София Филм Фест 2017: Класиката изкушава и задължава


София Филм Фест 2017: Класиката изкушава и задължава

4741

Два музикални филмови шедьовъра на големия британски режисьор Тони Палмър включва специалната рубрика "Музикална кутия" на 21-вия "София Филм Фест" (9-19 март).  Филмографията на Палмър наброява над 100 заглавия – от ранните му творби за Битълс, Крийм, Джими Хендрикс, Ленърд Коен и Франк Запа до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински и Мария Калас. Тони Палмър е един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Той е носител на повече от четиридесет международни награди, сред които 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, с многобройни номинации и награди за БАФТА и "Еми". Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. През 2010 британецът беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство. 
Фестивалната публика има шанса да види уникално съчетание на музика и кино. "Вземете някои от най-известните солови  изпълнители от 1970-те – Елтън Джон, Тина Търнър, Бий Джийс, Питър Гейбриъл, Брайън Фери, Род Стюърт, Дейвид Есекс, Лио Сейър, Хелън Реди и Франки Вали. Предложете им да изпеят кавърверсии на някои от най-популярните песни на Битълс. Прибавете документални кадри от Втората световна война, разказвайки историята на този епичен сблъсък. И ще се получи "Битълс и Втората световна война". Звучи невероятно, нали?"
В далечната 1976-та 20th Century Fox канят Сюзън Уинслоу да режисира музикалния документален филм "All This Аnd World War II", в който, освен кавъри на Битълс, са използвани и кадри от филми на компанията, създавани през 40-те години на ХХ век, както и документален материал, свързан с Втората световна война. При все че лентата е представена извън конкурсната програма в Кан, претърпява тотален провал – и в очите на критиката, и според малобройните ѝ зрители; разпространителската компания я изтегля от кината след втората седмица на екран и самото ѝ съществуване е поставено под въпрос, тъй като голяма част от копията са унищожени. След като става толкова трудно откриваем (но не само по тази причина), "All This Аnd World War II" придобива култов статус.
"Въпреки факта, че оригиналният филм от 1976 година беше (почти) унищожен, благодарение на безразличието и глупостта на първоначалния му дистрибутор, аз инстинктивно бях усетил, че основната идея, визуалният материал и – разбира се – музиката са прекалено добри, за да изчезнат завинаги!", споделя Тони Палмър. Ето как една осъвременена версия на идеята, наречена "Битълс и Втората световна война II" ("The Beatles Аnd World War II", 2016), ще бъде представена пред публиката в София лично от човека, влюбен в музиката на Великолепната четворка, който приема реализирането на този проект за своя мисия. В този филм Тони Палмър представя "някои от оригиналните записи на кавърверсии на Битълс с добавени много нови, непоказвани до момента кадри, както и напълно различна музика". Той посочва, че филмът съдържа откъси от информационни бюлетини с участието на Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил, Невил Чембърлейн, Джо Кенеди и Адолф Хитлер и поставя акцент върху съвременни събития и теми като войната в Сирия и бежанската криза. Палмър остава верен на стила си – и на вечния стремеж към провокация.
"Ленърд Коен: Bird Оn А Wire" е филм-ода и реверанс към спомена за уникалния поет, писател и музикант, който приключи земния си път в края на 2016. Лентата представя важни детайли от европейското турне на великия бард през 1972 – заснети, съхранени и пресъздадени от Тони Палмър, въпреки неговия прочут спор с нейните продуценти. Филмът въвежда публиката зад сцената, където Коен просто не забелязва камерата. Режисьорът  получава не само безпрецедентен достъп навсякъде, но и свобода да интерпретира заснетото, както намери за добре... Кинотворбата представя 17 от най-великите парчета на канадския артист, изпълнени по времето, когато бардът е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията, съпътстващи всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, според Палмър се е запазило най-важното – духа на времето...
"Ролинг Стоунс: Оле, Оле, Оле – Пътуване през Латинска Америка" ("The Rolling Stones: Ole, Ole, Ole – A Trip Across Latin America") на Пол Дъгдейл е документален филм, проследяващ турнето на групата в десет града на Латинска Америка през 2016 година. Творбата съчетава изключителни изпълнения на живо с интимния поглед към света на знаменитата банда, като не пропуска да акцентира върху нейния исторически концерт в Хавана, където се оказва, че легендарните ветерани са първата рок група, появила се пред публика, наброяваща милион и двеста хиляди души! Филмът е разказ за революционната сила на рок-ен-рола, проследява турнето, местната култура и уникалната връзка на хората от Латинска Америка и Ролинг Стоунс.  Феновете ще видят Мик Джагър, Кийт Ричардс, Чарли Уотс и Рони Ууд и техните хипнотизиращи изпълнения на хитовете, превърнали се в безспорни класики "(I Can’t Get No) Satisfaction", "It’s Only Rock ‘N Roll", "Wild Horses", "Honky Tonk Women", "Sympathy For The Devil", "Paint It Black", "Miss You"...


Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички