Кавалджия, гайдар и вокален квартет в Музика в портрети


Кавалджия, гайдар и вокален квартет в Музика в портрети

5180

Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов продължава поредицата "Музика в портрети".

Концертът, на който ще бъдат представени приятни изненади и блестящи солисти, ще се състои в Първо студио на БНР от 19.30 ч. на 23 февруари (четвъртък). Публиката ще чуе и види едни от знаковите имена в инструменталното и вокално изкуство –  впечатляващите солисти Матьо Добрев – кавал, Красимир Кондов – гайда и квартет Българка джуниър.

Кавалджията Матьо Добрев съчетава народната традиция с импровизационната си дарба. От 1996 свири в оркестър Тракия на Иво Папазов Ибряма. Работи с още големи музиканти като Нешко Нешев, Ради Казаков и други. Участва във формацията Виртуозите на Тракия. Музикантът вдъхва нов живот и съдържание на фолклорната музика. Той е част от поколението, което създава музикалния микс на новата балканска вълна. Под диригентската палка на Димитър Христов кавалджията ще изпълни емблематичните си бавни мелодии във фригийски лад, Чочова ръченица и други нови пиеси, специално аранжирани за концерта от Пейо Пеев.

Гайдарят Красимир Кондов създава авторски пиеси на фолклорна основа, прави записи за БНР в Пловдив и София. Творчеството му включва 250 обработки на народна музика, от които сто са посветени на вокалните изпълнения – песни за трио, квартети, народен хор. Сътрудничи на известни състави като Ева квартет, хор Мистерията на българските гласове, Оркестъра за народна музика на БНР. През 2006 издава солов албум, озаглавен "Гайдата". Виртуозният музикант и главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл Красимир Кондов ще представи на концерта в петък свои популярни творби, както и специално написаната за концерта Мераклийска ръченица.

Вокалната музика ще бъде представена от невероятния квартет Българка джуниър. Групата е създадена в Пловдив през 1989. Репертоарът ѝ обхваща традиционни народни песни, аранжименти и композиции на едни от най-големите български музиканти като Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Теодосий Спасов, Стефан Мутафчиев и други. От 2014 квартет Българка джуниър е в състав: Христина Анастасова, Фанка Койнарова, Елена Беделева, Тонка Колева. На концерта в БНР те ще представят солови изпълнения в аранжимент на Костадин Генчев, Ангел Димитров, Марек Дяков и Димитър Христов.

Билети - от касата на Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" 4), както и в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com

Вход свободен за ученици от НМУ "Любомир Пипков" и студенти от НМА "Панчо Владигеров" срещу ученическа или студентска карта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички