Димитър Карамфилов с премиера на първия си авторски проект


Димитър Карамфилов с премиера на първия си авторски проект

5154

Един от най-популярните български контрабасисти – Димитър Карамфилов, ще представи първия си изцяло авторски проект "Екология" в столичния клуб Студио 5 от 18.30 часа на 1 април.

Повече от 10 години музикантът не спира да очарова почитателите на джаза като най-активния български басист с брилянтен изпълнителски и имповизаторски талант. След толкова много колаборации с артисти от цял свят, Митко се изявява и като лидер на формация. Пише музика активно, но това е първата му авторска програма. "Композирам от много време, мотивиран съм за това, композиторското самочувствие обаче ми казва, че винаги мога и повече", споделя той.  За дебюта си Карамфилов е поканил Михаил Йосифов – тромпет, Арнау Гарофе – саксофон, Александър Логозаров – китара и Атанас Попов – барабани. "Това са все точни хора, с които знам, че музиката ми ще звучи страхотно" – обяснява Митко.

Освен едноименната пиеса, в програмата са включени още осем авторски композиции, както и няколко авторски аранжимента на джазови класики. "Ще изсвирим и две композиции на Васил Пармаков, с когото ме свързва дългогодишно приятелство и от когото получих много вдъхновение и познание за джаза", допълва басистът.

Грууви, фънк, хип-хоп, рок, латино, фрий, авангард, блус, афро, неравноделен фолк – всяка композиция е със собствен облик, но всички тях ги обединява джазовата пулсация и импровизацията като основен подход, а познавачи побързаха да определят музиката на Димитър Карамфилов като "органичен джаз".

Предстои проектът да бъде записан и издаден.

Димитър Карамфилов е един от най-търсените концертиращи и студийни контрабасисти в България. Свири с най-изтъкнатите музиканти в страната, както и с много международно признати артисти. Записва музика за БНТ, БНР, БТВ и други в редица предавания и проекти. Преподава контрабас в НМА "Панчо Владигеров" от 2014.

Димитър Карамфилов е роден в Стара Загора през 1981. Започва да се занимава с музика от ранна детска възраст. На 4 години вече се обучава на солфеж и теория на музиката, а половин година по-късно получава и първата си цигулка. През 1995 е приет в НМУ "Любомир Пипков". По това време за първи път се докосва до записи на блус и джаз изпълнители Рей Чарлз, Би Би Кинг, Оскар Питърсън, Чик Къриа и други. Те трайно оставят в него силно влечение към джаза и импровизациите, което по-късно прераства в истинска страст, а оттам и интерес към контрабаса и бас китарата. През 2008  защитава магистърска степен по композиция и контрабас в НМА. Първите му участия с различни музиканти в софийските джаз клубове започват още в самото начало на следването му. В музикалната му биография са отбелязани участия на всички значими годишни джаз фестивали в България, както и на много престижни музикални форуми в чужбина.

Взима участие в композирането и записването на музиката към последния спектакъл на Нешка Робева "Бежанци" (2007).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички