Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Нирвана с европейския джаз на Eyot в София


Нирвана с европейския джаз на Eyot в София

5027

Сръбският ню-джаз квартет Еyot ще представи на живо в рамките на 17-ия радиофестивал "Аларма Пънк Джаз Фест" музиката от четвъртия си студиен албум "Innate", който излезе  в каталога на лейбъла 90&9 Records само преди няколко седмици. Събитието ще се състои в Първо студио на БНР от 20. 30 ч. на 26 април, сряда.

Еyot, далновидно наречени от легендарния джазмен сър Джи Ърл Грайс "Nirvana на европейския джаз", имат своя собствена история с "Аларма Пънк Джаз" и Първо студио на Националното радио. През септември 2011 там беше един от последните им концерти като "малка група"... и само няколко месеца по-късно последваха наградата на MIDEM в Кан, участията им в международните джаз фестивали в Лондон, Дубай и Хонг Конг, Шанхай, турнетата из Русия и цяла Европа, пълните зали на тяхна родна територия и пр. После спечелиха публиката и на други два фестивала у нас – "Банско Джаз Фест" (2012) и "Джаз Перелик" (2013). На "Аларма Пънк Джаз" гостуваха отново през 2015 – с програмата от албума "Similarity" (2014), записан в студиото на Джим Бар, басист на Portishead и Get The Blessing, в Бристъл. А съвсем не между другото, тук е мястото да споменем, че новият албум "Innate" (2017) е записван при друга една легенда на ХХ и ХХI век – Стив Албини, един от световните гении на саундинженеринга от последния четвърт век, фронтмен и китарист на триото Shellac. И не на последно място – човекът с най-големи заслуги записите на Нирвана да звучат по този впечатляващ начин, припомнят организаторите. Квартетът Eyot, сред чиито почитатели се нареждат легенди като Рамбо Амадеус и писателя Давид Албахари, носи нещо от звука и енигмата на великани като E.S.T. и The Necks, следвайки обаче своя собствен джаз, в който има и пост-рок, и минимализъм, и далечни балкански реминисценции в мелодиите (в последния албум – повече от всякога), и много, много ембиънт. Един от онези видове музика, които после човек обича да си припомня със затворени очи... Както в предишния албум "Similarity" (2014), така и в новия "Innate", групата продължава да търси подобията между нещата – този път в плоскостта глобално-локално, на всички нива – ритъм, мелодия, думи… Така в този албум "veer" може да означава "променям посоката си" на английски, но и просто "вир" на сръбски (че и на български), както и "innate" ("вроден", "естествен", "присъщ", "инстинктивен" на английски) може да се прочете също и като "инат" на сръбски (че и на български). Може да го чуете ТУК.
А за отваряне на вечерта за Eyot в България има само един подходящ музикален проект – Nocktern на Стоимен Стоянов. Този път – в солов вариант. Напомняме, че премиерата на дебютното ЕР-издание на Nocktern "No Sugar Added" (във вариант българо-френски квартет с гости) също беше в рамките на "Аларма Пънк Джаз" в Първо студио на БНР преди няколко месеца. Както MySound.bg вече писа, първата поява на формацията пред публика - пак по покана на "Аларма", беше съвместен концерт с американските прогресив-класици Kayo Dot. Билети в системата и на касите на Eventim и в "Дюкян Меломан":
http://www.eventim.bg/bg/bileti/eyot-support-nocktern-sofi-studio-1-na-bnr-454565/event.html
15 лв. – до изчерпване на ограниченото количество
20 лв. – предварителна продажба
25 лв. – на входа на залата преди концерта Събитието във Фейсбук:
https://www.facebook.com/events/1163632860423631

Повече информация - на:
https://www.facebook.com/eyotband
http://binar.bg/player/punk-jazz
https://www.facebook.com/nocktern You Тube:
Eyot: "Veer"
https://www.youtube.com/watch?v=24dBEuglzxQ Nocktern: Piano Day with Nocktern (студио "Пекарната" 2017)https://www.youtube.com/watch?v=N0AXJOCxdcI&t=303s

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички