Нирвана с европейския джаз на Eyot в София


Нирвана с европейския джаз на Eyot в София

5014

Сръбският ню-джаз квартет Еyot ще представи на живо в рамките на 17-ия радиофестивал "Аларма Пънк Джаз Фест" музиката от четвъртия си студиен албум "Innate", който излезе  в каталога на лейбъла 90&9 Records само преди няколко седмици. Събитието ще се състои в Първо студио на БНР от 20. 30 ч. на 26 април, сряда.

Еyot, далновидно наречени от легендарния джазмен сър Джи Ърл Грайс "Nirvana на европейския джаз", имат своя собствена история с "Аларма Пънк Джаз" и Първо студио на Националното радио. През септември 2011 там беше един от последните им концерти като "малка група"... и само няколко месеца по-късно последваха наградата на MIDEM в Кан, участията им в международните джаз фестивали в Лондон, Дубай и Хонг Конг, Шанхай, турнетата из Русия и цяла Европа, пълните зали на тяхна родна територия и пр. После спечелиха публиката и на други два фестивала у нас – "Банско Джаз Фест" (2012) и "Джаз Перелик" (2013). На "Аларма Пънк Джаз" гостуваха отново през 2015 – с програмата от албума "Similarity" (2014), записан в студиото на Джим Бар, басист на Portishead и Get The Blessing, в Бристъл. А съвсем не между другото, тук е мястото да споменем, че новият албум "Innate" (2017) е записван при друга една легенда на ХХ и ХХI век – Стив Албини, един от световните гении на саундинженеринга от последния четвърт век, фронтмен и китарист на триото Shellac. И не на последно място – човекът с най-големи заслуги записите на Нирвана да звучат по този впечатляващ начин, припомнят организаторите. Квартетът Eyot, сред чиито почитатели се нареждат легенди като Рамбо Амадеус и писателя Давид Албахари, носи нещо от звука и енигмата на великани като E.S.T. и The Necks, следвайки обаче своя собствен джаз, в който има и пост-рок, и минимализъм, и далечни балкански реминисценции в мелодиите (в последния албум – повече от всякога), и много, много ембиънт. Един от онези видове музика, които после човек обича да си припомня със затворени очи... Както в предишния албум "Similarity" (2014), така и в новия "Innate", групата продължава да търси подобията между нещата – този път в плоскостта глобално-локално, на всички нива – ритъм, мелодия, думи… Така в този албум "veer" може да означава "променям посоката си" на английски, но и просто "вир" на сръбски (че и на български), както и "innate" ("вроден", "естествен", "присъщ", "инстинктивен" на английски) може да се прочете също и като "инат" на сръбски (че и на български). Може да го чуете ТУК.
А за отваряне на вечерта за Eyot в България има само един подходящ музикален проект – Nocktern на Стоимен Стоянов. Този път – в солов вариант. Напомняме, че премиерата на дебютното ЕР-издание на Nocktern "No Sugar Added" (във вариант българо-френски квартет с гости) също беше в рамките на "Аларма Пънк Джаз" в Първо студио на БНР преди няколко месеца. Както MySound.bg вече писа, първата поява на формацията пред публика - пак по покана на "Аларма", беше съвместен концерт с американските прогресив-класици Kayo Dot. Билети в системата и на касите на Eventim и в "Дюкян Меломан":
http://www.eventim.bg/bg/bileti/eyot-support-nocktern-sofi-studio-1-na-bnr-454565/event.html
15 лв. – до изчерпване на ограниченото количество
20 лв. – предварителна продажба
25 лв. – на входа на залата преди концерта Събитието във Фейсбук:
https://www.facebook.com/events/1163632860423631

Повече информация - на:
https://www.facebook.com/eyotband
http://binar.bg/player/punk-jazz
https://www.facebook.com/nocktern You Тube:
Eyot: "Veer"
https://www.youtube.com/watch?v=24dBEuglzxQ Nocktern: Piano Day with Nocktern (студио "Пекарната" 2017)https://www.youtube.com/watch?v=N0AXJOCxdcI&t=303s

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички