Пати Остин с песните на Ела Фицджералд в София


Пати Остин с песните на Ела Фицджералд в София

5178

Легендарната американска джаз и соул вокалистка Пати Остин ще излезе за първи път на българска сцена, за да изпее песните, които Ела Фицджералд направи известни. Концертът "For Ella", който ще се състои в зала 1 на НДК на 17 май, е заключителен за този сезон от цикъла "Музиката на Америка". Събитието е организирано от агенция "Кантус Фирмус" със съдействието на фондация "Америка за България". По повод 100-годишнината от рождението на Първата дама на песента Пати ще представи на българската публика най-големите хитове на Ела Фицджералд в съпровод на струнна секция от Оркестъра на Класик FM радио и Ангел Заберски брас асоциация. На диригентския пулт ще застане самият Ангел Заберски. В програмата ще присъстват най-хубавите песни на Ела, които Пати Остин изпълнява вече от години в свои концерти и които издаде в номиниран за "Грами" албум. "Идеята е да представя своите версии на тези песни, а не да се опитвам да копирам Ела. Никога няма да има друга като нея. Всеки век се ражда само по един такъв изпълнител" – споделя по този повод Остин. Събитието се разгръща под формата на цялостен спектакъл, в който тя ще разкаже и значими и малко известни факти за живота на Фицджералд. Билетите за концерта се продават на касата в "Кантус Фирмус" в столичната зала "България", в билетния център на НДК, както и онлайн чрез Ticketsbg.com.   Пати Остин има блестяща кариера и създава незабравими песни в няколко различни жанра. Кръщелница на Дайна Уошингтън и Куинси Джоунс, през годините тя работи с великия продуцент, а сред дуетните ѝ партньори са Майкъл Джексън, Джеймс Инграм, Джордж Бенсън, Лутър Вандрос и Джони Матис. Нейните изпълнения са винаги на челните места на класациите, а със своя класически джаз албум "Avant Gershwin" (2008) печели "Грами". Певицата е издала до момента 17 солови албума и е представяла своите хитове на престижните церемонии за връчването на наградите "Грами" и "Оскар". Програмата в почит към Ела Фицджералд тя презентира в края на ноември 2016 със Симфоничния оркестър на Сан Франциско, а точно преди концерта в София ще я изпълни със Симфоничния оркестър на Орегон. В края на миналата година Остин взе участие и в концерта в прочутата нюйоркска зала "Аполо тиътър", посветен на вековния юбилей от рождението на Ела. Тогава с Оркестъра на Каунт Бейси с нея пяха Моника Мансини (дъщеря на Хенри Манчини), Касандра Уилсън, Лиз Райт и актьорът-певец Кевин Спейси
За Пати Остин  Родена е в семейството на джаз тромбониста Гордън Остин. Едва на четири години прави своя дебют на сцената в "Аполо тиътър" в Ню Йорк, изведена лично кръстницата от кръстницата си Дайна Уошингтън. На 9 години Пати заминава на турне в Европа с оркестъра на кръстника си Куинси Джоунс. Впоследствие легендарният музикант продуцира нейни албуми и я включва в свои проекти, сред които "The Dude", а също и в "Off Тhe Wall" на Майкъл Джексън и "Give Me Тhe Night" на Джордж Бенсън. И трите диска са отличени с "Грами". През 70-те години тя е безспорната "кралица" на звукозаписната сцена в Ню Йорк. Гласът ѝ звучи заедно с големите звезди Пол Саймън, Джеймс Браун, Джо Кокър, Бет Мидлър, Робърта Флек, Лутър Вандрос и Даяна Рос. Тя озвучава и рекордно количество запомнящи се рекламни клипове. В началото на 80-те Пати печели широка популярност чрез участието си в поредица от албуми с Куинси Джоунс, включително бестселъра "Sounds... And Stuff Like That!", двойния "From Q", "With Love" с песента "If This Time Is the Last Time". Участва и във феноменалния проект на фънк версия на "Месия" от Хендел, също осъществен от Джоунс, и се включва редовно в негови концерти и чествания – от Монтрьо, през Япония до Сеул. В нейната ранна солова кариера блестят хитовите дуети с Джеймс Инграм "Baby", "Come Тto Me", номиниран за "Грами" и "How Do You Keep The Music Playing?" с номинация за "Оскар". Албумът "The Real Me" (1988), едно от най-популярните заглавия в нейния каталог, съдържа забележителна колекция от поп и джаз стандарти, включително "Cry Me A River", "Smoke Gets In Your Eyes" и "Mood Indigo". Работата с GRP Records включва албумите от 1991 "Carry On, Love Is Gonna Getcha" (с хита "Through The Test Of Time"), "That Secret Place", както и "Patti Austin Live" (записан в клуб Bottom Line в Ню Йорк), които показват нейните невероятни артистични умения и брилянтни превъплъщения. Албумът от 1998 "In And Out Of Love" се задържа почти две години в джаз класациите. През 1999 и 2000 тя записва за Warner Brothers превъзходния проект "On The Way Тo Love", продуциран от Пол Браун.  Пати Остин има и голям композиторски талант. Тя е автор на соул баладите си "I’ll Never Get Over You" и "Love’s Been Kind Тo Me Lately", с Нарада "Майкъл" Уолдън създава танцувалните фънк песни "Do-Si-Doe-In" и "Why You Wanna Be Like That", както и романтичната "Don’t Go Away", а с Бренда Ръсел написва и представя извисяващата "Between Тhe Sun Аnd Тhe Moon". През последните години певицата направи серия от концертни участия като солист на симфонични оркестри (на Детройт, Балтимор, Финикс, Минеаполис и др.) с песните на Ела Фицджералд и Дюк Елингтън. Преди концерта си в София Пати Остин представя програмата със симфоничните оркестри на Сан Франциско и Орегон. По повод 100 години от рождението на Първата дама на песента предстои издаването на пореден джаз албум с песните, които Ела направи популярни. 
За "Музиката на Америка" "Музиката на Америка" е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик FM радио, който бе създаден през 2010 от музикална агенция "Кантус Фирмус" и се финансира от фондация "Америка за България". Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Мидори, Глен Диктеров, Шломо Минц, Джон Маклафлин Уилямс, Пинкас Цукерман и други, които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла от последните години са концертите с филмова музика, както и проектите Disney In Concert и Pixar In Concert.  В програмата гостуват редица носители на най-престижната музикална награда – "Грами".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички