Талази дарк уейв от Diary Оf Dreams в София


Талази дарк уейв от Diary Оf Dreams в София

5943

На 5 март Diary Оf Dreams свириха за втори път в България - в столичния клуб "Микстейп 5".

Много време мина от предишния им концерт през 2008 и трябва да отдадем дължимото на организаторите BGTSC, които, освен че се нагърбват с нелеката задача да канят "нерентабилни" групи, се стараят събитието да преминава възможно най-добре и приятно за всички. И наистина, единственото неприятно нещо в мартенската вечер беше сравнително малобройната публика. Около 200 души може и да не е толкова зле, в такива случаи се познаваш поименно с половината и емоцията се качва с няколко градуса от раз. Но групите, които излязоха на сцена тази вечер, определено заслужават повече.

Първи се представиха родните Velian. Няма да е лъжа, ако кажем, че имаше хора, дошли специално заради тях. Момчетата работят упорито не само по музиката си, но и по популяризирането ѝ, в интернет може да се гледат видеоклипове към някои от песните им, което утвърждава стремежа към сериозно, професионално отношение, въпреки все още кратката история на групата. Петорката копае в полето на пауър метъла, кръстосан с мелодичен дет, и изгражда свой музикален свят с конкретна концепция. Театралността на сценичните костюми, с които се появиха и тази вечер, пасва идеално на профила им и е видно, че формулата работи и печели фенове.

Velian изсвириха десетина песни, сред които добре познати парчета като "Fireflies", "Graveyard Оf Love" и "Maiden Оf Stone", както и най-новото "Spirit". Изпълнението им бе прието много радушно и добре подгря публиката за това, което следва. А то бе среща от онези, които помним дълго и с най-добри, па макар и мрачни, чувства. Адриан Хатес беше обещал своеобразен best of, разходка из цялото творчество на групата, което не е никак малко. Съвсем в зората му ни върна "False Affection, False Creation" от дебюта "Cholymelan" (1994), а най-"новите" парчета в сетлиста бяха "Grau im Licht", "Endless Nights" и "Singerno" от последната засега студийна творба "Grau im Licht" (2015).

Изброяването на имена на песни обаче никак не може да предаде главното в концерта - емоцията. Адриан е мозъкът и сърцето на групата, която най-точно може да се определи като негов едноличен проект - той пише музиката и текстовете и продуцира песните, участието на други творци и музиканти е минимално. Diary Оf Dreams се превръща в  пълнокръвна формация от музиканти само по време на турне. Но дори човек да не е запознат с това и да попада за пръв път, случайно дори, на концерт на Diary Оf Dreams, няма как да не си даде сметка, че притегателният център е Адриан Хатес. Контактът с публиката е минимален, но общуването с нея не секва. Всички сякаш замират, докато от сцената се леят талази дарк уейв, в който се промъква тук-там по някоя нишка различно настроение, колкото още по-силно да подчертае всмукващия, красив в грозотата си, мрак. "Красотата на грозотата" и немският експресионизъм от началото на миналия век се цитират от Хатес като вдъхновение за текстовете и графичното оформление на албумите. Но не само. Парчета като "The Curse" и "Reign Оf Chaos" например, в подлудяващото си съвършенство, са като експресионистичен шедьовър, прелял от платното в музикална форма.

На такъв концерт ти се иска да застинеш и да се спуснеш дълбоко в себе си. Но в същото време и да избухнеш на парчета, като свръхнова, поглъщаща ако не цялата вселена, то поне всичко наоколо. Това наелектризиращо противоречие, нагнетявано с всеки китарен акорд и удар на палките по барабаните, се изразява в особено затишие по време на песента и взрив от ръкопляскания и викове в края ѝ.

След 17 парчета и две за бис обаче не остава нищо друго, освен кротичко да завиждаме на щастливците, които тепърва ще чуят Diary Оf Dreams на живо, и да се надяваме, че ще имаме възможност за нова среща, колкото и необнадеждаваща да е за момента родната картинка.

Сетлист:

1. Mаlum
2. Chemicals
3. thе Wedding
4. Sinferno
5. O' Brother Sleep
6. King оf Nowhere
7. Soul Stripper
8. Giftraum
9. False Аffection, False Creation
10. She and Her Darkness
11. Grаu im Licht
12. Butterfly: Dance!
13. Lebеnsland
14. The Plague
15. Endless Nights
16. Undividable
17. The Curse
----
18. AmoK
19. kindrom

Снимка: Калоян Кръстев

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички