Близо 200 деца пресъздадоха с танци народни обичаи


Близо 200 деца пресъздадоха с танци народни обичаи

4689

Ансамбъл Пламъче отпразнува 10 години от създаването си с голям концерт в зала 1 на НДК на 4 март.

Танцовият спектакъл, разказващ за българската обредност, традиции и незабравими детски игри, бе представен от близо 200 деца, на възраст между 5 и 18 години. Тематичните танци пресъздадоха ритуали, свързани със Сирни Заговезни, Тодоровден, Благовещение и Лазаровден. Най-малките представиха своя версия на любимите на всички поколения "сляпа баба" и гоненица. В края на програмата беше направена и премиера на танца "Крайдунавска приказка", създаден от проф. Кирил Дженев, предоставен и поставен от фолклорен ансамбъл Тракия.

"Вече десет години се стараем да учим децата на българщина, на уважение към културното ни наследство, на любов към изкуството - коментира Ивайло Първанов, създател и ръководител на ансамбъл Пламъче - В същото време обаче, нашите танцьори разбират какво е екипна работа, създават трайни приятелства и развиват чисто човешки качества, необходими не само за сцената, но и за живота. Именно това ни мотивира да вървим напред".

Юбилейният концерт бе проведен на специално избрана дата - денят на първата репетиция на ансамбъла и бе отбелязан като истински рожден ден.

Ансамбъл Пламъче е създаден през 2007 от Ивайло и Ралица Първанови и вече 10 години издирва, съхранява и популяризира българския танцов, музикален, песенен и обреден фолклор. Съставът работи с екип от специалисти – хореографи, етнолози, педагози и музиканти. Ансамбълът прилага специално разработена програма за обучение, съобразена с възрастта на децата и базирана на спецификите на българските народни танци.

От 2011 започва да представя България на международна сцена, а от 2014  е представителен танцов ансамбъл на България за ЦИОФФ (CIOFF) България.

За повече информация: http://plamache.org

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички