Ритъмът на Балканите преплита съдби и музика в зала България


Ритъмът на Балканите преплита съдби и музика в зала България

4841

"Музиката по нашите земи показва колко сме близки, независимо, че държавите, в които живеем са различни. Тя е уникалното лице на Балканите, прави ни разпознаваеми, откроява ни от всички останали култури по света", казва диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов за концерта "Ритъмът на Балканите".

Четвъртото издание на един от най-успешните проекти на народняците от радиото е в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 21 април (петък). В него се събират ярки инструменталисти и певци от Балканските страни и всеки представя по уникален начин националната си музикална традиция.

Тази година гости са виртуозите Влада Панович - акордеон (Сърбия), Благойче Трайковски - кларнет (Македoния), Сократис Синопулос - кеменче (Гърция) и Марин Бунеа - цигулка (Молдова). Солистите са неразривно свързани с фолклора на своите народи и имат значим принос за развитието на традиционната си музика. Всички те са солисти на националните си оркестри и ансамбли.

Марин Бунеа е ярък представител на пето поколение семейство лютиери. Израства с фолклорната музика и богатата традиция, наследена от предците му, която се превръща в негова съдба и етикет. Молдовецът е цигулар, диригент, автор на аранжименти на традиционна музика. Изнася концерти и турнета в повече от 20 държави в Европа, САЩ и Азия заедно с много известни състави за фолклорна музика.

Влада Панович е изключителен музикант с прецизна техника, чисти и ясни форми и разпознаваем стил на музициране. Неговите интереси се простират в различни стилове и жанрове, което допринася за изграждането на стилистичните му възгледи към музиката. От 2000 е член на Оркестъра за народна музика на радио и телевизия Белград, а сега е негов диригент.

Сократис Синопулос е един от най-добрите изпълнители на лира в Гърция. Като изключителен познавач на византийската музика и старите гръцки народни песни Сократис участва в редица концерти, записи и мащабни проекти с музиканти от цял свят. През 2011 основава Сократис Синопулос квартет. Дебютният му албум "Eight Winds" е продуциран от Мамфред Айхер (ECM) и получава отлични отзиви от музикалната критика. През 1999 е удостоен с наградата на Мелина Меркури за млад изпълнител.

Благойче Трайковски е един от малкото съвременни музиканти, които създават и интерпретират своята музика на базата на автентичните македонски традиции, които наследява от своя баща - Стоян Трайковски. Благойче е преподавател по кларнет в Държавната музикална школа "Илия Николовски Луи" (Скопие) и е част от Националния оркестър на Македонското радио и телевизия. Интерпретациите му се характеризират с чист, благороден тон на кларнета и висока мелодична и ритмична прецизност в изпълненията, с които допринася за развитието на македонската фолклорна музика в нашето съвремие. Заедно с Николче Мицевски и други свои приятели той формира изключително популярната македонска група Етносфера.

Билети - на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" № 4), както и в мрежата на ticketsbg.com и Eventim.

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички