Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Вълшебството на Vivaldianno ни отведе в Града на огледалата


Вълшебството на Vivaldianno ни отведе в Града на огледалата

4766

Обикновено биографиите на великите музиканти са интересни и дори вълнуващи, затова са благодатен материал за романизации, драматизации и претворяване на големия екран.

За живота на Вивалди например има италианско-френски филм ("Вивалди, принц във Венеция", 2005), пиеса ("Ангелът и рижият свещеник"), детска книжка ("Аз, Вивалди" на Джанис Шефелман), а от известно време и 3D концерт - спектакъл с музиката на гениалния композитор, поднесен от чешката формация Vivaldianno.

На 19 март в столичната зала "Арена Армеец" българските любители на класическата музика имаха възможност да видят и чуят представлението City Of Mirrors ("Град на огледала"), в което музика, образи и реч разказаха за малко повече от час и половина живота на Вивалди. С този проект пианистът и композитор Майкъл Джоржак и цигуларят Ярослав Свечени имат зад гърба си няколко албума с новаторски поп-рок аранжименти на музиката на композитори като Вивалди, Моцарт и Бах, както и с авторски парчета, вдъхновени от творчеството на тези гении. С помощта на виртуозни музиканти на сцената и работата на японския аниматор Козуке Сугимото по светлинните ефекти и образите, парчетата се сглобяват в приказка, написана от Томаш Белко. Приказка за композитора Вивалди и тайнствения старец с магическото огледало, което не иска да се чупи, нито да изчезне, приказка за самотата на гения и нелекия път на твореца. И разбира се, за любов - любовта с певицата Ана Джиро. (В случай че се чудите, няма доказателства за любовна връзка между композитора и любимата му примадона.)

В тъканта на представлението са залегнали приказката и вълшебството - не само в разказа, но и ярките костюми на музикантите, ефирната двойка танцьори и магическите светлинни ефекти, които рисуват каналите на Венеция, карнавалите по улиците, природата край Мантуа.  

С части от "Годишните времена" се редуват композиции като "Fiesta Batucada", "La Paz", "Heartbeat" от албума "MMXII" на Vivaldianno. А преди всяко изпълнение героите-маски от екрана разкриват моменти от жизнения път на родения във Венеция композитор. Видеостена зад сцената и полупрозрачен екран пред нея дефинират пространството, в което от струните на музикантите се раззеленяват дървета, гондоли плават по каналите, по улиците кипи карнавал, църковни стъклописи замайват погледа с великолепието си, зима сковава улиците, а едно огледало те дебне навсякъде. За да огледаш в него маската си.

Историята напредва постепенно, преглъщаме дребните дефекти на превода като "крал Чарлз VI" (всъщност император Карл VI), настроението става все по-минорно. Самотата и бедността преследват Вивалди, славата му залязва, а сцената се залива от бушуващите вълни на морето край "Сан Марко". Светкавици прорязват небето като съдбоносни пратеници, а на сцената челистката Тина Гуо приковава погледите и вниманието с огненото си изпълнение.

Накрая историята стига до своя тъжен финал и най-подходящото произведение - "Реквием" на Моцарт, вдъхновило композицията "Die Another Day". Вивалди умира беден и полузабравен, какъвто ще остане чак до началото на XX век, когато интересът към него постепенно се завръща. Публиката в залата получава още две изпълнения като своебразен бис и си тръгва с пълно сърце и може би с разгоряло се любопитство към творчеството на бароковия композитор.

Както и с копнеж за нова среща с вълшебството на Vivaldianno.

Снимки на Тонина Манфреди - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички