животът тържествуват.

Албумът "Тракийски импресии" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР тази събота, 18 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички