Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Отиде си Чък Бери, рокът осиротя!


Отиде си Чък Бери, рокът осиротя!

5507

Един от създателите на рок-ен-рола - Чък Бери (Chuck Berry), почина в родния си Сейнт Луис, Мисури, на 18 март, известиха световните агенции.

Чарлс Едуард Бери (Charles Edward Berry), както е истинското име на музиканта, ни напусна пет месеца след като навърши 90-годишна възраст. Той изубил съзнание в дома си. Полицията на окръг Сейнт-Чарлс пристигнала у тях в 12.40 ч. местно време (19. 40 ч. българско). Въпреки опитите на лекарския екип, легендарният китарист и вокалист не бил върнат към живот. Неговата смърт настъпила в 13.26 ч. (20.26 ч. българско време).

"Ако трябва да дадете друго име на рок-ен-рола, спокойно може да го наречете Чък Бери" - това са думи на Джон Ленън, припомнени от BBC по повод кончината на авторитетния музикант, въвел китарния риф като отличителна черта в рок композицията - Той е сред най-великите поети на всички времена, автор на рок поезия. През 50-те, когато се пееше за глупости, той пишеше социално-ангажирани стихове,  майсторски изпипани по отношение на метриката. Дължим му много". Експлозивният стил на Чък съчетава блус, ритъм-ен-блус и кънтри, подкрепен от остроумни текстове, понякога достигащи до откровени и директни сексуални заигравки. Рок-ен-рол, същ. –  Основа на всичко, за което Западът милее; сътворен от Чък Бери, според Rock Glossary.

Първите рок групи от Великобритания смятат Чък Бери за образец с неговите китарни ивненции и не крият за огромното им влияние върху формиращата тогава бийт музика.   Според редица критици и ценители от всичките ранни изпълнители в жанра той е най-важният за развитието на тази музика. "Той е нейният най-голям автор на песни, главният оформител на нейното инструментално звучене, един от нейните най-велики китаристи и един от нейните най-добри изпълнители", гласи една от оценките за покойния, чиято кариера продължи 7 декади. През 2016 той обяви, че ще издаде първия си нов албум от близо 40 години насам. Посветеният на съпругата му - 68-годишната Тоди, диск "Chuck" се очаква в каталога на тази Dualtone Records тази година. В записите участват басистът Джими  Марсала, пианистът Робърт Лор и барабанистът Кийт Робинсън, както и две от децата на Чък - Чарлс Бери младши (китара) и Ингрид Бери (хармоника). Предишният албум на Бери  -"Rock It", излезе през 1979.

Роден в Сейнт Луис, Мисури, на 10 октомври 1926, Бери започва да пише историята на рока в началото на 50-те години на миналия век, вдъхновен от Бени Гудман, Нат "Кинг" Коул, Мъди Уотърс, Карл Хоган и други. През 1986 той стана един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рок-ен-рола. Чък влиза в списъка на 100-те най-велики музиканти за всички времена според списание "Ролинг Стоун", където му е отредено петото място. Той е също носител на наградата "Грами" за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия.  Важна част от неговото ескплозивно сценично представяне е прословутата "патешка" походка.

Чък Бери остава в енциклопедиите с десетки хитове, сред които евъргрийните "Roll Over Beethoven", "Browneyed Handsome Man", "Sweet Little Sixteen" и "Johnny B. Goode", който става единственото рок парче, включено в златната плоча на космическата сонда "Вояджър", където лети и българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин". Първият му хит -"Maybellene",  излиза през 1955. Манифестът "Rock & Roll Music" се появява през септември 1957 в каталога на митичния лейбъл Chess, продуциран от не по-малко знаменитите му собственици Фил и Ленърд Чес и престоява в класацията Топ 10 на Bilboard 19 седмици по № 8.  "Бях много навътре в рок-ен-рола и исках да създам нещо право в десетката - пише Бери в автобиографията си. - Желаех текста да разглежда всеки аспект от него." Водената от разтърсващ румба ритъм "Rock & Roll Music" демонстрира  жанровоопределящото свирене на нейния автор и баса на легендарния Уили ДиксънБитълс и Бийч Бойс правят популярни версии на парчето. Единственият № 1 сингъл в американския чарт на Чък обаче е кавър на Дейв Бартоломю - хумористичната и двусмислена "My Ding-A-Ling", която Бери пуска през 1972 и изпълнява на живо с помощта на публиката. "You Never Can Tell", известна още като "C'est La Vie", или "Teenage Wedding", е композирана от него в затвора в началото на 60-те, когато е осъден на три години заради афера с 14-годишна сервитьорка в нарушение на т.нар. Mann Act. Десетилетия по-късно Куентин Тарантино я включи в саундтрака на "Криминале" и озвучи с нея танца на Ума Търман и Джон Траволта.

Чък оказва голямо влияние върху музиканти от следващото поколение като Битълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън и стотици други. Кончината на Бери опечали много световни звезди, които изразиха съболезнования на страниците в социалните мрежи. "Той беше безспорният Крал на рока", подчерта китаристът Слаш (Guns N' Roses). Динозаврите Ролинг Стоунс също излязоха с изявление в негова памет, припомняйки, че той не е бил само блестящ китарист, певец и изпълнител, а и, на първо място, автор на песни. Фронтменът Мик Джагър му благодари за парчетата, които са ги вдъхновявали ("Неговите текстове сияеха над всички останали и представляваха "американската мечта" в друга светлина. Чък, ти беше изключителен и твоята музика винаги ще бъде вътре в нас"), а китаристът Кийт Ричардс, организирал юбилейния концерт за 60-годишнината на Бери, коментира: "Не знам дори дали Чък осъзнава какво е сторил. Мисля, че не. През грамофонната игла от неговите плочи струеше страхотен звук, страхотен ритъм, толкова всеобхватен - тогава разбрах с какво искам да се занимавам... Една от ярките светлини в живота ми угасна".

Един от първите, които споделиха уважението си след тъжната новина, бе Ринго Стар:  "Почивай в мир. И мир, и любов, Чък Бери, мистър рок-ен-рол". Брус Спрингстийн нарече покойния "най-великия китарист и рок музикант от живялите някога", а Лени Кравиц публикува на страницата в "Инстаграм" снимка на младия Бери с текст: "Да живее Чък Бери! Никой от нас нямаше да е тук без теб!"

Колко точно го каза титанът Стивън Кинг: "Чък Бери умря. Това разбива сърцето ми, но да доживееш до 90, не е толкова лошо за рок-ен-рола. Johnny B. Goode forever!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички