Конкурсът Пролет отличава най-добрата българска поп и рок музика


Конкурсът Пролет отличава най-добрата българска поп и рок музика

5846

След дългата зима очакваме с нетърпение пролетта и се надяваме, че конкурсът "Пролет" на Българско национално радио ще ѝ помогне да се завърне по-бързо.  Авторите и изпълнителите на нови, неизпълнявани и неизлъчвани до сега песни могат да се включат до 3 март като участници в 48-мото издание на конкурса, благодарение на който са създадени десетки стойностни български шлагери.
Създаден още през 1970, Пролетният конкурс на БНР има за цел да стимулира създаването на нови български поп и рок песни, която изключително успешно изпълнява. Първият победител през 1970 е "Яворова пролет"- в изпълнение на Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова по музика и аранжимент на Светозар Русинов.
Не само песните-победители, но и голяма част от допуснатите в селекцията парчета са се превърнали в хитове благодарение на излъчването по националните програми. От тук тръгва и популярността на много млади групи и изпълнители. Едно от свидетелствата за това е на Стефан Диомов, който разказва колко трудно е опитвал да наложи в началото Тоника СВ. Когато групата участва в конкурса и песните им започват да се "въртят" по националното радио обаче, салоните се изпълват с публика и многобройни фенове на формацията.
Музикалните продуценти на БНР пазят интересни истории и още по-интересни записи от почти половинвековната история на конкурса. Към тях ще бъдат прибавени и тазгодишните участници. В екипа на 48-ото издание "Пролет" по традиция са включени музикални редактори, автори и водещи на предавания за българска музика, звукорежисьори и продуценти. Имената им са добре познати на музикалната общност и аудитория  - като познавачи на жанра с авторитетно и компетентно мнение, с отстояване позициите на стойностната музика.
Номинираните и наградени песни ще спечелят атрактивни парични и непарични награди и ще дадат на своите автори и изпълнители възможности за участие в големия финален концерт -   участие във фестивала "Евросоник" в Холандия и за реализация на нова продукция - като награда за млад изпълнител. Най-важното е обаче, че новите песни от конкурса намират трайно място в програмите на БНР и достигат до широката слушателска аудитория. Както MySound.bg писа, Димитър Атанасов (на снимката) победи в песенната надпревара миналата година.

Повече за регламента и участието в конкурса може да намерите тук и във Фейсбук: @prolet2017

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички