В красивата тъмнина с Николай ОМ Иванов


В красивата тъмнина с Николай ОМ Иванов

5096

Особено място сред авторите, на които държим в предаването "Картини от една изложба", заема Николай "ОМ" Иванов, подчертава Сергей Шишов - традиционен водещ на предаването за концептуални албуми по БНР.

Николай Иванов е музикант (пиано, синтезатори, китари, вокал, хармоники, бамбо флейти, джембе, дарбука, програминг, перкусия, семпли, атмосфери, композитор) и художник, чието творческо кредо е синтез между традиция и модерност. Авангардистът твори в отворено поле от стилистики, простиращи се между интензивната работа с музика и с фрески, мозайки и кавалетна живопис. Внимателният прочит на неговите изяви разкрива стремежа му да намери оптимален баланс между балканските си корени като творец и неизбежната глобализация, обхванала развитието на изкуството в ситуация на днешното технократско и консумативно общество.

Албумът "Нощен дневник" (2015) е вдъхновен от емоциите в живота на Николай Иванов – пътувания, концерти, летища, гари, сешъни, записи, хотели, екстаз, радост, любов, приятелства и срещи само за една нощ, идеи и изживявания, диалози и разговори, хора, места… Използвани са записвани от автора атмосфери от многобройни места по света, както и гласовете на свързани с всичко това хора, музиканти, актьори. Всъщност това е неподозираната за слушателя скрита страна на творческото екстатично преживяване, която в повечето случаи е по-пълноценна, богата  и наситена от самото представление или концерт.

"Това е безкрайното пътуване на вдъхновението от живота, което изкристализира в музика. Това е добре познатото на всеки артист, наситено с мощен адреналин, препускане, в което  всички случки и преживявания са оцветени с магичната аура на неочакваното. Разказите в този нощен дневник преминават  от далечните норвежки северни фиорди, топлите нощи на крайбрежието в Торемолинос (Испания) или Адриатика, пустинните пейзажи на Йордания, Египет, Долна Сахара до старинните площади и катедрали на коперниковия Торун, Хайделберг, Будапеща, Париж, Виена, Осло, Загреб, Нюрнберг, Улм и много други, както и от летищата и кафенетата на Париж, Берлин, Делхи, Истанбул, Осло, Брюксел, стотиците хотелски стаи, спирки по пътищата, фериботи, кораби, влакове, самолети и бръмченето на малката ми Хонда, неизменен главен герой в пътуванията, както и основният събеседник за разговори - GPS-а "Камен", споделя авторът.

"Малко по малко успях да оформя постоянен "комплект" от инструменти и компактна техника за звукозапис, най-вече за да мога да записвам идеите си навсякъде и във всеки един момент. Така всяка инспирация бе улавяна и онзи велик Миг, в който небесните сфери се разтварят за момент и слиза Божествената музикална искра, се запечатваше максимално достоверно веднага. Някъде към 2010 година се оформи първата идея да направя серия от дневници, в които да се опитам да "разкажа" за този процес. В тези албуми влизат и много теми, използвани после за филми, но първоначално родени в условията на пътя. Един ден Краси Желязков (който ме покани за участник в последното издание на Балкански коне), след една репетиция извади набор от малки устни хармоники Suzuki в различни тоналности и ми ги подари с думите: "...на тебе повече ще ти потрябват…" Хрумна ми идеята тези хармоники да станат главен "разказвач" за повествованието и така окончателно изкристализира музикалната линия в "Нощен дневник", допълва Николай Иванов.

Този албум ще бъде представен в "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. тази събота, 25 февруари.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички