Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Европа танцува под куполите на Ларгото на 8 май

07.05.2017   MySound.bg
Постерът на Европа танцува

"Европа танцува" се нарича следващото събитие от програмата на "Европейски музикален фестивал" тази година.

По повод 9 май, Деня на Европа, форумът ще представи концерт в самия център на столицата, предназначен за широка аудитория. На 8 май от 16.00 часа под куполите на Ларгото ще танцуват професионални и любителски състави, които са подготвили палитра от традиционни танци на европейските народи. Чешка полка, австрийски валс, италианска тарантела, полска мазурка и още румънски, гръцки, испански и норвежки танци ще може да види и чуе публиката в този уникален музикално-танцов проект.

Разбира се, българската фолклорна традиция също ще бъде представена подобаващо в спектакъла. В изпълненията ще участват 15 танцьори от трупата на Нешка Робева National Art; танцови двойки от формация Азтиденс, специализирана в областта на европейските народни танци, както и детски фолклорен ансамбъл Здравец с ръководител Георги Стоянов.

Много хумор, добро настроение и изненади за публиката са подготвили и водещите на концерта – изявените артисти от Държавния музикален и балетен център Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски. Музиката ще се изпълнява на живо от Софийския духов оркестър под диригентството на Юли Дамянов. Концертът бе планиран и обявен за откритото пространство на площад "Независимост", но поради неблагоприятната метеорологична прогноза за 8 май ще се проведе на закрито – в античния културно-комуникационен комплекс "Сердика".

Входът за събитието е свободен, а достъпът до пространството е откъм подлеза между Министерския съвет и Президентството и откъм входа на метрото (църквата "Света Петка Самарджийска").

"Европа танцува" се организира със съдействието на Полския институт и Унгарския културен институт в София. В рамките на "Европейски музикален фестивал" предстоят още концертите на Веско ПантелеевЕшкенази с музика от Вивалди и Пиацола на 20 май, както и на Смесения хор на университета Bucknell от САЩ на 31 май.

"Европейският музикален фестивал", организиран от агенция "Кантус Фирмус", е част от календара на културните събития на Столичната община за 2017, а съорганизатор е Министерството на културата.

Форумът - един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие, получи званието Remarkable Festival от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" за периода 2017-2018 година през март.3955
100%
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930