80-годишнината на Дунавското хоро отбелязват в Бургас


80-годишнината на Дунавското хоро отбелязват в Бургас

4601

Бургас също ще се включи в националната инициатива на Съюза на българските музикални и танцови дейци за отбелязване на 80 години от написването на най-популярното българско хоро - Дунавското от композитора Дико Илиев, известиха от общината.

Бургаският духов оркестър под диригентската палка на маестро Христо Кожухаров ще изсвири знаковата пиеса пред Експо център "Флора Бургас" от 12.00 часа на 28 април (петък), когато ще бъде и откриването на Националната изложба на цветя.

Едва ли има българин, който не е чувал името на композитора Дико Илиев. Той е роден през 1898 година в село Карлуково, община Луковит. Когато написва Дунавското хоро през 1937 г., е бил в оркестъра на 36-ти пехотен козлодуйски полк, с който е свързан от 1931 до 1958 година. През 1948 година става негов диригент.

Дико Илиев е бил диригент на духовия оркестър към читалището в Оряхово. Създава много духови оркестри във Врачанско и Монтанско. Написал е десетки хора, над 20 марша, а също така и ръченици, валсове, танга, китки. Той става родоначалник на ръченици, валса хора за духов оркестър. Обединявайки свежестта на народната музика с елементи от градския фолклор, творецът създава неподражаеми по своята сила на въздействие образци.

Датата 18 април 1937 г., собственоръчно изписана от композитора, стои върху оригинала на Дунавско хоро. Творбата се превръща в музикална емблема на българщината и на духовите оркестри през изминалите 80 години.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци реши да се организира национално отбелязване на този юбилей.

След мемориалния компактдиск със записи на маестро Месру Мехмедов и книгата, посветена на Васко Абаджиев, честването на годишнината е следваща стъпка по пътя към съхраняването на българската музикална памет.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички